En Sıcak Konular

Bağış: Başka alternatif kabul etmiyoruz

20 Nisan 2012 16:18 tsi
Bağış: Başka alternatif kabul etmiyoruz Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin AB müzakereleri sonucunda tam üyelik dışında bir alternatifi kabul etmeyeceğini söyledi.

AB’nin zamanında yanlış üyeleri filosuna dahil ettiğini dile getiren Bakan Bağış, Türkiye’nin bazı dar vizyonlu ülkelere rağmen eninde sonunda tam üye olacağını belirtti. Bağış, “Türkiye Avrupa Birliği otobüsünde kesinlikle ayakta giden yolcu olmayacaktır. Türkiye diğer bütün ülkeler gibi tam üyelik konusunda kararlıdır.” dedi.

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü (İETT) ve Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) ev sahipliğinde düzenlenen 7. Uluslararası Otobüs Konferansı’nın kapanış oturumuna Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış katıldı.

Egemen Bağış, İstanbul’un sevginin ve hoşgörünün güzergahı olarak tarihe geçtiğini söyledi. Konferansa katılanları İstanbul’un tarihi ve turistik güzelliklerini görmeleri tavsiyesinde bulunan Bağış, şehrin 700 yıldır camileri ve kiliseleri yan yana misafir eden bir hoşgörü kenti olduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin kaderinin değişmesinde önemli rol oynamış bir çok liderin İETT’den geçtiğini ifade eden Bağış, bunlardan bir tanesinin de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu bildirdi. Başbakan Erdoğan’ın eski bir İETT çalışanı olduğunu aktaran Bakan Bağış, bu durumun İETT’nin vizyoner yönünü ortaya koyduğunu aktardı. Bağış, “Sayın Başbakanımız 1974 yılında İETT’de çalışmaya başlamış ve 1981’e kadar İETT’de farklı görevlerde hizmetlerde bulunmuş. Aynı zamanda İETT’nin futbol takımında da oynamış ve gerçekten çok farklı tecrübelere sahip olmuş. O tecrübelerin ışığında bugün Türkiye’nin Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomilerden birisi olmasına öncülük ediyor, doğunun en batılı, batının en doğulu ülkesi olarak barış konusunda savaşı engelleme konusundaki çabalarına öncülük ediyor.” dedi.

Türkiye’yi bölgesinde ilham kaynağı haline getiren en önemli özelliği demokrasinin AB reformları sayesinde güçlendiğini vurgulayan Bağış, Türkiye’yi engelleyeceğini zanneden Avrupa’daki bazı çarpık zihniyetli ülkeler olduğunu belirtti. Bağış, “İstanbul’un o hoşgörüsüyle bu ülkelere sadece gülüp geçiyoruz. 50 yıldır Avrupa Birliği sürecinde olan Türkiye bu zamanda kişi başına düşen milli gelirini 400 dolardan 11 bin dolara çıkardı. Yıllık turizm gelirini 900 milyon dolardan 30 milyar dolara çıkardı. 14 tane üniversitesi olan ülke 50 yıl sonra 200’ün üzerinde üniversiteye sahip oldu. Yediğimiz gıda daha sağlıklı, hijyenik, teneffüs ettiğimiz havadaki oksijen oranı daha temiz olmaya başladı. Bu ülkede bir zamanlar düşünmeye bile korkacağımız reformları büyük bir kararlılıkla hayata geçiriyoruz.” ifadesini kullandı.

'AB SÜRECİ İÇİN GEREKLİ SABIR, AZİM VE KARARLILIK TÜRKİYE'DE VAR'

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Türkiye’nin AB süreci için söylediği ‘Uzun ince bir yol’ sözünü hatırlatan Bakan Bağış, uzun ince yolun gerektirdiği sabır, azim ve kararlılığın Türkiye’de olduğuna işaret etti.

Avrupa Birliği’ni otobüse benzeten Bakan Bağış, Türkiye’nin azim ve kararlılıkla çabalarını sürdürdüğü sırada Avrupa Birliği otobüsünün uyarı sinyalleri vermeye başladığını bildirdi. AB’nin bu yolculukta geride kalmak istemiyorsa Türkiye’nin otobüs filosunu kendi filosuna dahil etmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Bağış, Türkiye’nin Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı sorun ve komplikasyonların çözümünde anahtar rolünde olduğunu aktardı.

Avrupa Birliği’nin zamanında yanlış üyeleri ve filoları kendi filosuna kattığını belirten Bakan Bağış şunları söyledi: “Türkiye Avrupa Birliği otobüsünde kesinlikle ayakta giden yolcu olmayacaktır. Türkiye diğer bütün ülkeler gibi tam üyelik konusunda kararlıdır. Başka hiçbir alternatifi kabul etmemiştir, hiçbir zaman da etmeyecektir. Ama bu kararlılığımızı sürdürürken istediğimiz noktada da ‘Müsait olan yerde inelim’ diyecek kadar da özgüvene sahibiz. Kimse Türkiye’nin kararlılığını bir zayıflık olarak algılamasın. Bu gün Avrupa Birliği içerisinde yanlış koltukta oturan, yanlış intiabalar veren bir takım ülkeler olabilir. Ama onların da sorunlarını çözmesinde en kilit ülke Türkiye olacaktır.”

“Bizim biletimiz varış noktasına, tam üyeliğe kadar kesilmiş durumdadır diyen Bağış sözlerini şöyle tamamladı: “O durağa bazı dar vizyonlular istese de istemese de eninde sonunda varacağız. Bizim bu karalılığımızı da en iyi sizler anlarsınız.”

Dünyanın toplu taşıma alanında en büyük organizasyonu olarak görülen konferans iki yılda bir dünyanın farklı kentlerinde düzenleniyor. Uluslar arası Toplu Taşımacılar Birliği (UITIP) tarafından bu yıl İstanbul’da düzenlenen konferansta, otobüs taşımacılığı ile ilgili dünya kentlerinin ana strateji dokümanlarından biri olacak “Otobüsler için Uluslar arası İstanbul Deklerasyonu” yayınlandı.


CİHAN

Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,272 µs