En Sıcak Konular

'Bizim Suriye'ye karşı ABD olarak sabrımız tükendi'

21 Nisan 2012 21:50 tsi
'Bizim Suriye'ye karşı ABD olarak sabrımız tükendi' BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Dönem Başkanı ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, ABD'nin Esed rejimine karşı sabrının tükendiğini belirterek ''Suriye hükümeti taahhütlerini ihlal etmeye devam ederse ya da BM misyonunun görevini engeller

Rice, BMGK'nın Suriye'de ilk etapta 90 günlük bir süre için 300 kişilik gözlemci misyonu kurulmasını öngören 2043 sayılı kararı oybirliğiyle almasının ardından yaptığı konuşmada, uzun süredir verdiği sözleri tutmayan Esed rejiminin tutumunu dikkate alarak ''risklerin farkında olduklarını ve temkinli olduklarını'' belirtti.


''Suriye halkı da aynı biz gibi, kendi başlarına, 300 ya da 3 bin silahsız gözlemcinin, Esed rejiminin halkına karşı barbarca sürdürdüğü şiddet kampanyasını durduramayacağını bilmektedir'' diye konuşan Rice, BMGK'nın geçen hafta kabul ettiği 2042 sayılı kararın hemen ardından Suriye rejiminin yeni bir şiddet dalgası başlattığını, başta Humus olmak üzere kentleri bombaladığını ve ağır silahlar kullandığını söyledi.

Suriye ordusunun kentlerden çekilmediğini ve kışlalarına dönmediğini vurgulayan Rice, Suriye'de hala protestocuların hükümet güçleri tarafından tehdit edildiğini ya da öldürüldüğünü ifade etti.

Rice şöyle konuştu:

''BMGK, Suriye hükümetinden somut adımlar atmasını istedi ama rejim BMGK'yı yok sayıyor. Bizim ABD olarak sabrımız tükendi. Açık konuşayım, kimse ABD'nin 90 gün sonra bu misyonu yenilemeyi kabul edeceğini sanmasın. Eğer Suriye'de yeterli oranda ateşkese uyulmuyorsa, BM personeline hareket serbestliği tanınmıyorsa, Annan Planı'0nın 6 maddesinde önemli ilerlemeler sağlanamıyorsa, o zaman bu misyonun miadını doldurduğu sonucuna varmalıyız. Eğer Suriye hükümeti taahhütlerini ihlal etmeye devam ederse ya da BM misyonunun görevini engellerse biz ona karşı karşı önlem almak için 90 gün beklemeyeceğiz.''

Rice, ''Hayallere kapılmayalım, Suriye'de görev yapacak BM gözlemcileri, güvenlikleri konusunda, ülkede güvenlik tehdidinin baş sorumlusu olan hükümete bağlı olacaklar. Burada sorumluluk hükümettedir'' dedi.

Rice ABD'nin, Annan Planının tam uygulanmasına destek verdiğini belirtikten sonra ''Ama şundan da şüpheniz olmasın, müttefiklerimiz ve biz, Esed rejiminin Suriye halkına karşı kıyım yapmaya devam etmesi durumunda yapılması gerekenler kapsamında planlamalarını ve hazırlıkları sürdürüyoruz'' dedi.

-Rus Temsilci Çurkin-

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyüeklççi Vitali Çurkin, karar tasarısının Rusya'nın girişimiyle hazırlandığını belirterek ''Bu kararın hızlı bir şekilde kabul edilmesinden memnunuz'' dedi.

''Bu kararla BMGK, Suriye krizinde söz sahibi olan asıl uluslararası organ olduğunu ortaya koydu'' diye konuşan Çurkin, ancak Konsey'de yapılan bazı olumsuz konuşmaların Annan Planı çerçevesinde alınan bugünkü kararın uygulanmasına yardımcı olmayacağını belirtti.

Çurkin, kararın Suriye'de barış sürecini ilerletmek ve Annan planını desteklemek için alınan önemli bir karar olduğunu söyledi.

-Suriye Temsilcisi Caferi-

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşşar Caferi de konuşmasında BMGK'da kararın alınmasının ardından konuşma yapan bazı temsilcilerin, Suriye hükümetinden ''rejim'' olarak söz etmelerinden duyduğu memnuniyetsizliği dile getirerek ''Annan Planı'nda da bugünkü alınan BMGK kararında da Suriye yönetiminden rejim değil, hükümet olarak söz ediliyor'' dedi.

Caferi, Suriye hükümetinin Annan Planı'na bağlı olduğunu bir kez daha teyit ederek ülkesine gelecek BM gözlemci misyonunun başarılı olması için ellerinden geleni yapacaklarını, silahlı terör gruplarının işlediği suçların ortaya çıkmasını istediklerini söyledi.

-Genel Sekreter Ban-

BM Genel Sekreteri Ban da yazılı açıklama yaparak BMGK'nın kararının oybirliğiyle alınmasından memnuniyet duyduğunu bildirdi.

''Arazide zorluklar çok, çok fazla insan öldü, artık insan hakları ihlalleri durmalı'' diyen Ban, Suriye hükümetinden UNSMIS'ın etkin şekilde görev yapmasını sağlamasını istedi.



Bu haber 883 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,112 µs