En Sıcak Konular

Frankestein Bakteriler: Yapay yaşam geliyor!

30 Haziran 2007 19:55 tsi
Frankestein Bakteriler: Yapay yaşam geliyor! ABD'li bilim insanları laboratuvar ortamında bir bakteriden aldıkları genetik bilgiyi bir diğerine transfer ederek, canlıyı bir anlamda kopyalamış oldu. Kobay canlı, diğer canlının özelliklerinin gösterecek şekilde dönüşüm yaşadı

Araştırmayı yürüten genetik dünyasının en önemli isimlerinden Craig Venter, bakteri koplayamasının gelecekte yapay yakıt üretilmesi veya atık maddelerin temizlenmesi gibi işlerde kullanılacağını açıkladı. Programlanan bakterileri sadece kendilerine verilen görevi yerine getiren yaratıklar olacak.
 
FRANKENSTEİN BAKTERİLER OLMASIN!

Venter araştırmayı şu sözlerle tanımlıyor: "Bu olay Macintosh bir bilgisayarı bir yazılım yardımıyla Windows tabanlı bir bilgisayara dönüştürmeye benziyor." Venter dünya basınına yaptığı açıklamada, "Bu yöntemle gelecekte yapay hücreler vücuda getirebileceğiz. Bu henüz ilk adım, ama arkası gelecek" diye konuştu.
 
Venter, uzun yıllardır sıfırdan bir mikrobiyolojik canlı yaratmaya çalışıyordu. Bu olay henüz sıfırdan bir canlı yaratmak değil, ancak bir canlının genetik özelliklerinin bir başka canlıya transfer edilerek ikinci canlının birinciye dönüşmesi bilim dünyasında yepyeni gelişmelerin önünü açacak. Craig Venter'in başkanlığını yaptığı Maryland'deki Venter Enstitüsü, araştırmanın patenti için bir başvuru yaptı.
 
SIFIRDAN CANLI YARATMAK

Venter, başardıkları işlemin detaylarının henüz kendileri için de bazı muammalar taşıdığını belirterek, deneyi incelemeyi sürdüreceklerini söyledi. Venter ancak, teorik olarak sıfırdan bir kromozom yaratmanın mümkün olabileceğini düşünüyor. Bu şekilde özel olarak programlanmış, atanmış fonksiyonları yerine getiren bakteriler üretilebilir. Bu şleme sentetik biyoloji adı veriliyor. Sentetik biyolojide, programlanmış özelliklere sahip bakteriler örneğin, yapay yakıt üretebiliyorlar, Venter'in hedefi de bu tür bakterileri 10 yıl içinde vücuda getirmek.
 
DENEY NASIL İŞLEDİ

Deneyde genellikle keçilerde görülen Mycoplasma capricolum adlı bir bakteri kullanıldı. Bu bakterinin belli bir çekirdeği yok. Araştırmacılar, Mycoplasma mycoides adlı bir akraba bir türden alınan kromozomu esas bakterinin içinde enjekte etti. Araştırma ekibi, kromozom enjeksiyonu sayesinde esas bakteri olan M. capricolum'un, donör M. mycoides bakterisinin özelliklerini gösterdiğini açıkladı. Uzmanlar, bu deneyi daha karmaşık yapılara sahip organizmalarda tekrar etmenin çok daha zor olacağına işaret ediyor. Bunun bir nedeni, hücre duvarlarının yabancı DNA'lara direnç göstereceği.

Uzun vadeli plan yapay kromozomları ve proteinleri birbirlerine bağlayarak, yapay organizmalar üretmek. Ancak bu fikre karşı çıkanlar da var. Birçok gözlemci yapay organizma yaratmanın biyolojik silah yapımına yol açabileceğini vurguluyor. Daha da vahimi laboratuvar ortamında masum gibi görünen ancak doğaya karıştığında büyük felaketler getirebilecek canlılara neden olabileceğinden korkuluyor. Kaynak: Araştırma Science dergisinde yayımlanmıştır.

gazeteport



Bu haber 358 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,628 µs