En Sıcak Konular

Dışişleri'nden Bağdat'a ince mesaj

21 Nisan 2012 19:16 tsi
Dışişleri'nden Bağdat'a ince mesaj Dışişleri Bakanlığı, Irak Başbakanı Maliki'nin ülkesindeki siyasi sorunların sorumlusunu dışarıda aramak yerine, bir an önce kendi halkının bütün kesimlerini kucaklayan bir siyaset anlayışına yönelmesi gerektiğini belirtti.

Irak Başbakanlığı internet sitesinde Türkiye'ye ilişkin olarak yayımlanan basın açıklamasına dair bir soruya ilişkin olarak Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Türkiye'nin bugüne değin, ne Irak, ne de herhangi bir başka komşusunun içişlerine müdahale niyeti olmadığı gibi, bu ülkelerden kaynaklanan engeller olmadığı takdirde, bütün komşularıyla iyi komşuluk ve dostluk ilişkileri sürdürmenin temel hedefleri" olduğu vurgulandı.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile 10'dan fazla bakanın Bağdat'ı ziyaret ettiği ve bu ziyaret sırasında 48 anlaşmanın imzalandığı hatırlatılan açıklamada, Irak siyasetinde bir kriz ortamının bulunduğuna vurgu yapıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu krizin temelinde demokratik, evrensel değerler temelinde bir siyaset yerine, iktidarı tek merkezde toplamaya ve kendisinden başka herkesi dışlamaya yönelik bir yönetim anlayışının yattığı başta Iraklı politikacılar olmak üzere, herkes tarafından teslim edilen bir gerçektir. Irak'ta yaşanan siyasi krizin müsebbibi olarak Başbakan Maliki tarafından Türkiye'yi itham etmeye yönelik algı bozukluğunun arkasında da, bu yanlış siyaset anlayışının bulunduğu bir gerçektir."

Türkiye ile Irak halkı arasında ebedi dostluk ilişkileri bulunduğuna işaret edilen açıklamada, "Türkiye, Irak'ta ve bölgesinde her türlü etnik ve mezhep temelli siyaset anlayışını reddetmekte, evrensel ve demokratik değerler zemininde bir siyaset anlayışını savunmaktadır. Hangi etnik ve mezhep grubuna mensup olduğuna bakmaksızın Irak halkının her kesimini bir bütün olarak dost görmekte ve kucaklamaktayız. Her zaman vurguladığımız gibi, Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğünü ve birliğini desteklemekte; büyük acılar çekmiş bulunan Irak halkının, daha fazla vakit kaybetmeksizin gerçek güvenlik, istikrar, refah ve esenliğe kavuşmasını samimiyetle arzulamaktadır." denildi.

Açıklamada, Irak Başbakanı Maliki'ye hitaben şu ifadeler yer aldı: "Ülkesindeki siyasi sorunların sorumlusunu dışarıda aramak yerine, bir an önce kendi halkının bütün kesimlerini kucaklayan demokratik ve evrensel değerler temelinde, Irak Anayasası'na saygılı bir siyaset anlayışına yönelmesidir. Bunu yaptığı takdirde, Irak halkının güvenini ve Türkiye'nin desteğini kazanabileceğini görecektir."



Bu haber 823 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    40,872 µs