En Sıcak Konular

Almanya Hessen Başbakanı Ayasofya'da şaşırdı

20 Nisan 2012 15:35 tsi
Almanya'nın Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier, tarihi binaların mevcut halleriyle gelecek kuşaklara bırakılması gerektiğini söyledi.

Bouffier, "Aslında gerçek cevabımı almak isterseniz, Ayasofya'nın bu şekle getirilmiş olması benim için biraz sürpriz oldu. Benim düşünceme göre, özellikle tarihi mekanlar ve binalar oldukları gibi orijinal hali ile bırakılmaları lazım ki bizden sonra gelenlerin geçmişte ne olduğunu görebilmeleri açısından." dedi.

Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier ve beraberindeki heyet, Bursa'daki programı kapsamında İznik ilçesinde incelemelerde bulundu. Hessen heyeti, Burada tarihi Ayasofya Müzesini (cami) gezdi.

Başbakan Bouffier'in başkanlığında İznik'e gelen Hırıstiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Meclis Grubu Başkanı ve eski Adalet Bakanı Dr. Christean Wagner, 5 bakan, 3 müsteşar ve milletvekillerinden oluşan yaklaşık 70 kişilik heyet Ayasofya Camii'ni gezdi. Heyete, İznik Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu eşlik etti.

Ayasofya'ya geldiklerinde, kilise bölümünü gezip görevlilerden bilgi alan Bouffier ve beraberindeki heyet, özellikle eski kilisenin vaftiz yapılan alanında bilgi aldı. Bouffier ve beraberindeki heyet, burada bol bol hatıra resim çektirdi.

Müze'nin orta kısmının camiye çevrilmesine şaşıran Başbakan Volker Bouffier, tarihi binaların gelecek kuşakların geçmişte olan biteni daha doğru bir şekilde anlayabilmesi için orijinaline uygun olarak bırakılması gerektiğini söyledi. Tarihi ve dini açıdan çok önemli Ayasofya'da bulunmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını anlatan Başbakan Volker Bouffier, "Bu tarihi bina ve şehirde bulunmaktan gurur duyuyorum, özellikle burada büyük bir misafirperverlik yaşadım. 2 bin yıllık dini bina içinde bulunmaktan gurur duyuyorum. Sonuçta bura benim dinim Hırıstiyanlık ve Hırıstiyan alemi için önemli bir mihenk taşı. Bu nedenle de burada olmaktan büyük gurur ve mutluluk duyuyorum." dedi.

Ayasofya'yı, Almanya'ya döndüklerinde de anlatacaklarını bildiren Başbakan Volker Bouffier, "Biz Hırıstiyanlar için büyük önem taşıyan bu mekanda, özellikle Hırıstiyan insanlar için büyük önem taşıyan bu binayı ülkemizdeki insanlara da anlatacağız. Buranın Hırıstiyanlar için büyük önem taşıyan özelliklerini de anlatacağız." şeklinde konuştu. Hessen Eyaleti olarak Bursa ile kardeş anlaşmasını yaptıklarını anlatan Başbakan Volker Bouffier, şunları söyledi: "Bursa, bizim kardeş bölgemiz oldu. Dolayısı ile İznik de bizim kardeşlerimiz arasında. Biz de Bursa ve İznikli kaymakam ve heyetini Hessen'e davet ediyoruz."

Ayasofya'nın bir bölümünün camiye çevrilmesine şaşırdığını anlatan Başbakan Volker Bouffier, "Aslında gerçek cevabımı almak isterseniz, bu şekle getirilmiş olması benim için biraz sürpriz oldu. Benim düşünceme göre özellikle tarihi mekanlar ve binalar oldukları gibi orijinal hali ile bırakılmaları lazım ki bizden sonra gelenlerin geçmişte ne olduğunu görebilmeleri açısından." şeklinde değerlendirdi.

İznik Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu ise Ayasofya Kilisesi'nin bir bölümünü cami bir bölümünün ise kilise olarak bırakılmasının İslam dininin hoşgörüsünün göstergesi olduğuna dikkat çekerek, "Ben bunun İslam dininin bir hoşgörüsü olduğuna inanıyorum. Burası 1331'e kadar Hırıstiyan alemi için çok önemli bir kilise olarak kullanılmış. 2. ve 7. Konsül 787 yılında burada yapılmış. Ondan sonra ise cami olarak kullanılmış. Bu aşamada bu şekilde olması da bence iki dinin bir hoşgörü ve kardeşliğini temsil ettiğine inanıyorum." dedi.

cha



Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,745 µs