En Sıcak Konular

Bölgesel liderlikte 'Araf'tayız

25 Nisan 2012 10:38 tsi
Bölgesel liderlikte 'Araf'tayız "Arapça konuşulan ülkelerdeki temsilcilik sayısı 25 olmasına karşın, 135 çalışanın sadece 6'sı Arapça biliyor. "

Türkiye'nin, Ortadoğu'da 'düzen kurucu' aktör haline geldiği tezini kanıtlayacak somut verilere dayalı bir analizin bugüne dek yapılmadığını saptayan USAK'ın (Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu) geçtiğimiz günlerde yayınladığı 'Türkiye'nin Ortadoğu'daki Güç Kapasitesi Mümkünün Sınırları' başlığını taşıyan, Osman Bahadır Dinçer ile Mustafa Kutlay imzalı çalışmayı Akşam gazetesinden Çiğdem Toker inceledi. İlgili kısım:

 DİPLOMATİK GÜÇTEKİ EKSİKLER:
Türk Dışişleri, bütçesi ve personeliyle, hala çok gerilerde bir seviyede duruyor. Türkiye diplomat sayısındaki yetersizlik nedeniyle coğrafyayı kapsayamıyor, dil (Arapça) eksikliği nedeniyle yerel bilgi kanallarına nüfuz edemiyor.
Bu başlıktaki en çarpıcı veri: Arapça konuşulan ülkelerdeki temsilcilik sayısı 25 olmasına karşın, 135 çalışanın sadece 6'sı Arapça biliyor.
- Değişen dış politika felsefesi halkla kaynaşmayı önermesine rağmen, bu çalışma için mülakat yapılan Araplar, 'Türk misyonlarının soğuk yüzünden rahatsızlık duyduklarını' dile getiriyor.
- EKONOMİK GÜÇTEKİ  EKSİKLER:
Türkiye en büyük ekonomiye sahip Ortadoğu ülkesi. Ancak bu büyüklük, bölgesel dış politika hedeflerine sürdürülebilir katkı sağlamıyor. İki nedenle:
-  Türkiye'nin dış ticareti artmasına karşın Türk ekonomisi kapsamlı bir sanayi stratejisiyle dönüşmüyor.
-  Türkiye'nin Ortadoğu pazarlarında sattığı mallar, kolaylıkla ikame edilebilir ürünlerden oluşuyor.
- YUMUŞAK GÜÇTEKİ EKSİKLER:
- 'Gündem belirleme gücü', 'yumuşak gücün' önemli unsurlarından biri olarak kabul ediliyor. Ancak Türkiye, bu alanda diğer bölge aktörlerine göre oldukça gerilirde.
- Türkiye'nin Ortadoğu'ya dönük dış politikasında hangi değerleri öne çıkardığı ve nasıl bir rol tanımı içinde olduğu net değil. Ve bu politika, Türkiye'de iç siyasetin aşırı kutuplaştırıcı etkisiyle sistematik olamıyor.
HENÜZ 'ARAF'TA BİR ÜLKEYİZ
Raporun finalinde Türkiye'nin 'bölgesel güç' tartışmalarında 'Araf'ta bir ülke konumunda olduğunun altı çiziliyor. Yapılması gereken en önemli işin Türk dış politikasında kapasite artırımına gitmek olduğu vurgulanıyor. 



Bu haber 865 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,070 µs