En Sıcak Konular

2 Partili Meclis: 3 partide baraj korkusu!

30 Haziran 2007 23:20 tsi
2 Partili Meclis: 3 partide baraj korkusu! GENAR Araştırma’nın “Partiler 22 Temmuz yarışında nerede?” başlıklı araştırmasının sonuçları açıklandı. Ankette AK Parti ve CHP hariç diğer partiler için kritik sonuçlar var.

GENAR Genel Müdürü Sosyolog Mustafa Şen yönetiminde ve Siyaset Sosyoloğu M. Teyfik Göksu danışmanlığında gerçekleştirilen seçim ve çeşitli konulardaki eğilim araştırmasında güncel konularda Türk halkının görüşleri soruldu.

Türkiye’de yaşanan son dönemdeki siyasal süreçlerin Türk toplumundaki siyasi yansımasını görmek amacıyla yapılan araştırmada 2007 denek ile görüşüldü. Türkiye genelinde 18 il ve 49 ilçede yapılan araştırmanın güven aralığı ise % 95. Hata payı ise % 2,2. Araştırma 20 – 26 Haziran 2007 tarihleri arasında yapıldı. Araştırmada basit tesadüfi örneklem türü uygulandı.

Araştırma sonuçlarına göre Ak Parti tartışmasız birinci olurken DP, MHP ve GP’nin % 10 barajı kabusu sürüyor. DP ve GP’nin % 10 barajını geçemeyeceğinin anlaşıldığı araştırmada MHP ise araştırmanın % 2,2 hata payı göz önüne alınırsa barajın altında kalıyor. Araştırmada Ak Parti’nin oranı 40.9 olarak çıkarken, MHP % 10.8 alıyor. GP  % 7.6, Bağımsızlar % 7.2, DP ise %  6.2 oy alıyor.

Araştırmaya göre Ak Parti açık ara önde olmasına rağmen, GENAR’ın Mayıs 2007 araştırmasına göre 3 puan geriledi. Bunun en önemli iki sebebi; tırmanan terör olayları, aday listelerinin açıklanması neticesinde ortaya çıkan kırgınlıklar. MHP bir önceki GENAR araştırmasına göre dikkat çekici bir şekilde yükselmiş ve az bir farkla da olsa barajı geçmiş gözüküyor. Eğer, MHP kendisini bu hatta korur ve biraz da yükselterek sağlama alırsa, meclis aritmetiği değişebilir.

ANAVATANLILAR DP’YE OY VERMİYOR

Araştırmanın ortaya çıkardığı sonuçlara göre Anavatanlı seçmen; beklendiği gibi DP’ye gitmiyor. Anavatanlılarda en büyük kitle kararsız, ikinci büyük kitle ise AK Parti’ye yönelmiş durumda. DP’ye gidenler ise küçük bir yekun teşkil ediyorlar.

GENAR HAZİRAN 2007 ARAŞTIRMASININ GENEL SONUÇLARI

Tüm ihtimallere göre AK Parti tek başına iktidar, Bütün partiler kararsız üretmekte, ki partilerin en önemli sorunlarından biri bu, Hemen hemen bütün partiler arasında az yada çok geçişler devam ediyor, Önümüzdeki süreçte meclis aritmetiğini değiştirecek sonuçlar çıkabilir.

Kuzey Irak konusunda Türk Toplumunun her 10 seçmenden 7’si şuanda müdahalenin uygun olmadığını düşünüyor. Son günlerdeki artan terör olayları çok yüksek olmasa da siyasi kanaatleri etkiledi.

HALK: KUZEY IRAK BEKLEMELİ

Bu arada araştırmada; Türk ordusunun Kuzey Irak’a girmesi konusunda yapılan tartışmalarda MHP’liler (%59), GP’liler (%47) ve CHP’liler (%41) “Bir an önce müdahale edilmeli” derken, DTP’liler (%81) ve AK PARTİ’liler (%39) karşıt bir tavır sergiliyorlar. Türk kamuoyu Türk ordusunun Kuzey Irak’a girmesi konusunda şöyle bir tavır sergiliyor: Yaklaşık %34’lük bir kitle hemen girilmesi gerektiğini düşünürken, %38’lik bir kitle ise hiçbir zaman girilmemesi gerektiğini düşünüyor. Ancak, %16’lık bir kitle girilmeli fakat şimdi değil de daha sonra girilmesi gerektiğini söylüyor ve diğer taraftan % 12’lik bir kesim ise bu konuda bir fikre sahip değil. Ankete katılanların 37,8’si “Türk Ordusu Kuzey Irak’a bir operasyon yapmalı mıdır?” şeklindeki soruya “Hayır, hiçbir zaman yapılmamalıdır” cevabı verirken; 33,8’lük bir bölüm “Evet, bir an önce yapılmalıdır” cevabını verdi. “Hayır, şimdi değil ama daha sonra yapılmalıdır” diyenlerin oranı 16,1 olurken “Fikrim yok” diyenlerin oranı 12,3’te kaldı.

haber5



Bu haber 474 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,649 µs