iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Tatbikat var, tatbikat var!

23 Nisan 2012 12:53 tsi
Tatbikat var, tatbikat var! Çin ve Rusya'nın sesi daha ne kadar yüksek çıkabilir? iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Muhakkak 'cüce haberlerine' gazetelerde veya internet sitelerinde rastlamışsınızdır. Özeti şu: Rusya ve Çin, Sarı Deniz'de ortak bir askeri tatbikat yapıyor. İsmi, "Deniz'de İşbirliği 2012".

Bu tatbikat o kadar çok mesaj taşıyor ve gönderiyor ki, biraz günlük ve yerel meselelerden sıyrılıp, ister istemez kısa vadede Türkiye'yi de ilgilendirecek bu gelişmeye bakmak gerekiyor.

Bir kere Çin bu tatbikatı çok önemsedi. Basın geniş geniş işledi ve yine Çin, bu tatbikatta kendi yaptığı savaş gemilerini ve denizaltıları küresel kamuoyuna sundu. (Dikkat edilirse hem gemi hem de denizaltı için çoğul ifadeler kullandık.)

Her iki ülke yönetimlerinin, "bu askeri tatbikatı niye yapıyoruz" türünden sorulara verdiği yanıtları hiç aktar mıyoruz. Çünkü bu tatbikat kendi mesajlarını ayrı ayrı içinde taşıyor zaten.

Bir kere tatbikatın yapıldığı Çin Denizi, tam bir bela ve çekişme coğrafyası. ABD'nin "ilgileneceğimiz" yeni alan olarak tarif ettikleri Pasifik'in Çin'in göbeğine kadar girdiği, Kuzey ve Güney Kore'nin kucakladığı, alt arka alanının Japonya'dan Tayvan'a, Filipinler'den Avustralya'ya ve aslında bir yandan da az uzak kalmakla beraber Hint Okyanusu'na da yol giden bir alan.

Bu bölgede daha şimdiden hemen her ülkeyi etkileyen iç politik gelişmelerin ve deniz suları üzerinde tartışmaların yükseldiği bir zaman.

İkinci bir konu, Türk televizyonlarında gösterilmedi ama bu tatbikat yeni silah ve yüksek/seri ateş gücünün de kullanıldığı bir deneme oldu. Kimi zaman öyle görüntüler ortaya çıktı ki, bir gemiden atılan bu kadar çok sayıda füzenin nasıl yakalanıp, durdurulabileceği düşüncesi dahi insanın aklına geldi.

Ama hepsi bir tarafa tatbikat önce Batı'ya bir şey söylüyor; ABD'nin tüm (askeri) ilgisini Pasifik coğrafyasına kaydıracağı çıkışına, "burada bizim menfaatimiz" var yanıtını veriyor.

Şimdilik küçük bir alan ama zamanla Basra yakınlarına ve kritik enerji ulaşım hatlarını tutan kimi Pasifik burunlarına da sirayet edebileceğinin işaretlerini veriyor.

www.iyibilgi.com

 

 



Bu haber 2,486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,466 µs