En Sıcak Konular

Gül'ün ziyareti, eyalet koalisyonunu düşürdü

20 Nisan 2012 18:50 tsi
Hollanda'nın Limburg eyaleti koalisyonu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün resmi ziyaretine muhalefet eden aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) üyesi iki vekil yüzünden düştü.

Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretine karşı çıkan PVV'li Theo Krebber ve Antoine Janssen hakkında, bölgenin imajını ve uluslararası çıkarlarını zedeledikleri gerekçesiyle ana muhalefetteki İşçi Partisi (PvdA) tarafından verilen güvensizlik önergesinin ardından, koalisyon ortağı Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA) yerel hükümetten desteğini çektiğini açıkladı.
 
Geert Wilders'ın liderliğini yaptığı PVV'li iki üye, Limburg Eyalet Valisi'nin, Cumhurbaşkanı Gül onuruna dün verdiği yemeğe önce katılmayacaklarını açıklamış, ancak Kraliçe'nin de bulunacağını belirterek, son anda kararlarını değiştirmişlerdi.
 
PVV'nin bu tavrının Kraliçe ve Abdullah Gül'ü rencide ettiğini belirten eyalet koalisyonu ortağı CDA partisi, bunun koalisyon protokolünün ihlali anlamına geldiği bildirdi. CDA grup başkanı Martijn Helvert, koalisyon ortakları arasında güvenin kalmadığını belirtti.
 
Limburg eyaletinde meydana gelen bu gelişmenin ulusal hükümeti nasıl etkileyeceği merak ediliyor.
 
Liberal Parti (VVD) ile Hristiyan Demokratlar Birliği'nden (CDA) oluşan ulusal hükümete, Wilders liderliğindeki PVV partisi dışarıdan destek veriyor.
 
-"Halk, Cumhurbaşkanına büyük ilgi gösterdi"-
 

PVV'li iki üyenin Cumhurbaşkanı Gül;e karşı takındıkları tavrın kabul edilemez olduğunu belirten Limburg Eyalet Meclisi üyesi PvdA'lı Selçuk Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koalisyon hükümetinin düşeceğini beklediklerini söyledi.
 
Parti olarak verdikleri güvensizlik önergesinin destek görmesinin haklılıklarını ortaya koyduğuna işaret eden Öztürk, “Halk sayın Cumhurbaşkanı Gül'e büyük ilgi gösterdi. Ama PVV partisinin tavrı ise misafirperverlikle bağdaşmayacak tarzdaydı. Bu tavır Limburg'un uluslararası çıkarlarına, imajına büyük zarar verdi. Sayın Gül'ün buna karşın olgun tavrı da halkta büyük destek gördü. PVV ilk kez bir eyalette yönetime girdi. Bir sene bile olmadan hükümet yıkıldı. Bu da partinin ne kadar boş olduğunu gösteriyor" dedi.
 
Valinin verdiği yemekte Cumhurbaşkanıyla aynı masayı paylaştığını hatırlatan Öztürk, üst düzeydeki bu ziyaretin iki ülke ilişkilerini daha güçlendirdiğini ifade etti.



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,641 µs