En Sıcak Konular

Çin'e nispet: Vietnam-ABD tatbikatı

23 Nisan 2012 17:18 tsi
Çin'e nispet: Vietnam-ABD tatbikatı Vietnam ile ABD donanmaları bugün Güney Çin Denizi'nde beş gün sürecek ortak bir tatbikat başlattı.

Vietnam ile Çin arasında, Güney Çin Denizi'ndeki ihtilafın neden olduğu gerginliğin belirdiği sırada, bir zamanlar birbirlerine karşı çarpışmış eski düşmanlar ABD ile Vietnam'ı bir araya getiren tatbikatta hakiki mermiler kullanılmayacak. İki ülke donanmaları önceki yıllarda da olduğu gibi kurtarma ve doğal felaketlere müdahale eğitimi konularında tatbikatlar yapacak.

Tatbikata katılmak üzere gelen ABD'nin 7’inci filosuna bağlı üç gemi bugün başlayan tatbikat dolayısıyla Vietnam'ın Danang limanını ziyaret etti.

ABD donanmasından Tuğamiral Tom Carney tatbikat dolayısıyla yayımladığı yazılı açıklamada, ''Bu tatbikat ortak işbirliğini güçlendirecek ve donanmalarımız arasındaki ittifakın gelişmesine katkı sağlayacak'' ifadesini kullandı.

Washington ve Hanoy yönetimleri ABD'nin Vietnam savaşına katılan askerlerini geri çekmesinin üzerinden 20 yıl geçmesinin ardından, 1995 yılında diplomatik ilişkileri normalleştirdi. Bir zamanlar Vietnam'ın en büyük düşmanı olarak gördüğü ABD şimdi Vietnam'ın en büyük ticaret ortağı haline geldi ve birbirleri arasında daha yakın askeri bağlar gelişti.

ÇİN UYARDI

Vietnam, Çin ve Filipinler'in de aralarında bulunduğu ülkeler arasında, zengin petrol ve doğalgaz kaynakları bulunduğuna inanılan Güney Çin Denizi'ndeki adalar konusunda ihtilaf yaşanıyor.

Güney Çin Denizi'ni ''çıkarlarının merkezi'' olarak niteleyen Çin yönetimi gerekirse bunu korumak için savaşmaya hazır olduğu mesajını veriyor.

ABD yönetimince yapılan açıklamalarda, Güney Çin Denizi'nde seyrüsefer özgürlüğünü sağlamada ABD'nin ulusal çıkarları bulunduğu belirtiliyor.

Uzmanlar, Washington yönetiminin, Çin'in giderek artan etkisine karşılık vermek amacıyla Asya'daki askeri varlığını genişlettiğine dikkati çekiyor.


Bu haber 930 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,539 µs