En Sıcak Konular

Darbe nasıl yapılır?

21 Nisan 2012 09:42 tsi
Darbe nasıl  yapılır? Mahir Kaynak, işin özünü anlattı...

Darbe ve müdahaleler tartışılırken en çok söylenenlerden biri de hangi yabancı gücün bu oluşumu desteklediği oluyor. Birkaç kişinin, ne kadar etkili olularsa olsunlar, ortam hazır değilse, böyle bir müdahaleyi gerçekleştirmesi mümkün değildir. Eğer ortam herhangi bir projenin eseri değilse ve kendiliğinden oluşmuşsa dış gücün etkisi sınırlı olur ve sonuca katlanmak zorunda kalır. Oysa yabancı güçler önemli saydıkları ülkelerde siyasi operasyonlar yapmak için önceden hazırlanırlar. Bu ordu beslemeye benzer. Ortada herhangi bir ihtilaf olmasa bile her ülkenin ordusu vardır. Eğitim yaparlar, silah ve teçhizatları hazırdır. Dünya ölçeğinde ya da bölgesel olarak etkili olmak isteyen ülkeler diğer ülkelerde bir yapı oluştururlar ve gerektiği zaman bunu kullanırlar. Yani bir darbe sürecinde görüşmeler yapmaya gerek yoktur ve önceden hazırlanan yapı kullanılır.

Bu yapının temeli iktisadi güçtür. Aktör devlet diğer ülkede seçtiği kişilere sermaye vererek, teknoloji sağlayarak ya da bayi yaparak zenginler yaratır. Bu kişiler ülke içinde medyayı, siyaseti, eğitimi etkileyecek faaliyetlerde bulunurlar. Bu kişilerin ülkesine ihanet ettiği ve kendisini destekleyen güce tabi olduğu söylenemez ama oradan gelecek talep ve telkinlere açıktır.

Bu yapının ikinci ayağı gizli servisler tarafından inşa edilir. Ülkede herhangi bir operasyon yapılacaksa onun alt yapısı bunlar tarafından hazırlanır. Şartlara göre desteklenen ideolojiler farklılaşır. Mesela 12 Eylül’de sol ve milliyetçi görüşler birbiri karşısına çıkarılmıştı. 28 Şubatta irtica tercih edildi. Bu yapılar önceden hazırlanır ve günün şartlarına göre gerekli olan ortaya çıkarılır.

Mahir Kaynak / Star (İlgili kısım)



Bu haber 2,308 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,209 µs