En Sıcak Konular

Sarkozy'nin akıbeti sağcı Le Pen'in elinde

24 Nisan 2012 09:42 tsi
Sarkozy'nin akıbeti sağcı Le Pen'in elinde Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turuna, aşırı sağcı Milli Cephe lideri Marine Le Pen'in yükselişi damgasını vurdu.

Marine Le Pen, babası Jean-Marie Le Pen'den devraldığı partiyi 40 yıllık tarihinin en yüksek oy oranı olan yüzde 18'e ulaştırarak üçüncü yapmayı başardı. François Hollande ile Nicolas Sarkozy arasındaki ikinci turda, Le Pen'in seçmenlerini nasıl yönlendireceği büyük önem taşıyacak. Fransız basını ise Hollande-Sarkozy yarışından çok, Le Pen'in 'korkutucu' yükselişine yer verdi. Le Monde gazetesi, son dönemde İslam ve göçmen karşıtı çizgiye oturan Milli Cephe'nin başarısını 'görünmeyen Fransızların mesajı' olarak yorumladı.

Marine Le Pen, 1 Mayıs'ta seçmenlerine ikinci turla ilgili tavsiyede bulunacak. Ancak Le Pen'in ikinci turda iki adaya da destek verilmemesi ve boş oy kullanma tavsiyesinde bulunması bekleniyor. Sarkozy'nin ikinci turda Hollande'ı yenebilmesinin tek yolu Le Pen'in seçmenlerinden alacağı destek olarak görünüyor. Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybedeceğini öngören Le Pen, iktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin, liderlik yarışı nedeniyle bölüneceğini düşünüyor. Haziran ayında yapılacak meclis seçimlerinde iyi bir sonuca imza atarak anamuhalefet partisi olmayı hedefliyor. Le Pen'in sözcüsü Bruno Bilde, "Anamuhalefet partisi UMP değil FN olacak. Fransız siyaset sahnesini tekrar dizayn edeceğiz." sözleriyle aşırı sağın stratejisini özetliyor. Le Pen, meclis seçimlerinden sonra negatif bir imaja sahip olan partisinin ismini değiştirerek "Lacivert ittifak" yapmak istiyor.

Marine Le Pen'in başarısında, babasından devraldığı Milli Cephe partisini "sempatikleştirme" projesi yatıyor. Tarihinin en yüksek oy oranını elde eden Milli Cephe, son yıllarda Yahudi karşıtı söylemini terk etmiş, daha çok İslam ve göçmen karşıtı çizgiye oturmuştu. Aşırı sağ uzmanı Slyvain Crepon, Le Pen'in Fransa'da sağ ve soldan oluşan iki partili sisteme itiraz ederek "sistem karşıtı" ve "demokratik" bir siyasi söylem oluşturduğuna dikkat çekiyor. Fransa'da 'kararsız' olarak nitelenen yüzde 40'lık seçmen nüfusu, kendisini sağcı veya solcu olarak nitelemiyor. İlk turda Le Pen'in özellikle kararsız oyları toplamayı başardığı kaydediliyor. Marine Le Pen, özellikle 18-25 yaş arası genç nüfusta ve işçi sınıfında açık arayla birinci görünüyor.

HOLLANDE, SEÇİMLERİ SARKOZY REFERANDUMUNA DÖNÜŞTÜRECEK

6 Mayıs Pazar günü yapılacak ikinci tur için Hollande ve Sarkozy arasındaki rekabetin de kızışması bekleniyor. Her iki aday da dün seçim kampanyalarına başlarken Sarkozy, Hollande'ı televizyonda ekonomi, toplum ve dış politika konularında tartışmak üzere 3 farklı konuda düelloya davet etti. Hollande, Sarkozy'nin davetini reddederek tek bir tartışma programını kabul edebileceğini söyledi. Hollande, ikinci tur seçimlerini Sarkozy referandumuna dönüştürmeyi hedefliyor. Sosyalist Parti, aşırı sağcı seçmenler de dahil olmak üzere bütün seçmenleri Sarkozy iktidarına son vermek için Hollande'a oy vermeye davet ediyor. Yüzde 11 oy alan Sol Cephe lideri Jean-Luc Melenchon ve yüzde 2'de kalan Yeşillerin adayı Eva Joly, seçmenlerine 'Hollande'a oy verin' çağrısında bulunmuştu. Sarkozy ise Bayrou ve Le Pen'in seçmenlerinin oyunu almak için mücadele edecek. Sarkozy'nin iki hafta boyunca aşırı sağcı oyları toplamak için İslam, göç ve suçla mücadele konularına vurgu yapması bekleniyor. Sarkozy bugün de Paris'te düzenlenecek 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını anma törenine katılacak. Ancak Fransız basını, ikinci turda Hollande'ın Sarkozy karşısında rahat kazanacağını iddia ediyor. Dün Logica Business isimli şirket tarafından yapılan bir anket, seçmenlerin yüzde 54'ünün Hollande, yüzde 46'sının Sarkozy'ye destek vereceğini iddia etti. Ancak Sarkozy cephesi aşırı sağcı Le Pen ve sağa daha yakın olan Bayrou'nun seçmenlerinden destek alınması halinde ikinci turu kazanabileceklerini vurguluyor.

İkinci turun galibinin belirlenmesinde önemli rol oynayacak diğer lider ise yüzde 9 oy alan Demokratik Hareket (MoDem) lideri François Bayrou. 2007'de üçüncü sırada gelerek sürprize imza atan Bayrou, bu seçimlerde hayal kırıklığı yaşadı. Ancak sağ ve solun ortasında yer alan "merkezci" grubun liderliğini yapan Bayrou'nun ikinci tur için izleyeceği rol önem taşıyor. Bayrou, her iki adayla görüştükten sonra kimi destekleyeceğine karar vereceğini söyledi.



Bu haber 781 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,706 µs