En Sıcak Konular

Babacan'dan siyasete askerlik benzetmesi

20 Nisan 2012 19:06 tsi
Washington'da temaslarını sürdüren Babacan ekonomiye dair soruları yanıtladı. Babacan tasarruf tedbirlerinin 2013'te etkili olacağını söyledi. Siyasete de askerlik benzetmesi yaptı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, tasarruf tedbirlerinin bir kısmının bu yıl içerisinde yavaş yavaş sonuç vermeye başlayacağını ancak, etkili sonucun 2013 yılında alınabileceğini söyledi.
 
Washington'da temaslarını sürdüren Babacan, katıldığı bir televizyon kanalında soruları yanıtladı.
 
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, BDDK ve TMSF'de yapılacak atamalara ilişkin, BDDK ve TMSF'de şu anda kurul üyesi olarak 5'er kişinin bulunduğunu hatırlatarak, ''2 başkanımız henüz atanmadı. 2 tane de kurul üyesi boşluğumuz var. Bu 2 kurul üyesi ile ilgili olarak kararlarımızı verdik, bunların kararnameleri imzaya açıldı. Ancak, BDDK ve TMSF başkanlıklarıyla ilgili henüz bir karar vermiş değiliz'' dedi.
 
''Tasarruf tedbirlerinin sonuçlarının ne zaman açıklanacağına'' ilişkin soru üzerine Babacan, bu tedbirlerin bir kısmının bu yıl içerisinde yavaş yavaş sonuç vermeye başlayacağını, ama 2013 yılında daha etkili sonuç alınabileceğini kaydetti.
 
Tedbirlerin bir kısmının uygulanması için yasaların çıkması ve ikincil düzenlemelerin yapılması gerektiğine işaret eden Babacan, uygulamaya geçmek için, bir kaç aylık süreç bulunduğunu belirtti.
 
Uygulamaya bu yılın ortalarında geçilmesi halinde yılın son yarısında hangi tedbirin ne kadar etkili olduğunu ve ne sonuçlar verdiğini görebileceklerini anlatan Babacan, ''Onlardan aldığımız sonuçlara göre de 2013 yılı için bakarsınız yeni tedbirler olabilir, mevcut tedbirlere adapte olarak gidebiliriz ama elimizde çok sayıda enstrüman var, çalışabileceğimiz çok geniş bir alan var.
 
Önemli olan, Türkiye için en iyisini bulabilmek ve tasarruf oranlarımızı artırıp, cari açık oranlarımızı paralel bir şekilde bir miktar daha aşağıya çekebilmek, amacımız bu'' diye konuştu.
 
Uluslararası Para Fonu'nun ve uluslararası kuruluşların 2008-2009 krizi öncesi yaptığı analizlerde, krizi öngörememekle suçlandığını hatırlatarak, kriz sonrası dönemde de uluslararası kuruluşların son derece muhafazakar ve tutucu bir yaklaşım izlediğini söyledi.
 
Uluslararası kuruluşların olabilecek kötü senaryoları daha yüksek sesle vurguladıklarını, beklentileri, projeksiyonları hesap ederken daha kötümser durduklarını belirten Babacan, Türkiye'nin 2012 yılı için resmi büyüme beklentisinin yüzde 4 olduğunu kaydetti.
 
Uluslararası kuruluşlarda bu rakamın daha altında beklentiler olduğunu, piyasa analizlerinde ise yüzde 2-4 arası bir beklenti bulunduğunu ifade eden Babacan, ''Ama biz kendi durumumuzu dışarıdan izleyenlere göre, biraz daha iyi hesap edebileceğimizi düşünüyoruz. Kendi ekonomimizin dinamiklerini, trendlerini daha iyi takip edebiliyoruz.
 
Elimizde çok sayıda enstrüman var. Karar alabileceğimiz, kullanabileceğimiz metod var, araç var. Dolayasıyla zamanı gelince hangi aracı, hangi metodu nasıl kullanabilirizi herkesten daha iyi biliyoruz. Onun için kendi tahminlerimize güveniyoruz'' diye konuştu.
 
Babacan, Türkiye'de herhangi bir sıkışıklığa sebep olmadan, herhangi bir kesimin kötü etkilenmesini beraberinde getirmeyecek bir metodla, bir yandan bütçe, bir yandan para politikaları, bir yandan da bankacılık politikalarıyla, tüm bunların güzel bir kompozisyonuyla yüzde 4'lük büyümeyle bu senenin tamamlanacağını düşündüklerini kaydetti.
 
Enflasyon riski olduğunu, cari açığın biraz yüksek seyrettiğini kaydederek, ''Bunlar dikkate alındığında, bu sene belki büyümenin biraz daha düşük olacağı ama Türkiye'de istikrarın korunacağı bir yıl olacak diye bekliyoruz'' dedi.
 
''Tüm sistemi sorguluyor, yeni bir dizayn üzerinde çalışıyoruz''
 
Babacan, ''Finans merkezi kapsamında 3 büyük borsanın birleşmesi gündeme gelmişti. Bu konudaki kararınız nedir'' şeklindeki soruya da bununla ilgili teknik bir ekip kurduklarını, bu ekibin çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Altın Borsası, İMKB, VOB A.Ş ile kurulacak ürün borsası ve elektrik-enerji piyasası borsasının nasıl dizayn edilebileceğine ilişkin çalışmaların devam ettiğini anlatan Babacan, şöyle konuştu:
 
''İstanbul'un 2023 yılında dünyanın en büyük 10 finans merkezinden birisi olabilmesi için bu birimlerimizi nasıl yapılandırabiliriz, bunun için çalışıyoruz. Bu ekip içinde ilgili bütün bakanlıklardan ve taraflardan da temsilciler var.
 
Bu Hazine Müsteşarlığımızın koordinasyonunda yürüyen bir çalışma. Bu çalışma tamamlandıktan sonra gerekli açıklamaları yapacağız. Şu anda tüm sistemi yeniden sorguluyoruz. Yani İMKB'si ile VOB A.Ş' ile altın borsası ile yeni kurulacak ürün ve yeni kurulacak enerji borsasıyla beraber tüm sistemi sorguluyoruz ve yeni bir dizayn üzerinde çalışıyoruz.''
 
Babacan, amaçlarının herhangi bir kurumun, şehrin ve kesimin beklentilerini tatmin etmeye çalışmak olmadığını, tam tersine Türkiye için en iyisini bulmak için çalıştıklarını sözlerine ekledi.
 
''Siyaset, olayların kendi akışıyla oluştu''
 
Time 100 listesine girmesine ilişkin soru üzerine Babacan, ''Time Dergisi'nin kendi yaptığı bir değerlendirme, kriterlerini, metodlarını çok çok iyi bilmiyorum ama kendi yaptıkları bir değerlendirme'' dedi.
 
Babacan, ticaretle uğraşan bir ailenin mensubu olarak, siyaseti kısa süreli bir askerlik görevi gibi gördüğünü belirterek, ''Siyaset ve bunun sonuçları planlanmamış, hedeflenmemişti. Biraz olayların kendi akışıyla oluştu'' diye konuştu.

aa


Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,988 µs