En Sıcak Konular

Murdoch suçu editörlere attı

24 Nisan 2012 14:54 tsi
Telekulak skandalında ifade veren medya devi Rupert Murdoch'ın oğlu James Murdoch, "ahlaki ve legal sorumluluğun büyük kısmı editörlerin" iddiasında...

Dünya medya devi Rupert Murdoch'ın oğlu James Murdoch, telekulak skandalının ardından başlatılan bağımsız soruşturmanın sorularını cevaplamaya başladı.

Oğul Murdoch, CEO'su olduğu News International (NI) bünyesinde faaliyet gösteren gazetelerde "telekulağın Yaygın olarak yapıldığı ve çalışanların haberdar olduğuna" ilişkin suçlamaları kabul etmedi.

"Telekulağın boyutu konusunda bilgilendirilseydim, kanserli hücreyi büyümeden keserdim." diyen James Murdoch, sansasyonel haber yapmak amacıyla yapılmış yasadışı dinlemelerin ahlaki ve legal sorumluluğunun büyük bir kısmının gazete editörlerine ait olduğunu savundu.

Guardian gazetesinin 2009 yılında telekulak skandalına ilişkin ortaya çıkardığı haberler hatırlatıldığında ise Murdoch, "Şirketimdeki üst düzey yöneticilerim, Guardian'ın yayınladığı telekulak haberlerinin iftira olduğu konusunda beni o zaman inandırmıştı." şeklinde cevap verdi.

Telekulak skandalı sebebiyle Şubat ayında babasının sahibi olduğu ABD merkezli şrketi News Corporation'ın İngiltere'deki ayağı 'News International'in yöneticiliğinden istifa eden James Murdoch, geçtiğimiz günlerde de News Corp'un en büyük yatırımlarından biri olan dijital medya platformu BSkyB'nin yönetim kurulu başkanlığından çekildiğini açıklamıştı. Oğul Murdoch, geçen yıl da Meclis Kültür, Spor ve Medya Komisyonu'na, birisi babası ile birlikte olmak üzere iki kez ifade vermişti.

Telekulak skandalına yönelik polis soruşturması ve meclis komisyonu incelemesinin devam etmesinin yanı sıra Başbakan David Cameron, skandala karışmış gazeteciler, devletin ilişkide oldukları güvenlik birimleri ve politikacılar sarmalının soruşturulması için, ülkenin en üst düzey ikinci yargıcı konumundaki Lord Henry Leveson'ı görevlendirdi.

"Leveson soruşturması" olarak bilinen ve 6 kişilik soruşturma heyetinden oluşan bu komisyon temel olarak iki şeyi amaçlıyor: Telekulak skandalına ilişkin geçmişe yönelik suç unsurlarını ortaya çıkarmak; ve geleceğe ait boyutuyla medyanın işlevini, sınırlarını, bağımsızlığını, ilişkilerini ve etik yapısını belirlemek ve geliştirmek.

Bu çerçevede komisyon medya-toplum ilişkisi, medya-siyasetçi ilişkisi, medya-polis ilişkisini masaya yatırarak yüksek standartlarda medya etiğinin, "düşünce özgürlüğüne" zarar vermeden nasıl olması gerektiğine ışık tutmayı amaçlıyor. Bağımsız soruşturma kapsamında şimdiye kadar 100'ü aşkın kişinin ifadesi alındı.

Baba Murdoch'ın da yarın ve Perşembe iki gün boyunca Leveson soruşturmasında ifade vermesi bekleniyor. Murdoch'lar İngiltere'de Times, Sunday Times, Sun, Sun on Sunday gazetelerinin yanı sıra, BSkyB dijital uydu platformunun yüzde 39'unun sahibi.

81 yaşındaki Avustralya asıllı medya patronunun İngiltere'deki gazetelerinin, aralarında sanatçı, siyasetçi, futbolcu, Kraliyet mensubunun da bulunduğu binlerce kişiyi gizlice dinlediği ortaya çıkmıştı.

Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,105 µs