En Sıcak Konular

Davutoğlu: Irak'ın bütünlüğü önemlidir

24 Nisan 2012 15:52 tsi
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Irak'ın bütünlüğünün Türkiye için son derece önemli olduğunu söyledi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak ile Türkiye arasında yaşanan gerginliğe ilişkin "Türkiye hiçbir zaman Irak'ta herhangi bir ihtilafın doğrudan parçası olmamıştır" dedi.

Davutoğlu, Kamerun Dışişleri Bakanı Pierre Moukoko Mbonjo ile Dışişleri Bakanlığı'nda yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, basın toplantısında bir gazetecinin, Türkiye ile Irak arasında yaşanan gerginliğe işaret ederek, "Irak Başbakanı Maliki ile İran'ın yakın bir işbirliği var. Perde arkasında İran'ın bu krizi körüklediği yorumları yapılıyor bu konuda ne söylemek istersiniz" sorusunu yöneltmesi üzerine, bu konuda gerekli açıklamaları yaptığını söyledi.

Türkiye'nin Irak politikasının son derece açık olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Bütün kardeşlerimiz arasında, Şii, Sünni, Türkmen, Arap, Kürt bütün kardeşlerimizin tam bir barış ve esenlikte olmasını isteriz. Türkiye hiçbir zaman Irak'ta herhangi bir ihtilafın doğrudan parçası bu anlamda olmamıştır" dedi.

Türkiye'nin Irak ile bir çok ekonomik anlaşmaya imza attığını hatırlatan Davutoğlu, "Dolayısıyla herhangi bir şekilde bir mezhepçi gündemin veya siyasi krizin tarafı olma gibi bir düşüncesi hiçbir zaman olmamıştır" diye konuştu.

Irak'ta bir siyasi kriz olduğuna da işaret eden Davutoğlu, koalisyon ortakları arasında çok ciddi ihtilafların bulunduğunu ama bunların Türkiye'den bağımsız olarak ortaya çıkan ihtilaflar olduğunu dile getirdi.

Bu sorunların her şeyden önce "erdemli bir tavır alınması"nı gerektiren bir dönemden geçildiğinin işareti olduğunu vurgulayan Davutoğlu, Irak'ın birliği ve bütünlüğünün bütün bölge için önemli olduğunu dile getirdi.

Türkiye'ye her dönem Iraklı liderlerin geldiğini ve istişarelerde bulunduklarını anlatan Davutoğlu, "İran'ın rolüne gelince: bu tür spekülasyonlar doğru değil. Biz hem İran'la hem Irak'la yakın ilişkiler içinde olageldik" diye konuştu.

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile sık sık telefonla görüştüklerini ve nükleer müzakerelere ev sahipliği yaptıklarını anımsatan Davutoğlu, "Dolayısıyla böyle bir cepheleşme hiçbir zaman söz konusu değil. Böyle bir cepheleşmenin çıkmasına da izin vermeyiz. Ben Ocak ayında İran'a giderken de orada da söyledim, bölgemizde yeni bir soğuk savaş atmosferinin oluşmasına izin vermeyiz. Irak'taki problem de Türkiye ile Irak arasında bir problem değil, Irak içinde Iraklı liderler arasında siyasi gruplar arasında yaşanan bir siyasi krizdir" dedi.

Davutoğlu, gazetecilerin, Maliki'nin krizin çözümü için İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nu arayarak Mekke anlaşmasının canlandırılması yönünde bir teklifte bulunduğu haberlerini sormaları üzerine de, 2006'daki anlaşmanın sağlanması konusunda Türkiye'nin çaba gösterdiğini hatırlatarak, böyle bir gelişme olması halinde buna destek vereceklerini söyledi.

Davutoğlu ancak kendilerine henüz belirlenmiş bir gündeme ilişkin herhangi bir çağrının da gelmediğini ifade etti.

Davutoğlu 24 Nisan Ermeni iddialarına ilişkin soru üzerine de, "23 Nisan ile 24 Nisan'ın bizim için gün olarak bir özel farkı yok. 23 Nisan ulusal egemenlik bayramınızı da kutluyorum bu vesileyle. 24 Nisan'a bu derece önem atfetmeniz de doğru değil. Yarın da 25 Nisan hayırlı olsun" dedi.

Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,126 µs