En Sıcak Konular

'CHP'nin camilere karşı tutumu çok açık'

25 Nisan 2012 14:21 tsi
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, CHP'nin tek parti dönemindeki camilere karşı tutumunu eleştirdi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ''CHP'nin camilere karşı tutumu özellikle tek parti yönetimi olan dönemde çok açık. Bunlar bilimsel araştırmalara konu olmuş. Bazı camilerin depo alarak, bazı camilerin ahır olarak, bazı camilerin CHP parti binası olarak, bazı camilerin Halkevi olarak kullanıldığı, bazı camilerin müzeye çevrildiği çok açık'' dedi.

Bozdağ, bir televizyon kanalının canlı yayınına katılarak, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Tutuklu milletvekilleri konusunda TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in Meclis'teki partilerin grup başkanvekilleriyle bir toplantı yaptığını hatırlatan Çiçek, bu toplantıda tutuklu milletvekilleri konusunda üç partinin üç ayrı öneri ortaya koyduğunu söyledi.

''Üç partinin tutuklu milletvekilleri ile ilgili neler yapılması konusunda bir ittifakı''nın bulunmadığını kaydeden Bozdağ, şöyle devam etti:

''Muhalefet partileri bu konuda bir mutabakat sağlarlar, bir metin ortaya koyarlarsa o zaman müzakere etmek ve onun üzerinde konuşmak mümkün olabilir. Umarız Sayın Meclis Başkanı'nın görüşmeleri çerçevesinde bu konuda bir mutabakat sağlanır mı, sağlanmaz mı bilemiyoruz. Onlar bir görüş ortaya çıkarırlarsa o zaman biz ne diyeceğimizi söyleyebiliriz. Çünkü bugüne kadar CHP'nin verdiği teklifler var tutuklu vekillerle ilgili. Bir kez söyleyip ikinci kez dillendirmediler. Çünkü onların hayata geçmesi halinde ortaya çıkacak manzaranın CHP'ye de zarar vereceğini fark edince onun üzerinde durmadılar. Yani formül üretiyorlar ama o formülü uyguladığınızda ortaya çıkacak durum, ortaya çıkacak sonuç ne olacak, bunun bize ne gibi getirisi olur? Onun üzerine kafa yormadıkları anlaşılıyor. Çünkü her formül karşısında kamuoyunca söylenenler üzerine geri adım attılar.''

"Kılıçdaroğlu belgeleri cumhuriyet savcılarına iletsin"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ''camilerin restorasyonu ve tek parti döneminde kullanım şekilleriyle ilgili'' karşılıklı açıklamalarına ilişkin Bozdağ, söz konusu tartışmayı Kılıçdaroğlu'nun başlattığını ifade etti.

Bozdağ, ''CHP'nin camilere karşı tutumu özellikle tek parti yönetimi olan dönemde çok açık. Bunlar bilimsel araştırmalara konu olmuş. Bazı camilerin depo alarak, bazı camilerin ahır olarak, bazı camilerin CHP parti binası olarak, bazı camilerin Halkevi olarak kullanıldığı, bazı camilerin müzeye çevrildiği çok açık'' dedi.

Bekir Bozdağ, şöyle devam etti:

''Sayın Kılıçdaroğlu, 'camilerde, şurada, burada yolsuzluklar var' diye birtakım iftiralarda bulunuyor. Sayın Kılıçdaroğlu'nun böyle bir iddiası varsa cumhuriyet savcılarının adresi belli. Hangi yerde varsa cumhuriyet savcılarına lütfen versin veya o belgeleri nereyle ilgili ise göndersin bize biz savcılara gönderelim, eğer kendisi gönderemiyorsa. Çıkıp mabetlerle, camilerle ilgili yapılan çalışmaları, restorasyonları, atılan adımları o işi yapan insanları lekeleyecek şekilde ortaya koyması fevkalade yanlıştır. Burada yapılması gereken şey bu belgeleri derhal cumhuriyet savcılarına iletmesidir.''

Cumhurbaşkanının görev süresi

Bozdağ, TBMM'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen resepsiyona eşli katılımlarla ilgili bir soruyu Bozdağ, ''Hem CHP'nin hem de BDP'nin tutumlarını gözden geçirmesi lazım'' sözleriyle yanıtladı.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, ''Resepsiyonla ilgili, demokrasiyi içselleştirdikleri noktasında benim tereddütlerim var. Çünkü kendi arzu ettikleri gibi bir demokrasi düşünüyorlar. Halbuki demokrasi ne senin ne benim ne öbürünün arzu ettiği gibi bir şey değil. Herkesin kendini ifade edebileceği özgür ve hür bir ortamı sağlayan, bunun için gerekli hukuki güvenliği tesis eden bir sistem. Onun içinde herkes olacak. Sen de olacaksın, ben de olacağım, öbürü de olacak, beriki de olacak. Başı örtülü bazı hanımefendiler gelecek diye orada bulunmamak fevkalade saygısız bir tavır, yaklaşım'' dedi.

Cumhurbaşkanının görev süresiyle ilgili CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yaptığını hatırlatan Bozdağ, yapılan düzenlemenin Anayasa açısından bir sorunu bulunmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün, cumhurbaşkanı seçildiğindeki hukukun, cumhurbaşkanının bir defalığına 7 yıllık bir süre için seçilmesini öngördüğünü dile getiren Bekir Bozdağ, şunları kaydetti:

''Sayın Cumhurbaşkanı bu hukuka göre seçilmiştir. Yapılan bir düzenleme de o hukukun uyum yasasıdır bir noktada. Geçiş yasasıdır. O zaman konulmamıştı. Biz yasa ile Anayasayı değiştirmedik. Görev süresi 7 yılken biz onu 5 yıla çekmiş olsaydık yasayla, 5 yıldır demiş olsaydık o zaman yasa ile Anayasayı değiştirmiş olurduk. Halbuki 5 yıl demedik biz. Seçildiği hukuk ne ise onu ifade eden bir uyum hükmünü koyduk, geçiş hükmünü koyduk daha doğrusu. O yüzden Anayasaya aykırılık yoktur. Öte yandan eski düzenlemede 'cumhurbaşkanı 7 yıllık bir süre için seçilir' hükmü vardı. Bu nedenle onu parlamentonun kısaltma yetkisi yok.

Eğer siz cumhurbaşkanının görev süresini, Anayasanın değiştirilerek kısaltılacağını kabul ederseniz o zaman cumhurbaşkanları sürekli parlamentonun tehdidi altında kalır görev süresince. 367'yi bulan bir grup Anayasayı değiştirerek istemedikleri bir cumhurbaşkanının görev süresine pekala son verebilir. Bu da parlamenter sistemin işleyişini oldukça zorlaştırır, sıkıntıya sokar. Halbuki bizim Anayasamızda parlamentonun cumhurbaşkanını görevden alacak bir mekanizma öngörülmemiş. Yok böyle bir şey.''



AA

Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,123 µs