En Sıcak Konular

Ban Ki-mun, Downer'le görüştü

21 Nisan 2012 16:12 tsi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerini değerlendirmek üzere BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın görüştüğünü açıkladı.

 Eroğlu, şu ana kadar sadece görüştükleri hakkında bir bilgiye ulaştıklarını belirtilirken, görüşmenin detayları hakkında bilgi beklediğini kaydetti.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Ban Ki-mun ve Downer'in görüşmesini Şanlıurfa'da değerlendirdi. 4 gündür Şanlıurfa'da çeşitli inceleme ve gezilerde bulunan Eroğlu, bugün şehirden ayrılmadan önce Kıbrıs müzakereleri için hazırlanan raporun BM Genel Sekreteri Ban'a sunulduğunu açıkladı. Ban ile Kıbrıs Özel Danışmanı Dawner'in 40 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdiğini aktaran Eroğlu, şimdi genel sekreterin bir rapor hazırlayarak BM Güvenlik konseyine sunması gerektiğini söyledi.

Eroğlu, şöyle konuştu: "Bugün New York'ta önemli bir toplantı yapılmıştır. Sayın Genel Sekreter Ban Ki-mun Yardımcısı Lynn Pascoe ve Özel Danışmanı Alexander, 40 dakikalık bir toplantı gerçekleştirmişlerdir. Bu toplantıda Kıbrıs müzakereleri için hazırlanan rapor eline boyuna tartışılmıştır. Bu raporu alan Genel Sekreter'in şimdi yapması gereken kendi raporunu hazırlayarak BM Güvenlik Konseyi'ne sunması, beklentimiz odur. Herhalde gerçekleştirdikleri toplantı ve hazırlayacakları raporla ilgili bizi de bilgilendireceklerdir, görüşlerimizi almaya çalışacaklardır. Bu gün için bu görüşmenin yapıldığının dışında herhangi bir açıklama yapılmış değildir."

Bu arada Şanlıurfa'daki temasları kapsamında Harran Üniversitesi'nde düzenlenen 'Dünden Bu Güne Kıbrıs Müzakereleri' konulu konferansta konuşan Eroğlu, müzakerelerin ucu açık bir şekilde devam etmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Yaklaşan Rum Kesimi Cumhurbaşkanlığı seçimi için müzakerelere ara verilmesinin de kabul edilemez olduğunu vurgulayan Eroğlu, Genel Sekreter'in rapor hazırlamasını beklediklerini dile getirdi.

"ÇOK TARAFLI KONFERANS DÜZENLENEBİLİR"

Raporu BM Genel Sekreteri'ne sunan Downer'ın önümüzdeki günlerde Kıbrıs Türk, Rum tarafları ile Türkiye ve Yunanistan'ın BM temsilcileriyle de ayrı ayrı görüşmelerde bulunması bekleniyor. Genel Sekreter Ban, ocak ayında düzenlenen İkinci Greentree Zirvesi'nin ardından yaptığı açıklamada, Özel Danışmanı Alexander Downer'dan mart sonunda Kıbrıs müzakere sürecine ilişkin değerlendirme alacağını, Downer'ın raporunun olumlu ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyumlu olması halinde, iki tarafla yapılacak görüşmelerden sonra, nisan sonunda veya mayıs başında çok taraflı konferans düzenleme niyetinde olduğunu açıklamıştı.

Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,980 µs