En Sıcak Konular

Erdoğan'ın sözleri Irak için nasihattır

24 Nisan 2012 14:02 tsi
Irak Sünni Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, 'Irak ve Türkiye arasındaki gerginliğin bir an önce son bulması gerektiğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak ile ilgili açıklamalarına da değinen Nuceyfi, Erdoğan'ın sözleri Irak'ı seven dost ve k

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin açıklamalarını değerlendiren Nuceyfi, "Suriye konusu sürekli ve güçlü bir şekilde gündeme gelerek genel anlamda bölgedeki ilişkileri olumsuz etkiliyor. Doğal olarak Irak da bu gerginliğin dışında değildir. Türkiye-Irak ilişkilerinin daha da kötüye gitmemesi için yeni bir sayfa açılması gerekmektedir. Irak'taki iç sorunlardan muzdarip olan bazı Iraklı politikacılar Türk hükümetine birtakım mesajlar ulaştırıyor.

Bu kimselerin, Irak'ı ve Irak üzerinden bölgeyi olumsuz etkileyecek sorunlar konusunda kaygıları var. İşte söz konusu diyaloglar Sayın Erdoğan'ın Irak'taki mevcut durumdan endişe duymasına sebep oluyor. Aslında Erdoğan'ın sözleri, Irak'ı seven dost ve kardeş bir kimsenin nasihatleridir. Bu tür mesajları olumlu karşılamak gerekir. Aramızda karşılıklı saygıya ve egemenliğe dayalı sürekli bir diyalog olmalı" dedi.

'HAŞİMİ'NİN TÜRKİYE'DE OLMASINDAN MEMNUN DEĞİLİZ'

Bölgedeki sorunların birbirini tetiklediğini belirten Nuceyfi, "Türkiye ve Irak karşılıklı anlayış temelinde tutumlarını tekrar gözden geçirecektir" dedi.

Nuceyfi, Tarık Haşimi'nin Türkiye'de olmasından dolayı Irak Hükümeti'nin memnuniyetsizlik duyduğunu ancak tüm bunların diyalog olmayacağı anlamına gelmemesi gerektiğini de vurguladı.

Haşimi’nin yargı süreciyle ilgili uygulamalardan memnun olmadıklarını belirten Nuceyfi, meselenin kökeninde siyasi boyut bulunduğu inancını dile getirdi.

Irak'taki siyasi durumun çok kötü olduğunu ve uzun yılların en sıkıntılı döneminin yaşadığını ifade eden Nuceyfi, Irak’taki sorunların iç savaşa sürüklenmeden çözülmesini istediklerini söyledi.

'TÜRKİYE IRAK'IN İÇİŞLERİNE KARIŞMIYOR'

Türkiye'de bulunan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi de son olarak, ''Türkiye'nin komşusu hakkında endişe etmesi, içişlerine karışması anlamına gelmemektedir'' açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin kendi görüşünü zorla Irak'a empoze edeceğini düşünmüyorum diyen Haşimi, ”Ancak Türkiye'nin Irak'ta olan bitenden endişe etmesi de gayet doğaldır. Zira Irak'ta olanlar olumlu ya da olumsuz Türkiye'yi etkileyecektir” ifadlerini kullandı.

'TERÖR SORUNLARI DERİNLEŞTİRİYOR'

Son zamanlarda El Irakiye koalisyonuna mensup milletvekillerine yönelik saldırıların artmasını da değerlendiren Nuceyfi, terörün siyasal yaşama giren güçleri vurmaya ve beraberinde ülkedeki siyasi sorunu derinleştirmeye çalıştığını ifade etti.

Nuceyfi ayrıca, merkezi hükümet ile bölgesel yönetim arasında petrol kaynaklarının işletilmesi ve gelirleri, gümrükler ve sınır sorunları gibi konularda büyük sorunlar olduğunu ve taraflar arasındaki derin güvensizliğin sıkıntıları artırdığını kaydetti.

Irak Meclis Başkanı Nuceyfi, Bağdat ve Musul'dan çok sayıda parlamenter ve yetkilinin katılımıyla Mayıs başında İstanbul'da kendi himayesinde düzenlenecek "Ninova'da (Musul) Yatırım" konferansının çalışmalarına katılmak için Türkiye'ye geleceğini belirtti.

AA



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,031 µs