En Sıcak Konular

Bakan'ın 'gariban' açıklaması patronları kızdıracak!

23 Nisan 2012 16:11 tsi
Bakan Binali Yıldırım'ın ‘Gariban işadamlarının 103 özel uçağı var' patronların tepkisine neden olabilir. İşte o açıklama: Atatürk Havalimanı’nda bekleme süresinin arttığına dikkat çeken Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıld

Atatürk Havalimanı şu anda günlük bin uçak trafiğini aştı. Mevcut trafik kapasitesi 600. Burada yeni pist yapımı çözüm değil. Planlanan paralel pistin maliyeti 5 milyar TL. Biraz daha trafiğin iyileştirilmesi için hava ve park tarafından iyileştirme yapıyoruz. Gecikmelerin bir kısmı parkla ilgili” dedi.

Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) düzenlediği basınla sohbet toplantısında bakanlığın çalışmalarını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu: “İnsanlar ‘Bir saat, iki saat bekliyoruz’ diyorlar. Doğru, park sorunumuz var. Park için, askeriyenin kullandığı alanı bitirmek üzereyiz. Orayı park alanı için kullanacağız ve bir rahatlama olacak. Hurda araçların da kaldırılmasıyla seyrü-seferde de iyileştirme yapacağız. Fakat bunlar kısmi iyileştirmeler. Bir de başka meydanlara göndereceğiz. Burada seçici davranacağız. Yük, charter ile ilgili onları ayıklayacağız. Tarifeli seferlere daha çok imkan tanıyacağız. Bunlar kısa ve orta vadede biraz rahatlayacak tedbirler. Ancak, trafik artışı o kadar acımasız ki buna yetişemiyoruz. Çözüm, yıllık 150 milyon kapasiteyi ulaşacak 3’üncü havalimanı. Onda da bu yıl ihaleye çıkacağız.”

İSTİHDAM HIZLA ARTIYOR

Havacılık sektöründe cironun 2003’ten bu yana yüzde 596, istihdamın yüzde 133 arttığını dile getiren Binali Yıldırım, şu bilgileri verdi: “Havaalanlarının uçak trafiği de arttı. 2003’te iç hatlarda 9 milyon vatandaş uçarken, 2011 sonu itibariyle rakam 58.3 milyona çıktı. İç ve dış hatlarda yolcu sayısı ise 118 milyonu buldu. Bu süreçte ticari uçak filosu 351’e çıktı. 26 uçuş noktasına 9 yılda 21 yeni uçuş noktası eklendi. Gariban işadamlarımız da 103 adet özel uçak aldı.”

216 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın ülkenin kalkınmasının yanında istihdama da önemli katkı sağladığını dile getiren Yıldırım, “Doğrudan çalışan sayısı 100 bin, dolaylı istihdam 122 bin olurken, toplam çalışan sayısı 216 bin 314. Bakanlığımız teşkilatı tarafından sağlanan istihdam 4 kişilik bir aile baz alındığında 865 bin vatandaşımıza iş-aş temin eden bir bakanlık olduğumuz söylenebilir” dedi.

JAPONLARLA MÜŞTEREK ‘UYDU’ YAPACAĞIZ

YERLİ uydu yapmak için düğmeye bastıklarını söyleyen Binali Yıldırım, şunları anlattı: “Yeri uydu için düğmeye bastık. İki yeni uydu yaptırıyoruz. TAI ile birlikte TURKSAT uydu imal etmek için fabrika yapıyor. Aynı zamanda japonya’da Mitsubishi’de iki uydumuzu yapıyor. Üçüncü uyduyu japonlarla, dördüncüsünü ise tamamen burada yapacağız.”

BOĞAZ’DAN 9 BİN 400 BOMBA GEÇİYOR

BOĞAZDAN geçen gemi trafiği konusuna da değinen Bakan Yıldırım, aldıkları önlemler sonucunda boğazlardan geçen gemi sayısının 56 binden 49 bine gerilediği söyledi. Tehlikeli yük geçişisin de ortalama 9 bin 400 gemi ile 143 milyon ton olduğuna işaret eden Yıldırım, “Yan 143 milyon tonluk 9 bin 400 tane bomba, yılda boğazlardan geçiyor” dedi.

KÖPRÜ İŞİ FİNANSE EDİLEBİLİR HALE GELDİ

ÜÇÜNCÜ Köprü projesinin ilk ihalesine teklif gelmemesine karşın, ikinci ihaleye 13 teklif gelmesini de değerlendiren Binali Yıldırım, şunları söyledi: “Köprü işi finanse edilebilir hale geldi. KDV istisnası getirdik, araç garantilerini artırdık. O nedenle teklif geldi diyebiliriz. Köprü işi finanse edilebilir hale geldi. KDV istisnası getirdik, araç garantilerini artırdık. O nedenle teklif geldi diyebiliriz.”

İNTERNETTE KDV DIŞINDAKİ BÜTÜN VERGİLER KALKMALI

SABİT ve mobil internet kullanımından KDV dışındaki bütün vergilerin kalkması gerektiğini düşündüğünü söyleyen Binali Yıldırım, “Türkiye’de internet ücretleri ucuzladı. Buna karşılık, sabit ve mobil internette fiyatlar ucuzlamadı. Ben KDV dışındaki bütün vergiler kalkmalıdır diye dünüyorum” dedi.

İLAÇ GİBİ YAN ETKİ YAPAR

Bilgi İletişim Teknolojileri (BIT) konusuna değinen Bakan Yıldırım, önceden çekirdek ailenin anne-baba-çocuktan oluştuğunu, şimdi anne-baba-çocuk ve internet, cep telefonunun eklendiğini belirterek, internetin iyi bir şey olduğunu ancak, ilaçta olduğu gibi internetin de yan etkileri bulunduğunu, o nedenle dikkat etmek gerektiğini söyledi. Bu kapsamda “sosyal paylaşım siteleri”ni de iyi bir gelişme olarak değerlendiren Yıldırım, sosyal paylaşım sitelerinde olmadığını, ancak bu işi yapan gönüllü vatandaşların bulunduğuna dikkat çekti.

KANUNLA DÜZENLEME OLMAZ

Yıldırım şunları söyledi: “Kendini benimle ilgili haberlere adamış. Onlardan yola çıkarak paylaşıyor. ‘Binali Yıldırım şunu dedi, yorumunuzu yazın’. Bu da güzel bir şey, bizi terbiye ediyor, siyaseti terbiye ediyor ama bazen tadını kaçırıyorlar. Hiç kalitesiz bir yorum da olabiliyor. Bunu kanunla falan düzenleyemeyiz.

Bu bir etik işidir. E-devlet konusu da önemli. Bu sistemin kullanıcı sayısı 12.5 milyon. 39 kurum e-devletin bünyesine girdi ve 65 yaş ve üzerinde 387 bin 117 vatandaş günlük e-devletten işlem yaptı. Demek ki öğrenmenin yaşı yok. Bizim 65 yaşın üzerinde 387 bin insanımız, devlet kapısına gitmeden iş yapıyor. Bu önemli.”

Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,666 µs