En Sıcak Konular

Bölgeyi sıcak bir yaz bekliyor

21 Nisan 2012 09:32 tsi
Bölgeyi sıcak bir yaz bekliyor "Ankara’nın, perde arkasından, Washington’u Beşar el Esad’ın hiçbir barış planı konusunda samimi olmadığına ve işin eninde sonunda -sırf insani amaçlı olsa da- bir tür müdahale gerektireceği konusunda ikna etmeye çalıştığını varsaymak ç

Başbakan Erdoğan ile Katar’ın başkenti Doha’dayız. 

...

Meselenin özüne bakacak olursak her iki ülke Esad’ın gitmesini istiyor ve bu nedenle de BM eski genel sekreteri Kofi Annan’ın Suriye için oluşturduğu barış planına soğuk bakıyor. Her iki ülke aynı zamanda Suriyeli muhaliflerin desteklenmesini istiyor ve bunu kendileri yapıyor.

Katar’ın dikkat çeken özelliği
Katar bunu açıkça söylüyor, Türkiye ise daha ihtiyatlı bir yaklaşım sergiliyor olsa da buna silah yardımı da dahil. ABD’nin etkin Foreign Policy dergisinde, tam böyle bir sırada, Türkiye ile Katar’ın da dahil olduğu Körfez ülkelerinin Washington’u Suriyeli muhaliflere her türlü destek konusunda ikna etmeye çalıştıklarına dair bir haberin çıkması da elbette ki manidar.

Katar’ın, Türkiye’de belki yeterince bilinmeyen, ancak ABD açısından çok özel, hatta hayati bir önemi olduğu burada unutulmamalı. ABD’nin bütün Ortadoğu’daki askeri faaliyetlerini yöneten “Komuta Merkezi”nin (CENTCOM) ileri karargâhı bu ülkede bulunuyor.

Bu karargâhın ABD’nin 2003 yılında gerçekleştirdiği Irak işgalinin en önemli çıkış noktası olduğu biliniyor. Katar’ın bu çerçevedeki bir diğer özelliği ise, o sırada arka planda kalarak bu operasyona katılan Türkiye’nin aksine, Libya operasyonunda savaş uçaklarıyla aktif bir muharip rol oynamış bulunmasıdır.

Katar’ın 2009 yılında ABD’nin Ortadoğu’daki beşinci en büyük ihracat pazarı olması ve ABD’nin bu ülkede, 60-70 milyar doları enerji sektöründe olmak üzere, Katar’da 100 milyar dolar tutarında yatırım yapmış olması ise işin çabası.

Türkiye’nin ABD hava kuvvetlerine İncirlik üssünü tahsis etmiş olmasının yanı sıra, Washington’un öncülüğüne kurulan NATO’nun füze kalkanı projesinin ileri radar sistemlerine Malatya’da ev sahipliği yapıyor olması da bu denklemin çok önemli bir unsurunu oluşturuyor.

Rusya gardını ona göre alıyor
Hal böyle olunca ABD’nin Türkiye ile Katar’dan Suriye konusunda gelecek olan telkinleri ve önerileri ciddiye almaması gibi bir lüksü yok. Ankara’nın, perde arkasından, Washington’u Beşar el Esad’ın hiçbir barış planı konusunda samimi olmadığına ve işin eninde sonunda -sırf insani amaçlı olsa da- bir tür müdahale gerektireceği konusunda ikna etmeye çalıştığını varsaymak çok hatalı olmaz.

Esad ve Şam’daki Baas rejimini sonuna kadar desteklemeye hazır olduğunu fazlasıyla göstermiş olan Moskova’nın da, bunları tahmin edebildiği için, gardını ona göre almaya başladığı görülüyor.

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un son günlerde yaptığı açıklamalarda, “bazı ülkeler Suriyeli muhaliflere, silah dahil, maddi ve manevi destek vermek suretiyle Annan Planı’nı baltalamaya çalıştıkları” suçlamasını aleni bir şekilde dillendiriyor olması da zaten bunu ortaya koyuyor.
Bu gelişmelere baktığımızda Annan’ın tutmayacağı belli olmaya başlayan ateşkes girişimlerine rağmen,  Suriye kazanının tekrar kaynamaya başlayacağı aşikar. Bu konuda dünyayı ve bölgeyi sıcak bir yaz beklerken Erdoğan’ın Katar’daki ikili temaslarının önemini anlamak, dediğimiz gibi, zor değil.

Semih İdiz / Milliyet (İlgili kısım)



Bu haber 964 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,286 µs