En Sıcak Konular

Yazıcı: Temenni başka kural başka

23 Nisan 2012 16:12 tsi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Birinci Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gül'ün tutuklu vekiller ile ilgili sözleri sorulan Yazıcı 'temenni başka kural başka' dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, ''Tutuklu milletvekillerinin Meclis'te olmalarını arzu ederim'' sözlerinin hatırlatılması üzerine, ''Temenni ayrı bir şeydir ama kuralların herkes için geçerli olması ayrı bir şeydir'' dedi.

Birinci Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. ''Birinci Meclis'te hangi duygular içerisinde olduğunun'' sorulması üzerine Yazıcı, TBMM'nin çok önemli bir müessese olduğunu, Meclis ile gurur duyduklarını söyledi.

Yazıcı, ''Kurtuluş Savaşı'nda açılmış bir Meclis... O kahramanlıklar aklımıza geliyor, o özellikle Birinci Meclis'in yapısı, orada yapılan tartışmalar... Meclis'in kuruluşu çocuk bayramı olarak ilan edilmiş. Üzerinde çok konuşulacak tarihi bir gün'' dedi.

Hayati Yazıcı, bir gazetecinin, ''O günlerden buralara gelmiş olmak, o zaman burada soba ile ısınılıyormuş'' sözleri üzerine, ''Tarihi savaş süreci içinde Türk milletinin Meclis oluşturarak savaşı yönetmesi ve böylesine zor koşullar altında görevi ifa etmesi, Meclis'e katılanları da düşündüğümüz zaman, bu son derece önemli'' diye konuştu.

Başkanın oturduğu bölümün arkasında Osmanlıca ''Hakimiyet milletindir'' yazılı olduğunu ifade eden Yazıcı, ''Yani millet hükmeder; hükmetmek, buyurmak yönetmek ona ait'' dedi.

Yazıcı, Meclis'in kuruluşunun yıldönümlerinin daha görkemli katılımcı olarak kutlanmasının sağlanmasını istedi.

''Duvarların bir dili olsa da anlatsa''

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise ''Bu tarihi binaya gelince, 'duvarların bir dili olsa da anlatsa' diye düşünüyorum'' dedi.

1920'li yıllarda dünyanın hesabının çok farklı olduğunu belirten Şahin, ''Esaretin kabul edilemeyeceği, bağımsızlığın bu ülkenin kanında ve canında olduğu bütün dünyaya ispatlandı. Dünyanın hesabı değişti'' diye konuştu.

Şahin, çocuklar ve gençlere bu tarihin anlatılması gerektiğine işaret ederek, Birinci Meclis'te ''hakimiyet milletindir'', TBMM'de ise ''Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir'' yazılı olduğunu kaydetti.

''Elbette kimse tutuklanmasın ama...''

Hayati Yazıcı, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in ''tutuklu milletvekillerinin durumu ile ilgili yaptığı görüşmelerle'' ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine, şöyle konuştu:

''Hukuk devleti, insanların özgürlükleri, statüleri önemlidir. Ne, nereden başladı, nasıl geldi? Süreçleri iyi değerlendirmek lazım. Elbette kimse tutuklanmasın, özgürlüklerinden yoksun bırakılmasın isteriz ama nihayetinde bir tutuklama var ve bu da hukuk devleti kuralları içerisinde cereyan ediyor.

O alandaki tasarrufları yürüten yargıdır. Yargı bunu keyfi olarak yürütemez, kurallara bağlıdır. Arzu ediyoruz, bu süreçler uzamasın, çıksın ama 'vekil çıksın' demeyi çok da anlamlı bulmuyorum. Benzer statüde olanların tutukluluğunun devam etmesi, bu kişilerin ise vekil olması dolayısıyla çıkması çok anlamlı değil. Çıkıyorsa hepsi çıksın.

Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasını isterken; 'vekiller de diğer vatandaşlarla aynı statüde olsun, farklı bir yargılamaya tabi olmasın' denirken, bu defa 'bunlar seçildi, çıksın' demenin de önemli bir çelişki teşkil ettiğini düşünüyorum. Ama arzum, milletin vekil sıfatı verdiği insanların Parlamento'da görev yapar hale gelmeleridir.''

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, ''Herkesin görevinde yani Meclis'te olmasını arzu ederdim'' sözlerinin hatırlatılması üzerine Yazıcı, ''Temenni ayrı bir şeydir ama kuralların herkes için geçerli olması ayrı bir şeydir. Hak ve özgürlükler, eşitlik kuralından ayrılamaz. Birey hak ve özgürlükleri ne denli önemliyse, onun kadar eşitlik kuralı da önemlidir. Benzer statüde olanlardan vekil olanı farklı işleme, vatandaşları ayrı işleme tabi tutamazsınız'' dedi.


AA

Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,264 µs