En Sıcak Konular

Sigarayla mücadelede 'örnek ülke' seçildik

25 Nisan 2012 13:50 tsi
TAPDK Başkanı Mehmet Küçük, sigara paketlerinin üzerine koydukları resimler ve ibarelerle Dünya Sağlık Örgütü'nce "en iyi uygulama" örneği seçildiklerini söyledi.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük, sigara paketlerinin üzerine koydukları resimler ve caydırıcı ibarelerle Dünya Sağlık Örgütü'nce ''best practice'' (en iyi uygulama) örneği seçildiklerini söyledi.
 
Mehmet Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigara tüketimindeki yasağın ilk döneminin 2008'in mayıs ayında başladığını, 2009'un temmuz ayında kapalı alanda sigara içme yasağının uygulamaya konulduğunu hatırlattı.
 
Yasağın üzerinden yaklaşık 3 yıl geçtiğini belirten Küçük, ''Kurumumuzun kayıtlarındaki sigara satış rakamlarında büyük oranda düşüş var. 107 milyar adetlerden 93 milyar adetlere kadar düşüş var. Bu, ciddi bir düşüş. Son derece medeni bir kanun. Gelişmiş dünya bunu kapalı alanlarında uyguluyor. Biz de 'Yüzde 100 dumansız hava sahası' sloganıyla Sağlık Bakanlığımız başta olmak üzere ilgili kurumlar, tütün kontrolüne destek veriyoruz'' diye konuştu.
 
Tütün kontrolünde Türkiye'nin çok başarılı olduğunu ifade eden Küçük, şunları kaydetti:
 
''Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi'nin 11. maddesi kapsamında sigara paketlerinin üzerine koyduğumuz resimler ve caydırıcı ibarelerle Dünya Sağlık Örgütü'nce 'best practice' (en iyi uygulama) seçildik. Dünya Sağlık Örgütü, en iyi uygulama örneği oluşumuzu, tütün kontrolünde Türkiye'nin başarısını teknik iş birliği kapsamında bölge ülkelerine, Kafkas, Afrika, Akdeniz, İslam Konferansı Örgütü ve komşu ülkelerimize anlatmamızı istiyor. Bu yönde biz, Sağlık Bakanlığı, İslam Konferansı Örgütü'nün Ankara'daki direktörlüğü ve TİKA iş birliğiyle çalışıyoruz. Bölge ülkelerine tütün kontrolündeki başarımızı anlatmak, onlara bu konuda eğitim vermek, gidiş gelişleri yoğunlaştırmak ve onlara bu başarımızı anlatmak istiyoruz. Onlar da güzel bir noktaya gelsinler. Bu sağlık sorununu, sıkıntısını hep beraber çözelim istiyoruz.''
 
Küçük, Tütün ve Tütün Mamulleri Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planı kapsamında kaçakçılıkla mücadele çalışmalarının sürdürüldüğünü bildirdi.
 
Mehmet Küçük, TBMM Sağlık Komisyonu'nun nargile içilmesi konusunda yoğun çalıştığını belirterek, son dönemde ''bitkisel nargile'' olarak adlandırılan nargile türlerinin ortaya çıktığını söyledi.
 
İçinde hiç tütün olmayan, tamamen bitkisel olduğu öne sürülen nargilelerin kafelerde bulunduğuna dikkati çeken Küçük, ''Yani herkes o nargileyi gördüğünde içinde yüzde 100 tütünden oluşan, 'tömbeki' dediğimiz nargilelerden aromalı, elmalı, kivili, ananaslı, çikolatalı nargilelere kadar değişik nargileler içiliyordu zaten. Şimdi de 'bitkisel nargile' diye bir şey var. İçinde hiç tütün olmayan bir nargile. Bununla ilgili yoğun şekilde çalışılıyor. Sağlık Komisyonu bu konuyu 4207 sayılı yasanın içinde ele alıyor, yasanın bazı bölümleri revize edilecek'' dedi.
 
Sahte içkiyle mücadele

 
Gümrük, kolluk kuvvetleri, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sahte içkiyle mücadele konusunda iş birliği içinde çalıştıklarını belirterek, ''Sahte içkide etil alkole çok benzeyen metil alkol ön plana çıkıyor. Metil alkol toksik ve tamamen zehirli bir madde. 10 miligramı lokal yolla alındığı zaman gözleri kör edebiliyor, 20 miligramını ağız yoluyla aldığınız zaman iç organları ve sinir yapılarını tamamen çürütebiliyor. Çok tehlikeli, çok toksik bir madde'' diye konuştu.
 
Küçük, metil alkolün etil alkole çok benzediğini ifade ederek, şunları söyledi:
 
''Zaman zaman özellikle turizm sezonunun başladığı dönemlerde, turistlerimize yönelik olarak, turistlerimizin yoğun olduğu bölgelerde bu konu ortaya çıkıyor. Daha çok belki başka niyetlerle turizmi baltalamaya yönelik çok uluslu boyutları olabilir. Araştırılıyor zaten. Daha önceki yıllarda yaşadığımız ölümlerle ilgili yargısal süreçler devam ediyor. Kökenine inmek lazım, bir insan bilerek sahte içki yaparken bir taraftan tamamen vergiden kaçıracak, bir taraftan azıcık daha yüzde 60'lık vergi dilimlerinden muaf olacak, bir taraftan da etil alkol yerine, gıda alkolü yerine metil alkol katacak. Bu çok insafsızca bir şey, bunun bilinçli yapıldığını düşünmüyorum. Ülkemizde bu yönde bir şey de açıkçası görmedik, daha önceki ölümlerin yargısal süreçleri devam ediyor. Koordineli çalışmalarımız var. 'Sahte İçki Eylem Planı' üzerine çalışıyoruz.''
 
Sahte içki konusunda dünyada bir ilke imza attıklarına işaret eden Küçük, ''İlk kez piyasada dolaşan metil alkole denatüralizasyon şartını getirerek bu konuda çok önemli bir adım attık. Turistik bölgelerde bu konuda koordineli denetimlerimiz var'' dedi.

aa


Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,959 µs