En Sıcak Konular

'Anlaşma olmadan müzakereler devam eder mi?'

24 Nisan 2012 17:29 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerinin seyrine yönelik tutumun 27 Nisan Cuma günü, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ile yapılacak görüşme sonrasında belirlenec



Aklında, her ihtimale karşı bazı senaryolar olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Koşullularımızı ortaya koyabileceğimiz bir müzakere masasına oturmak üzerinde duruyoruz" dedi.

Bir kabulü sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eroğlu, "Müzakerelerin seyrine yönelik bazı senaryolar var, sürecin dondurulacağı veya temsilciler seviyesinde devam edeceği yönünde. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine, Cuma günü yapılacak görüşme öncesinde herhangi bir yorum yapmanın doğru olmayacağını belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile geçen Cumartesi günü telefon görüşmesi yaptığını anımsatan Eroğlu, düşüncelerini Ban Ki-mun'a aktarmasına karşın, Genel Sekreterin kendisine bir yorum yapmadığını söyledi.

-"Müzakerelerin askıya alınması doğru bir hareket değil"-

Müzakerelerin seyrine, Genel Sekreterliğin görüşünü aldıktan sonra karar verileceğini ifade eden Eroğlu, müzakerelerin askıya alınmasının doğru bir hareket olduğunu düşünmediğini vurguladı. Eroğlu, müzakerelerin askıya alınmasının Güney Kıbrıs'taki başkanlık seçiminin sonrasına kalması anlamına geldiğine işaret ederek şöyle devam etti:

"Bu müzakerelerin yine devam edeceği anlamını taşımaktadır. Son zamanlarda sık sık söylüyorum, eğer yeniden müzakereler başlayacaksa artık bizim koşullarımızın da masaya konulması lazım. Yoksa bu anlayışla müzakereler daha 100 sene daha devam edebilir. Çünkü Rum devlettir, AB üyesidir, hakemlik, arabulucu, zaman sınırı istemiyor. Yani yüz sene daha müzakereler devam etsin bir sıkıntısı yok. Ama bizim bir anlaşma olmadan müzakerelerin devam etmesinden rahatsızlığımız var. Bir kere ambargo altındayız, tanınmamış olmanın mağduriyetleri var. Onun için bizim de koşullularımızı ortaya koyabileceğimiz bir müzakere masasına oturmak üzerinde duruyoruz."

Eroğlu, aklında, her ihtimale karşı bazı senaryolar olduğunu da söyledi.

-24 Nisan referandumunun yıldönümü-

Cumhurbaşkanı Eroğlu, 24 Nisan 2004'te yapılan Annan Planı Referandumunun yıldönümüyle ilgili bir soru üzerine de Rumların "hayır" deyişinin niyetinin iyi anlaşılması gerektiğini vurguladı. Eroğlu, Rumlar'ın referandumda "hayır" demekle, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devamından yana olduklarını ortaya koydukları"nı belirterek, "Rumların şimdi esas akıllarında olan, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devamı, bizim de bu Cumhuriyetin bir parçası olmamız düşüncesidir" dedi.

O dönem parti olarak Annan Planı'na karşı çıktıklarını anımsatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Annan Planı'nı Rumlar kabul etseydi çok büyük bir fırsat elde etmiş olacaklardı. Ben müzakere masasında bunu Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'a da söyledim" diyerek, şunları kaydetti:

"Hristofyas'a, 'ben sizin yerinizde olsaydım bu planı havada kapardım' dedim. Planla Rum'a çok önemli miktarda toprak bırakacaktık, kalacağımızı zannettiğimiz topraklara Rumların dönmesine izin verecektik. Ekonomik olarak eriyebileceğimiz yeni bir oluşum ortaya çıkacaktı. Planda Türkiye'nin garantörlüğü sulandırılıyordu, zamanla askeri varlığı kalkacaktı. Rumların böyle bir anlaşmayı bile reddetmelerinin dünyaya mesaj vermesi gerekirdi."

-"Rumların 'hayır' demesiyle elimize düşen fırsatı kaçırdık"-

Annan Planı'na Rumların "hayır" demesinden sonra, bunun çok iyi kullanılabileceğini, ancak müzakerelerin tekrar başlamasıyla Rumların "hayır"ından gerekli faydanın sağlanamadığını ifade eden Eroğlu, "Dünyaya Rumların uzlaşmaz olduğunu gösteremedik. Rumların 'hayır' demesiyle elimize düşen fırsatı kaçırdık. Cumhurbaşkanı değişimi ve hemen ardından süratle müzakerelerin başlamasıyla o fırsatı yitirdik" dedi.

Eroğlu, dönemin Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un 23 Nisan 2004 akşamı televizyonda halkını "hayır" demeye çağırdığını hatırlatarak, referandumu kabul eden Papadopulos'un son "ben bir devlet aldım, toplum olarak iade edecek değilim" diyerek "hayır" kampanyası yürüttüğünü anlattı.

Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,182 µs