En Sıcak Konular

Türk ihracatçılar, Amerika'ya taş çıkarttı

24 Nisan 2012 17:28 tsi
Doğal taş sektöründe 2,5 milyar dolarlık hacmi ile dünyadaki en büyük pazarlardan biri olan Amerika, Türk doğal taş firmalarının gövde gösterisine sahne oldu.

Türk doğal taşlarının mevcut ve hedef pazarlarda tanıtımını yaparak marka imajının geliştirilmesine ve ihracat potansiyelinin arttırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), ABD'de gerçekleşen 'Coverings - The Ultimate Tile + Stone Experience 2012 Fuarı'na 17 Türk firmasının milli katılımını sağladı.

Türk doğal taş sektörü özellikle son 10 yıl içerisinde, büyük bir atılım gerçekleştirdi ve 2000 yılında 189 milyon dolar olan ihracatını, 2011 yılında 1,7 milyar dolara çıkardı. Geniş renk, desen çeşitliliği ve kaliteli ürünleriyle mermer - traverten ihracatında İtalya'yı geride bırakarak dünya pazarlarında liderliği ele geçiren Türkiye, en büyük pazar olan Amerika'da düzenlenen fuara özel önem veriyor. Bu yıl Amerika'nın Orlando şehrinde, 17-20 Nisan tarihleri arasında 300 bin metrekarelik alanda düzenlenen Coverings Fuarı'nda, dünya çapından 800 katılımcı yer aldı. Binlerce kişinin ziyaret ettiği fuarda Türkiye, yeni pazarlarla tanışma imkânı buldu.

Kaplama malzemeleri alanında dünyanın en büyük fuarlarından biri olarak kabul edilen Coverings 2012 Fuarı'na, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) tarafından bu yıl 11. kez milli katılım organizasyonu gerçekleştirildi. Türkiye standı için ayrılan alan sürekli büyüyerek bu yıl 455 metrekareye ulaştı.

Çin'den sonra dünyadaki en büyük doğal taş pazarı olan Amerika'nın en büyük fuarı Coverings'te 25 yıldır; mermer, granit, traverten fayans, plaka ve bordürler, seramik gibi yüzey kaplama malzemeleri, mozaik gibi dekoratif ürünler ile makine ve ekipmanları sergileniyor. Bu yıl fuar Türkiye'nin yanı sıra; İtalya, İspanya, Kuzey Amerika, Mısır, Brezilya, Çin, Hindistan, İsrail, Malezya, Meksika ve Portekiz gibi ülkelerin de milli katılım organizasyonuna ev sahipliği yaptı.

Amerika'nın 237 milyon dolarla, Çin'den sonra doğal taş ihracatının yapıldığı ülkelerin başında geldiğini belirten İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, "Fuara katılan firmalarımız işlenmiş doğal taş ihracatı için oldukça önemli olan Amerika pazarını yakından tanıma ve pazarı yerinde görme fırsatı buldu. Fuar, yeni iş bağlantıları kurulması bakımından da oldukça verimli geçti." diye konuştu.

Türkiye'nin toplam maden ihracatının yüzde 43'ünü doğal taş ihracatının oluşturduğunu bildiren Mehmet Özer, doğal taş ihracatı içerisinde 2011 yılında en büyük payın ise yüzde 49 ile işlenmiş mermer-traverten ihracatının aldığını ifade etti. İşlenmiş mermer-traverten ihracatının en fazla yapıldığı ülkeler arasında; Amerika'nın 237 milyon dolarla ilk sırada yer aldığını vurgulayan Özer, bu ülkeyi 74,3 milyon dolarla Irak ve 62,8 milyon dolarla Suudi Arabistan'ın takip ettiğini söyledi.

(CİHAN)

Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,353 µs