En Sıcak Konular

Türkiye + İsrail = ?

25 Nisan 2012 11:56 tsi
Türkiye + İsrail = ? "28 Şubat’ın 'İsrail boyutu'na ilişkin 'parmak izleri'ni bizzat Çevik Bir bıraktı. "

Ak Parti iktidarı, 28 Şubat soruşturmasına güçlü bir siyasi iradeyle destek verdi. Belki de bugüne dek rastlanan en güçlü siyasi irade ile. Öyle ki, 28 Şubat’ın simge ismi Çevik Bir’in gözaltına alındığı gün, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’ndan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e uzanan yelpazede birçok hükümet üyesi, 28 Şubat’ı soruşturmanın isabetini vurguladılar.
En önemlisi, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bu konudaki sağlam tavrıdır. Başbakan, “Tamam cadı avı olmasın ama adalet de yerini bulsun. Çıkın açılsın, içinden her şey çıksın. Gittiği yere kadar gitsin. 28 Şubat sadece askerlerin işi değildi. İş dünyası, üniversiteler, medya, sivil toplum kuruluşları, herkes vardı” mealinde konuştu.

...
28 Şubat’ın ‘İsrail boyutu’na ilişkin ‘parmak izleri’ni ise bizzat Çevik Bir bıraktı. ABD’nin en ateşli İsrail lobisi JINSA (Güvenlik Konuları İçin Yahudi Enstitüsü) ile sıkı fıkı ilişkilerinin ötesinde 2002 yılında Middle East Quarterly dergisinin sonbahar sayısında İsrailli strateji uzmanı Martin Sherman ile ortak bir makale kaleme aldı. Başlığı ‘Formula for Stability: Turkey Plus Israel’. Yani, ‘İstikrar İçin Formül: Türkiye Artı İsrail.’
Makalenin bir bölümünde “Bazı analistler Erbakan’ın seçilmesinin (Türkiye ile İsrail arasındaki) ilişkilere ölümcül bir darbe vuracağını düşündüler” denildikten sonra şu satırlara yer veriliyor:
“Öyle olmadı. Türkiye’nin anayasal sisteminin hükümlerine göre asker, modern Türkiye’nin kurucusu Kemal Atatürk’ün laik cumhuriyet mirasını korumakla yükümlüdür. Ordu, Türkiye’nin yönünü İslam’a çevirmesi ve İsrail-Türkiye askeri ilişkilerinin tehlikeye düşürülmesini kolları bağlı seyretmeyeceğini, Erbakan’a açıkça ortaya koydu...”
28 Şubat’ın Türkiye-İsrail ilişkileri açısından nasıl bir güvence teşkil ettiği, Çevik Bir-Martin Sherman’ın bu ve bunu izleyen satırlarında açıkça ortaya konuyor.
Yıl 2002. Askerlerin 28 Şubat’ın 1000 yıl süreceğine inandıkları ve toplumu inandırmak istedikleri yıl.
Yıl 2012. Türkiye’nin Başbakanı, 28 Şubat’ın çıkınında ne varsa ortaya çıkarılması ve soruşturmanın gittiği yere kadar gitmesi gerektiğini söylüyor.
Bakarsınız, o çıkından İsrail ve Washington’daki İsrail lobisi de çıkar.

Cengiz Çandar / Radikal (İlgili kısım)



Bu haber 1,299 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,279 µs