En Sıcak Konular

Esed'ın soyadı 'Vahşi'ymiş

22 Nisan 2012 11:40 tsi
Esed'ın soyadı 'Vahşi'ymiş Suriye muhalefetinin sürgündeki ismi Yahya Bedir açıkladı.

1958'de Mısır lideri Abdülnasır, Hafız Esed'a, Osmanlı askerlerini katlettikleri için aldıkları “Vahş” soyadını “Değiştir” teklifi yapmış.
 
Baba Esed da, Suriye'ye döner dönmez Abdülnasır'ın tavsiyesini dinleyip, soy ismini 'Aslan' anlamına gelen 'Esed' ile değiştirmiş.
 
Yahya Bedir, Müslüman Kardeşler Örgütü İhvan-ı Müslimin’e üye olduğu için 1979 yılında Suriye’yi terk etmek zorunda kaldı. 33 yıldır ülkesine dönemiyor. Dönse de hemen tutuklanacak ve idam edilecek. Suriye muhalefetinin sürgündeki önemli isimlerinden olan Bedir, ailesiyle birlikte İstanbul’da yaşıyor.
 
Suriye’deki son durumu değerlendiren Yahya Bedir, katliam üzerine katliam yapan Esed ailesinin gerçek soy isminin “Vahşi” anlamında olan “Vahş” olduğunu söyledi.
 
Üstelik Esadlar Osmanlı askerlerini katlettikleri için bu soy ismini almışlar. Bu tarihi gerçeği anlatan Yahya
 
Bedir şunları söyledi:
 
“Beşar Esed’ın dedesi Süleyman Ali, bir Nusayri’dir. Aslen Samandağlı’dır. Daha sonra Kırdaha kentine geldi. Süleyman Ahmet, Kırdaha’ya gelen Osmanlı askerinin tamamını katlettiği için bu lakabı aldı. Onun oğlu Hafız Esad, Mısır’da Hava Harp Okulu’nda okudu. Hafız Esad 1958 yılında Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdülnasır ile görüşmek üzere bir heyet içinde Kahire’ye gitti. Abdülnasır, Hafız’a Vahşi anlamına gelen Vahş soy ismini Aslan anlamına gelen Esad olarak değiştirmesini tavsiye etti. O da ülkesine döner dönmez küçük düşürücü olan soyadını değiştirdi.”
 
Yahya Bedir, Suriye halkının silah ve parasızlık sebebiyle sonuç alamadığını belirterek, “Komşularımız Türkiye, İran, Irak, Ürdün ve Lübnan Suriye’ye silah geçişlerine izin vermiyor. Aslında bu ülkeler silah geçişlerini engelleyerek Baas rejiminin uzamasına sebep oluyorlar. Biz uluslararası bir müdahale veya asker yardımı istemiyoruz. Bizim istediğimiz tek şey silah yardımı. 10 bini asker, 40 bini sivil 50 bin direnişçimiz var. Halkımız silah kullanmasını biliyor. Her bir Suriye vatandaşı 30 ay askerlik yaptı. Bize lazım olan anti tank ve anti helikopter silahları” dedi.
 
İsrail, Esad’ın Gitmesini İstemiyor
 
33 yıldır sürgünde olan Yahya Bedir, “İsrail ‘düşmanımın düşmanı dostumdur’ diyerek Esed rejiminin devrilmemesi için ABD’ye baskı yapıyor” dedi
 
33 yıl önce Suriye’yi terk eden Yahya Bedir, Suriye’deki Baas rejiminin ömrünün uzamasında ABD ve İsrail’in pasif tutumunun etkili olduğunu söylüyor.
 
İran ve Lübnan’ı eleştiren Yahya Bedir, “İsrail ve ABD hâlâ Esed’ın gitmesini kabul etmedi. İsrail ‘düşmanımın düşmanı benim dostumdur’ diyor.
 
İsrail, Esed’ın gitmesini önlemek için hâlâ Amerika’ya baskı yapıyor. Çünkü halkta silah ve para yok.İran da Baas yönetimine yüklü miktarda silah ve para veriyor. Irak ve Lübnan Esed’ı destekliyor. İran - Irak - Suriye - Lübnan’dan oluşan Şii kemer ısrarla Baas rejiminin kalmasını istiyor. Bu bir İran projesidir. İran, Lübnan, Amerika ve İsrail hepsi Suriye halkına karşı olmakta birleştiler. Ama matematik yüzde 92’nin yüzde 8’den fazla olduğunu söylüyor. Biz Nusayri yönetimini kabul etmiyoruz” dedi.
 
Yahya Bedir, “Suriye halk devrimin arkasında Amerika’nın olduğu” yönündeki iddialara ise, “Farz edin ki bu tez doğrudur. O zaman halk ne yapacak. Halk zulüm altında mı kalacak? Biz ya Esed’ı ya da ABD’yi mi tercih edeceğiz? Neden bizim üçüncü tercihimiz olmasın. Biz Esed’ı da Amerika’yı da?istemiyoruz. Niçin Türkiye özgürlük içinde yaşarken biz yaşamayalım?” diye cevap verdi. Suriye’ye silah geçirmek noktasında Türk yetkilileri ile çeşitli görüşmeler yaptıklarını anlatan Bedir, “Türkiye muhaliflere destek vermenin karşılığında Suriye’nin de PKK’ya silah yardımı yapmasından korkuyor. Oysa biz Türkiye ile anlaşırsak 877 kilometrelik bütün Suriye sınırını koruma sözü veriyoruz. Sınırdan tek bir PKK’lı geçemeyecek. Biz bunu Türk yetkililerle konuştuk. Biz silah kaçakçılığı yapmak istemiyoruz. Çünkü yanlış bir iş yapmıyoruz. Haklı olduğumuz bir mücadele veriyoruz” diye konuştu.
 
Türkiye


Bu haber 998 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,075 µs