En Sıcak Konular

Erdoğan'dan 28 Şubat için son nokta!

22 Nisan 2012 09:49 tsi
Erdoğan'dan 28 Şubat için son nokta! Başbakan Erdoğan 13’üncü BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı’na katılmak için gittiği Katar’ın başkenti Doha’da gündemdeki konularla ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.

Başbakan Erdoğan 28 Şubat’la ilgili 'İşin asıl sorumluları tutuklandı. Biz darbenin askeri olanına da sivil olanına da karşıyız. Demokratik parlamenter sistem bizim için esastır. Yargı yürütme, yasama işini yaptı. Şimdi yargı nereye varacaksa oraya ulaşsın. Çıkının içinde ne varsa ortaya çıksın. Millet kim kimdir bunu bilsin. 28 Şubat soruşturmasını cadı avına çevirmek yanlış ama adalet de yerini bulmalı. İş gidebildiği yere kadar gitmeli' dedi.
 
Başbakan Erdoğan 13’üncü BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı’na katılmak için gittiği Katar’ın başkenti Doha’da gündemdeki konularla ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. Irak’ta yaşanan gerilimin taraflarından biri olan Başbakan Nuri Maliki’nin Türkiye’ye yöneliş suçlayıcı açıklamalarını sert şekilde eleştiren Erdoğan şunları söyledi: “Biz Irak ile bugüne kadar 48 anlaşma yaptık o zaman herkes iyiydi. Hatta ‘Türkiye bizim ikinci ülkemiz’ deniliyordu. Barzani, Haşimi bize ilk defa gelen insanlar değil. Şimdi rahatsız olmak niye. Bizim asla Irak’ın içişlerine karışma niyetimiz yok  Ekonomik olarak Türkiye’nin Irak’a girmesini isteyen sensin ey Maliki. 10 bin km öteden başkaları gelip müdahale ediyor. Hesap veriyorsun. İran çağırınca gidiyorsun. Ama Türkiye’ye gelince bu lafları söylüyorsun. Maliki ne derse desin, Iraklı kardeşlerimize aramıza giremez. Irak halkının fikri bu değil. Maliki hiç bir sözünü tutmuyor. Bunun için bu durumlar oluyor. İyi bilmesi gerekir ki Maliki’nin ceberut anlayışı demokrasi ile uyumlu değildir. Mezhepsel çatışmadan bahsediyor, bizim böyle bir derdimiz yok. Ama belli ki onun iç dünyasında mezhep problemi var.” Erdoğan, Katar dönüşü  ise “Cevabımızı Dışişleri Bakanlığı olarak verdik. Sayın Maliki’ye fazla söz verirsek bu onun orada şov yapmasına fırsat verir, onun prestij sağlamasına fırsat vermemize gerek yok. Kem söz sahibine aittir” dedi.
 
BARZANİ’NİN SÖZLERİ ÖNEMLİ
 
“Barzani’nin ‘PKK’dan rahatsızız’ ifadesini çok önemsiyorum. Yakında toplanması gündemde olan Kürt konferansının ana gündemi büyük ihtimalle bu teşkil edecek. Demokratik çözüm için bütün Kürtlere çağrı yapılaması söz konusu. Barzani ‘Bizim huzurumuz sizin için önemli ama sizin huzurunuz da bizim için çok önemli’ diyor.”
 
PKK’yı kullanırsa  Suriye  kaybeder
 
“Suriye, ilişkilerimiz iyiyken PKK konusunda olumlu yaklaşım içindeydi. Yakaladığı militanları bize teslim ediyordu. Şimdi ise örgütü kullanmaya başladı.
 
O bölgede bir hareketlenme var ama PKK’ya destek noktasında çok etkili değil. Suriye rejimi PKK’yı kullanma niyetinde ama bu uzun süreli olursa Suriye için sıkıntı yaratır.”
 
SURİYE
 
Bir daha sınır ihlali olursa gerekeni yaparız

 
Katar’daki görüşmelerinde Suriye konusunun ana gündem maddelerinden biri olduğuru ifade eden Erdoğan konunun tarafları olarak Libya benzeri bir müdahalenin taraftarı olmadıklarını söyledi. Erdoğan, Annan Planı çerçevesinde yürüyen süreçte Suriye ordusunun kışlalarına çekilmesi gerektiğini ancak böyle bir görüntünün oluşmadığını söyledi. Suriye konusunda ortaya konulan diplomatik çözüm için verilen sürelerin aylarla değil haftalarla sınırlandırılması gerektiğini kaydeden Erdoğan şöyle devam etti: “Rusya 300 kişilik bir gözlemci heyetinin gönderilmesini istiyor. Ama bu yetmez. Ben de Katar Başbakanına 2-3 bin kişilik bir gözlemci heyeti gerektiğini söyledim. Bu sağlanırsa Suriye yönetimi zulmünü kolay sürdüremez. NATO’nun sınır güvenliği konusundaki yaklaşımı tek sınır anlayışıdır. Aksi durumda NATO’nun 5. maddesi devreye girer. Bundan sonra ikinci bir sınır ihlali olursa uluslararası hukuktan doğal haklarımızı sonuna kadar kullanırız.”
 
28 ŞUBAT
 
Darbenin siviline de askerisine de karşıyız

 
Başbakan Erdoğan’ın gündeminde 28 Şubat postmodern darbesiyle ilgili olarak yürütülen soruşturma ve bu soruşturma sonucunda yaşanan tutuklamalar da önemli bir yer tuttu. Başbakan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “12 Eylül referandumunda verdiğimiz sözler yerine geliyor. Uygulama aşamasına geldik. 28 Şubat’la ilgili işin asıl sorumluları tutuklandı. Biz darbenin askeri olanına da sivil olanına da karşıyız. Demokratik parlamenter sistem bizim için esastır. Yargı yürütme, yasama işini yaptı. Şimdi yargı nereye varacaksa oraya ulaşsın. Çıkının içinde ne varsa ortaya çıksın. Millet kim kimdir bunu bilsin. 28 Şubat soruşturmasını cadı avına çevirmek yanlış ama adalet de yerini bulmalı. İş gidebildiği yere kadar gitmeli. İşin içine kimler karışmadı ki, iş dünyası basın, sivil toplum rektörler, kimler neler yaptı. Mesele sadece askerle bağlantılı değil. Bunlar hepsi ortaya çıklmalı.”

İbrahim Kiras - Star


Bu haber 821 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,098 µs