En Sıcak Konular

'Türk demokrasisini desteklemek çıkarımıza'

24 Nisan 2012 22:06 tsi
'Türk demokrasisini desteklemek çıkarımıza' ABD'nin Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Marc Grossman, ABD'nin 28 Şubat sürecindeki rolü ile ilgili tartışmalar hakkında "ABD olarak bizim çıkarımız Türk demokrasisini desteklemek. Bu o zaman da böyleydi, bugün de böyle" yorumu yaptı.

ABD 28 Şubat'ta demokrasiyi desteklemiş!
ABD'nin 28 Şubat döneminde Ankara Büyükelçisi olan Grossman: ABD olarak bizim çıkarımız Türk demokrasisini desteklemek. Bu o zaman da böyleydi, bugün de böyle!
Afganistan konusunda önemli kararlar alınması beklenilen NATO'nun Chicago zirvesi yaklaşırken Ankara'yı ziyaret eden Grossman, Türk yetkililerle yapacağı görüşmelerden önce AA'ya konuştu.

28 ŞUBAT

Özel temsilci Grossman, "ABD'nin 28 Şubat sürecindeki rolü" ile ilgili Türkiye'de yaşanmakta olan tartışmaların hatırlatılması üzerine de o dönemde hala ABD'nin Ankara Büyükelçisi olarak görev yapmakta olduğunu hatırlattı ve "Bu konudaki görüşüm çok basit. O dönemdeki temamız, Türk demokrasisini desteklemekti, aynı şimdi olduğu gibi" dedi. Grosmman, şu anda devam etmekte olan bir yargı süreci olduğunu bildiğini de belirterek, "ABD olarak bizim çıkarımız Türk demokrasisini desteklemek. Bu o zaman da böyleydi, bugün de böyle" diye konuştu.

AFGANİSTAN İÇİN ALINACAK KARARLAR

Ankara'da Türk dostlarıyla Afganistan hakkında istişarelerde bulunacağını belirten Grossman, Türk yetkililere ileteceği ilk ve en önemli mesajın Türkiye'nin Afganistan için uzun yıllardır yaptığı ve NATO'nun çekilme tarihi olan 2014 sonrasında yapacağı katkılardan ötürü teşekkür etmek olacağını bildirdi.

NATO'nun en büyük zirvelerinden birisi olması amaçlanan 20-21 Mayıs 2012 tarihli Chicago zirvesi hakkındaki soruları da cevaplayan Grossman, zirvenin gündemindeki konulardan birinin 2014 hazırlıkları olduğunu belirtti ve zirve çerçevesinde Afgan Ulusal Güvenlik Güçleri, Afgan ordusu ve Afgan polisi ile ilgili önemli tartışmaların yaşanacağını, ülkede güvenlik ortamını sağlamaya yeter sayıda gücün bulunmasının önemine işaret etti. Grossman, Türkiye ile ABD'nin bu konudaki katkılarının sürmekte olduğunu bildirdi.

Grossman, zirvenin gündemindeki bir diğer önemli konunun da ABD'nin güvenlik kontrolünü 2014'e kadar Afganlılara bırakmasını öngören 2010'daki Lizbon zirvesi kararları olduğunu söyleyerek, 2013 yılının ortalarında Afganistan topraklarının yüzde yüzünün Afgan güçlerince kontrol altında tutulacağını ve bu gelişmenin zirvede de ele alınacak çok önemli bir dönüm noktası olacağını bildirdi.

"2014'TE ÇEKİLME YOK"

NATO'nun Afganistan'dan çekilmesinin doğru olup olmayacağı konusunda tartışmaların sürdüğünün hatırlatılmasına karşılık Grossman, öncelikle önemli bir hususa dikkati çekmek istediğini, "çekilme" kelimesini kullanırken dikkatli olunması gerektiğini çünkü 2014'te tam bir çekilme olmayacağını kaydetti. Grossman, "Bu çekilme, 2014'ten sonra Afganistan'da NATO'nun herhangi bir çıkarı ya da gücü olmayacağı demek değil, çünkü olacak. Bizler yani Amerikalılar, Türkler ve diğerleri, yine orada olacak. Bu nedenle bu kelimeyi kullanırken dikkatli olmalıyız" diye konuştu.

İkinci önemli husus olarak ABD ile Afganistan arasında Kabil'de yapılan stratejik ortaklık görüşmelerinin tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen Grossman, süreç tamamlandığında bu ortaklık belgesinin iki ülke arasında 2014'ten sonraki ilişkileri tanımlayan önemli bir belge olacağını ve bu ülkenin kendi kaderine bırakılmadığını bütün dünyaya göstereceğini kaydetti.

Türkiye'nin İsrail'in Chicago zirvesine katılımını veto ettiğine dair çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine ise Grossman, "Biz Türkiye ile İsrail arasında mümkün olan en iyi ilişkiyi istiyoruz" diyerek, bunun gerek Türkiye ile İsrail gerekse ABD'nin çıkarına olduğunu kaydetti.

aa



Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,285 µs