En Sıcak Konular

Nükleerde büyük yarış

24 Nisan 2012 10:02 tsi
Nükleerde büyük yarış Birini Ruslar yapıyor... İkincisini kim alacak?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Japon gazetesine mülakat verdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karadeniz'de yapılması planlanan nükleer santral projesine birçok ülkenin talip olması üzerine Japonya'nın durumuna ilişkin, ''Japonya'nın ülke içindeki düzenlemelere hız vermesi gerektiğini'' söyledi.

Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santral projesine birçok ülkenin talip olmasının ardından Japon Nikkei Sangyo Shimbun (Nikkei Business Daily) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile mülakat yaptı.

Karadeniz sahilinde yapılması planlanan santralin inşa yarışına Çin'in de katılması hatırlatılarak, Türkiye'nin bu projede önem verdiği koşulların sorulması üzerine Yıldız, Çin'le imzalanan belgenin içeriğine dair bilgi verdi.

Yıldız, Çin ile iki anlaşma imzalandığını belirterek, birinin nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanımını taahhüt altına alan bir anlaşma olduğunu ve bu anlaşmanın çerçevesini anlattı.

Elde edilen nükleer enerjinin askeri amaçlarla kullanılmayacağını, üçüncü bir ülkeye devredilmeyeceğini kabul ettiğini kaydeden Yıldız, bu konunun nükleer enerji alanında ülkeler arasında işbirliği yaparken ön koşulu oluşturduğunu söyledi.

''Çin, Japonya ile hemen hemen aynı koşullara ulaştı''

Yıldız, bu anlaşmanın imzalanmasıyla Çin'in santrali yapma konusunda Japonya ile hemen hemen aynı koşullara ulaştığını belirterek,

İkinci anlaşmanın iki ülkenin enerjiden sorumlu bakanlıklarının çatısı altındaki araştırma kuruluşlarının nükleer enerji alanındaki işbirliğini genişleteceğini ifade eden bir belge olduğunu bildirdi.

Mülakatta Türk tarafının hükümet garantisi vermek istemediğini söyleyen Yıldız, bu olmasa sürecin daha sorunsuz devam edeceğini, şimdi Güney Kore dahil olmak üzere, tüm ülkelerin Türk tarafının isteklerine yanıt verir olumlu bir tutum sergilemeye başladığını söyledi.

Tüm ülkelerin güçlü ve zayıf yanları analiz edilecek

Japonya'nın, kendisinin nükleer santral siparişinde avantajlı konumda olduğunu düşündüğü, ancak Çin'in katılımıyla bu durumun değişip değişmeyeceğinin sorulması üzerine Yıldız, Japonya'nın Fukuşima'daki kazanın ardından kaybettiği zamanı geri kazanması için, ülke içindeki düzenlemelere hız vermesi gerektiğini vurguladı.

Yıldız, Japonlar'ın projenin alınabilmesi için hangi hazırlıkların gecikmekte olduğunu, neler gerektiği gibi konuların tam farkında olması gerektiğini ifade etti.

Hangi ülkenin avantajlı olduğunun sorulması üzerine Yıldız, röportajın yapıldığı dönemde üç ülkeyle görüşülmesi ve Kanada'nın henüz dahil olmaması nedeniyle üç ülkenin de (Japonya, Güney Kore, Çin) ''esas olarak aynı çizgide dizili durumda'' olduğunu söyledi.

Yıldız, üç ülkenin farklı güçlü yanları olduğu için basit bir matematiksel karşılaştırma yapılamayacağını, ayrı ayrı güçlü ve zayıf noktaları analiz edeceklerini vurguladı.

Japonya'nın güçlü yanının yüksek teknolojisi olduğunu belirten Yıldız, nükleer santrali hangi ülkenin yapacağına olabildiğince kısa sürede karar vermek istediklerini dile getirdi.

Türkiye'nin nükleer macerası

Haberde Türkiye'nin nükleer santral planıyla da ilgili bilgi verilirken, Türkiye'de birden fazla nükleer santral yapılmasının planladığı ve Akdeniz bölgesinde Akkuyu'da yapılacak birinci santral projesinin işletmesini Ruslar'ın üstlendiği kaydedildi.

Sinop'ta planlanan ikinci nükleer santral projesi için de Japonya, Güney Kore ve Çin yarışırken, 20 Nisan'da yapılan açıklamayla bu projeye Kanada da dahil oldu.

Başlangıçta, projenin alınmasına dair yarışı önde götüren Güney Kore'yle, Türk tarafının hükümet garantisi istemesi nedeniyle anlaşma sağlanamadığı ve 2010 yılında müzakerelerin durduğu hatırlatıldı.

Güney Kore'nin yerine Japonya'nın öncelikli müzakere hakkını elde ettiği belirtilirken, Japonlar, Tokyo Elektrik (TEPCO) ve Toshiba'nın katılımıyla kamu-özel sektör işbirliği ile siparişi almayı hedeflemişti. Ancak TEPCO ülkede yaşanan büyük deprem ve tsunami felaketinin ardından konsorsiyumdan çekilmişti.

Gazete, Japonya tarafında süreç ilerlemediği için Türkiye'nin, Güney Kore ve Çin ile müzakerelere başladığını ifade etti.

A.A.



Bu haber 1,439 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,095 µs