En Sıcak Konular

Arap bakanlar, Türkiye ile ikili işbirliğinden memnun

23 Nisan 2012 18:02 tsi
Türk Arap Turizm Buluşması kapsamında Bursa'da bulunan Arap ülkeleri turizm bakanları, her sahada işbirliğini geliştirmek istediklerini ifade ettiler. Bakanlar, Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki turizmin ve karşılıklı seyahatlarin bundan sonra artacağ

1. Türk Arap Turizm Buluşması kapsamında Bursa'da bulan Arap ülkeleri turizm bakanları, Kestel ilçesi Saidabat köyünde yöresel yemeklerden tattı. Saidabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği'ni gezen Arap ülkeleri bakanları, burada bulunan basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Arap Bakanların Saibat Köyü gezisine Vali Şahabettin Harput'un yanı sıra, Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik ve TÜRSAB Güney Marmara Bursa Bölge Başkanı Mehmet Akkuş ve ilgili kurum müdürleri katıldı.

Vali Şahabettin Harput, 3 gün sürecek Türk Arap Buluşması'nda Bursa'nın güzelliklerini misafirlere tanıtmayı amaçladıklarını söyledi. İlkini yaptıkları program ile Bursa ile bütün Arap ülkeleri asındaki bağların daha da geliştirileceğine dikkat çeken Harput, şunları söyledi: "Bursa, Arap alemi için adeta bir cazibe merkezi, yeşili, suyu, Uludağı, kaplıcaları, iklimi ile. Biz bu organizasyon vesilesi ile Arap ülkelerinin en yetkili kişilerine bu güzellikleri gösterme imkanı bulduk. Ben inanıyorum ki bu güzellikler dalga dalga kardeşlerimizin göğüslerinde makes bulacak. Bursa'nın bu engin güzelliklerini turizm gelişi gidişinin yanında, turizm yatırımları açısından da büyük önem az ediyor. Bursa turizm yatırımlarında özel bir teşvik kapsamında. Bu da turizm kapsamında ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Sağlık turizmi açısından, Ortadoğu açısından çok önemli bir bölge. Dağyenice bölgesi ilk defa sağlık serbest bölgesi olmak üzere. Şu anda Türkiye'de bu tür çalışmalar devam ederken, Bursa bu konuda ilk adımı attı ve bu konudaki çalışmalar devam ediyor."

ARAP TURİZM BAKANLARINDAN KARŞILIKLI İŞBİRLİĞİ İSTEĞİ

Tunus Turizm ve Kültür Bakanı Elyes Fakhfakh, Bursa'da bulunmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Fakhfakh, "Ben bu toplantıların Türkler ile Araplar arasındaki turistik gezilerin artıracağına inanıyorum ve bunu diliyorum. Aramızda çok derin ve güçlü bağlantılar olan Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyorum. Geçen hafta turizm bakanının da ülkemize yaptığı gezi sırasında yaptığımız görüşmeler ve atılan adımlarda bu ilişkilerin geliştirilmesi açısından beraber atılan adımların göstergesidir. Bu toplantının ilk olmasına rağmen devam etmesini ve daha çok geliştirilmesini istiyoruz. Arap Turizm Örgütü ile Bursa arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesini amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.

"İLGİYE CEVAP VEREMİYORUZ"

Arap Turizm Örgütü Başkanı Bandar Fahad Al Fahaid de gördükleri ilgiden olayı büyük mutluluk duyduklarını kaydetti. Bandar Fahad Al Fahaid, şöyle konuştu: "Bütün katılımcı bakanlar adına şunları söylemeliyim ki burada gördüğümüz misafirperverlik bizi çok memnun etti. Ayrıca, dün açılışa Sayın Başbakan Erdoğan'ın ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılması bizi memnu etti. Arap ülkeleri ile Türkiye arasında başlatılan ilişkilerin daha da geliştirilmesi adına güzel bir göstergesidir. Ayrıca, Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki seyahat gelişmeleri de çok önemli. Bizler bu şekilde gidip gelirken Türk kardeşlerimizi de ülkelerimize bekliyoruz. Ayrıca, dün gösterilen ilgi bizi ziyadesi ile memnun etti. Ayrıca, bir çok talebi de alanımızda yer olmadığı için geri çevirmek zorunda kaldık. Bu da bizi çok memnun etti."

Arap Birliği Örgütü Başkanı Muhammed Subaih ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde, 2004 yılında başlayan Arap Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkilerin devam ettiğini dikkat çekti. Subaih, "Sayın Başbakan'ın oraya gelmesi ve başlayan ilişkiler Türk ve Arap ülkeleri arasındaki tarihsel kardeşlik ve sağlam bağların gelişmesini sağladı. Bu tür programlar, o tür politikaların ne kadar doğru olduğunun göstergesidir." dedi.

Filistin Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Dr. Khouloud Daibes da misafirperverlikten dolayı Türk halkına teşekkür etti. Daibes, şöyle dedi: "Biz inanıyoruz ki Filistin, mutlaka bütün Türk kardeşlerimizin kalbindedir. Burada bunu daha iyi gördük. Bu gerçekleşen birinci Türk Arap buluşması bu alakaların daha da gelişeceğinin bir göstergesidir. Bu zengin ülkemizde Türkiye olarak elde edilen gelişmeleri görünce biz de çok mutlu oluyoruz. Bursa ise özelikle etkileyici manzaraları ile bizi cezbetti."

Turizm ile birlikte kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi için uğraş verdiklerine vurgu yapan Daibes, şöyle devam etti: "Şu anda Filistin, özellikle bulunduğu siyasi durum nedeni ile Türkiye'deki bu gelişmelerden mutluluk duymaktadır. Temenni ve dua ediyoruz ki Filistinliler kendi hür iradeleri ile Türkiye'ye gelenlerin sayısının artmasını ve sizlerin de rahat bir şekilde bizim ülkemize gelmenizdir. Ülkenizden Hac ve Umreye gidilirken Mescidi Aksa'ya da gelinmesini istiyoruz. Kudüs ve Filistin için ayrılan mekanın özel olması Arap aleminde ve özellikle Türkiye'de Filistin halkının kalplerdeki yerini göstermesi açısından çok önemli idi."

Filistinli bakan, kendisine yöneltilen, "Ülkenizde abluka kalktı mı? Şeklindeki soruya, "Abluka sadece Gazze bölgesine has bir durum. Diğer yerlerde güvenlik açısından bir sorun yok. Turizm için bir sorun yok. Türkiye'den de ülkemize turistler gelebilir. Abluka sadece Gazze kentinden ibarettir." şeklinde cevap verdi.

Tunus Turizm Bakanı İlyas Fakhfarh da Bursa'da olmaktan olayı büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Katar Turizm Bakanı Ahmed Abdullah Al Noaimi de "Buradaki etkileyici güzellikleri görmekten mutluyuz, Bağların daha da geliştirilmesini temenni ediyoruz." şeklinde konuştu.

Ürdün Turizm Geliştirme Komitesi Başkanı Abdul Eslah Arabi ise bütün Arap alemi ile Türkler arasındaki bu ilişkilerin geliştirilmesi adına çok önemli olan bu toplantıların daha da geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Komor Adaları Dışişleri Bakanı Muhammed Baki Abdulfattah ise ülkesinde yol yapımında Türk şirketlerinin çalıştığını dile getirdi. Abdulfattah, "Bu da turizm alanındaki gelişmelerin de bir göstergesidir." şeklinde görüşlerini belirtti. Arap Bakanlar, ardından Kürekli Dere Şelalesi'ni gezdi. Burada gözleme yapan köylü kadınlarla sohbet eden Arap misafirlerden Suudi Arabistan'dan Tourke Muhammed ise köylü kadınlarla birlikte gözleme yaptı.



Bu haber 894 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,451 µs