En Sıcak Konular

Gürcistan'da siyaset ısınıyor

24 Nisan 2012 13:22 tsi
Gürcistan'da Saakaşvili yönetimine karşı mücadele edeceğini açıklayan iş adamı Bidzina İvanişvili, siyasi parti kurdu.

Bir yıl önce, siyasete girmeyi düşündüğüne dair yaptığı açıklamaların ardından, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin kararıyla Gürcistan vatandaşlığından çıkarılan İvanişvili, uzun çabalar sonrasında, "Gürcistan Hayali-Demokratik Gürcistan" adlı siyasi parti kurdu. Partinin başkanlığına geçici olarak avukat Manana Kobahidze getirildi.

Partinin kuruluş kongresinde konuşan Manana Kobahidze, hükümetin kendilerini zor durumda bıraktığını ifade ederek, "Bidzina İvanişvili'nin partinin başına geçmesi için gereken haklara sahip oluncaya kadar üstlendiği görevi kusursuz bir şekilde yerine getirmeye hazır olduğunu" bildirdi.

-"Rusya ile bozulan ilişkiler düzeltilmeli, AB ve NATO'ya entegrasyon süreci devam etmeli"

Kongrede, Gürcistan'ın iç ve dış siyasetine ilişkin açıklamalarda bulunan İvanişvili şunları söyledi:

"Gürcistan, Batı'dan alınan yardımları sorumsuzca tüketiyor ve dost devletler ihmal ediliyor. Hükümetin izlediği iç ve dış politika, ülkenin demokrasisi için önemli tehlike oluşturuyor. Her alanda insan hakları ihlal ediliyor. Yargı, basın, ordu ve polis kurumlarının tümü siyasallaştırıldı. Bu nedenle toplum, doğru ve tarafsız bilgiye ulaşamıyor. Gürcistan'ın uluslararası toplumda güvenilir ve öngörülebilir bir ortak haline gelmesi gerekiyor. Bunun için, Rusya ile bozulan ilişkiler düzeltilmeli, ancak AB ve NATO'ya entegrasyon süreci de devam etmeli".

Partinin hedeflerini de açıklayan İvanişvili, ilk olarak seçim yoluyla mevcut hükümeti değiştirmeyi amaçladıklarını belirterek, Ekim ayında yapılacak parlamento seçimlerinde zafer elde edeceklerini söyledi. Ülkenin ekonomik ve siyasi alanlarda krizde olduğunu öne süren İvanişvili, sosyal sorunların çözümü için çaba harcayacağını ifade etti.

Partinin basın sözcüsü Maya Pandjikidze, İvanişvili'nin Gürcistan vatandaşlığından çıkarıldığı için, şimdilik partide herhangi resmi statüye sahip olmayacağını açıkladı.

-Bidzina İvanişvili kimdir?

Gürcistan'da "hayırsever iş adamı" olarak tanınan İvanişvili, 6,5 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginleri listesinde yer alıyor. Geçmişte Fransız, Rus ve Gürcü vatandaşlığı bulunan İvanişvili, Rus vatandaşlığından ayrıldı, Gürcü vatandaşlığı ise Saakaşvili yönetimi tarafından elinden alındı. İvanişvili'nin sadece Fransız vatandaşlığı bulunuyor. Siyasete girme kararı aldıktan sonra, uluslararası alanda da faaliyetlerine hız veren İvanişvili'nin, geçen günlerde ABD'nin önde gelen lobicilik şirketleriyle anlaşma imzaladığı belirtiliyor.

-Gürcistan yasaları

Gürcistan'da yasalara göre, Gürcistan vatandaşı olmayan kişilerin siyasi parti kurma veya kurulmuş bir siyasi partiye mali yardımda bulunmasına izin verilmiyor. Anayasa, çifte vatandaşlığı olan bir kişinin cumhurbaşkanı, başbakan veya parlamento başkanı seçilmesine engel teşkil ediyor.

Ancak yakın zamanda parlamentoda sürpriz bir şekilde alınan karara göre, Avrupa Birliği vatandaşı olan ve 10 yıldır Gürcistan'da yaşayan kişilere, ülkede yapılan seçimlere katılma hakkının tanınması için düzenleme hazırlığında olunduğu bildirildi.

Bu kararın parlamentodan geçmesi durumunda, İvanişvili'nin siyasete girmesinin önündeki yasal engellerin kalkacağı ifade ediliyor. Gürcistan vatandaşlığını geri almak için çabalayan İvanişvili'nin girişimleri şimdilik sonuçsuz kaldı.

aa


Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,716 µs