En Sıcak Konular

Hangi komutan hangi gazeteciyle görüştü?

24 Nisan 2012 08:25 tsi
Hangi komutan hangi gazeteciyle görüştü? 28 Şubat soruşturmasında, o dönemde TSK’nın üst rütbeli subaylarıyla görüşen ya da talepte bulunan basın mensuplarının isim ve görüşmelerinin kayıtları da ortaya çıktı.

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen 28 Şubat soruşturmasında ilginç belgelere ulaşıldı.

Postmodern darbecilerin, tutuklanan dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Orgeneral Erol Özkasnak’ın ifadesinde de Ertuğrul Özkök, Fatih Çekirge ve Sedat Ergin’in yanı sıra çok sayıda gazeteci ile görüştüğü ortaya çıktı.

Belgeye göre Batı Çalışma Grubu (BÇG) üyeleri, hangi komutanın hangi gazeteciyle neleri konuştuğunu tek tek not etmiş.

TSK bünyesinde faaliyet gösteren BÇG’ye yönelik soruşturma kapsamında düzenlenen iki ayrı operasyonda, şu ana kadar toplam 40 kişi gözaltına alındı. Postmodern darbenin mimarları Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir ve Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak’ın da aralarında bulunduğu toplam 27 kişi tutuklanarak, Sincan Cezaevi’ne gönderildi. Soruşturma kapsamında Gölcük Donanma Komutanlığı, Kozmik Oda ve YÖK’te yapılan aramalarda önemli deliller ele geçti.

Soruşturma dosyasına giren belgeler, postmodern darbenin mimarlarının medya mensuplarıyla çok yakın ilişki içinde olduğunu ortaya koydu. Savcılığın şüphelilere postmodern darbenin yapılabilmesi için TSK ile ortak hareket eden gazetecilerin isimlerinin bulunduğu bir liste ile bu kişilerle yürütülen ortak faaliyetlerin anlatıldığı bir takım belgeler gösterdi. En dikkat çekici delil ise o dönem TSK’nın üst düzey isimleriyle görüşen, görüşme talebinde bulunan basın mensuplarının TSK tarafından isim isim kaydedildiği belge oldu.

Görüşmeler kaydedilmiş

Genelkurmay Sekreteri Erol Özkasnak’ın ifadesinde geçen Ertuğrul Özkök, Fatih Çekirge ve Sedat Ergin’in dışında TSK ile görüşen birçok ismin yer aldığı listenin de mercek altına alındığı öğrenildi. Söz konusu listenin o dönem TSK’da görevli plan subayları tarafından hangi gazetecinin hangi askeri personelle hangi tarihte görüştüğü, görüşmenin amacı ve içeriği de 4-5 sayfalık tutanaklarla kaydedildiği belirtildi. Savcılıkta bulunan belgeler arasında TSK’nın üst düzey isimleriyle görüşme talebinde bulunan ancak görüşemeyen gazetecilerin isimlerinin de yer aldığı bir tutanak da bulunuyor.

YÖK’e TSK’dan talimat

Öte yandan savcılıkta bulunan bir diğer belgenin ise YÖK’te yapılan aramalarda ele geçirilen 135 klasör ve yine Gölcük’teki aramalarda ortaya çıkan YÖK-TSK yazışmaları olduğu öğrenildi. Yazışmaların Kararghta BÇG bünyesinde hazırlanan Batı Eylem Planı kapsamında üniversitelerde yapılacak atamalar, brifingler ve fişleme niteliğindeki uygulamaların, dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz’e iletildiği ve karşılıklı yazışmalar yapıldığına dair birçok dokümanın ele geçirildiği ifade edildi. Savcılık, elindeki belgeler doğrultusunda o dönem yapılan atamaların ve uygulamaların TSK’dan alınan talimatla olup olmadığını araştıracak.

 Taraf



Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,243 µs