En Sıcak Konular

Hollanda Başbakanı istifasını sundu

23 Nisan 2012 19:58 tsi
Hollanda'da, iktidardaki azınlık hükümetinin Başbakanı Mark Rutte, aşırı sağcı Geert Wilders'ın liderliğini yaptığı Özgürlük Partisi'nin (PVV) koalisyona verdiği desteği çekmesi üzerine kraliçeye istifasını sundu.



Başbakan Rutte'nin sabah saatlerinde yapılan olağanüstü bakanlar kurulu toplantısından sonra Kraliçe Beatrix'e istifasını sunması, 558 günlük sağ azınlık hükümetinin sonunu getirdi.

Ülkenin erken genel seçime kadar Rutte başbakanlığındaki geçici azınlık hükümetince yönetileceği belirtildi.

Medyanın yoğun ilgisinden dolayı kraliçeyle görüşmesine sarayın ana kapısı yerine başka bir kapıdan giren Başbakan Rutte, görüşmeden sonra açıklama yapmadı.

Başbakan Rutte'nin konuyla ilgili yarın meclisi de bilgilendirmesi öngörülüyor, ülkenin eylül ayında erken genel seçime gidebileceği konuşuluyor.

Başta ana muhalefetteki İşçi Partisi (PvdA) olmak üzere mecliste temsil edilen partilerin çoğu, seçimlerin yaz döneminden önce yapılmasından yana olduklarını açıkladı.

-Ekonomik tasarruflar ayrılık getirdi-

Liberal Parti (VVD) ile Hristiyan Demokratlar Birliği'nden (CDA) oluşan sağ azınlık hükümetinin, kendilerine dışarıdan destek veren Wilders'ın partisiyle sürdürdüğü ekonomik tasarruf tedbirlerine ilişkin görüşmeler geçen cumartesi günü anlaşmazlıkla sonuçlanmıştı.

Başbakan Mark Rutte ile Başbakan Yardımcısı Maxime Verhagen ve PVV lideri Geert Wilders'ın yaklaşık 7 hafta yaptığı görüşmelerden olumlu sonuç çıkmaması ülkeyi siyasi krizin eşiğine getirirken ekonominin de bu durumdan olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

Merkezi Planlama Bürosu (CPB) verilerine göre, resesyona giren ülke ekonomisinin düzlüğe çıkması ve bütçe açığının AB normlarında tutulabilmesi için yaklaşık 16 milyar avro tasarrufa ihtiyaç var.

Hükümet ortakları bu yüzden başta sosyal alan olmak üzere, sağlık, iş ve konut piyasası ile vergi dahil birçok alanda köklü reformlar planlıyordu. Azınlık hükümeti daha önce de 4 yıllık süre için 18 avroluk kesinti planı hazırlamıştı. 

Bu haber 801 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,872 µs