En Sıcak Konular

AIDS'i bitirecek buluş!

30 Haziran 2007 19:03 tsi
AIDS'i bitirecek buluş! AIDS tedavisinde önemli adım atıldı. Almanya'da bilim insanları, bu hastalığa yol açan ve uzun zamandan beri bir türlü alt edilemeyen HIV virüsünün genini, insan vücudundan çıkartmayı başardı. Bu gelişmenin 10 yıla kadar insanlar için yeni bir tedavi imk

Alman araştırmacılar, AIDS hastalığına yol açan HIV'in genini, laboratuvar ortamında ilk kez insan hücresinden çıkartmayı başardı. ‘Science’ bilim dergisinde yer alan habere göre, bilim adamları özel bir enzim ile HIV genini insan hücresinden çıkartmayı başardı. İnsan vücudunda bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açan HIV, hücrelerdeki DNA'ya yerleşiyor.

Hamburg'taki Heinrich Pette Araştırma Enstitüsü’nde görev yapan Prof. Joachim Hauber, dergiye yaptığı açıklamada, "Hastalığın bulaştığı hücre iyileştirilebiliyor. Biz bu virüsü hücrelerden uzaklaştırdık. Bugüne kadar bunu kimse başaramamıştı" dedi.

Bu gelişme sayesinde 10 yıla kadar insanlar için yeni bir tedavi imkanı bulunabileceğini ifade eden Hauber, tedavi için AIDS hastasının kanından kök hücre alınması ve bunun laboratuvarda virüslerden temizlenmesi gerektiğini belirtti. Hauber, bu şekilde işlem gören kök hücrelerin, tedavi amacıyla yeniden hastaya aktarılması ve böylece bağışıklık sisteminin yenilenmesinin sağlanması gerektiğini açıkladı.

TÜRKİYE’DE AIDS

Sağlık Bakanlığı’nın son 10 yıllık araştırmasına göre, AIDS’de en fazla vaka ve taşıyıcı 30-34 yaş grubunda bulunuyor. Bulaşma yollarının başında ise heteroseksüel cinsel ilişki geliyor. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıkların Kontrolü Daire Başkanlığı Zührevi Hastalıklar Şubesinin verilerine göre, en fazla vaka ve taşıyıcı 30-34 arası yaş grubunda bulunurken, bulaşma yollarının başında heteroseksüel cinsel ilişki geliyor. En fazla hasta ve taşıyıcı, sırasıyla İstanbul, İzmir ve Ankara’da yaşıyor. İstanbul’da 181’i hasta, 551’i taşıyıcı olmak üzere toplam 732, İzmir’de 53’ü hasta, 157’si taşıyıcı olmak üzere toplam 210, Ankara’da ise 41’i hasta, 84’ü taşıyıcı olmak üzere toplam 125 aids vakası bulunuyor.

AIDS NEDİR NE DEĞİLDİR?

AIDS, bulaşıcı bir hastalıktır. Mikrobu HIV adı verilen virüstür. HIV, girdiği vücudun, mikroplara karşı koyma yeteneğini sağlayan bağışıklık sistemini etkileyip, giderek çökertir. Bunun sonucunda direnci azalan vücutta, HIV'in etkisi yanında, çeşitli mikroplar (bakteri, mantar, virüs, protozon) deri, solunum, sindirim, merkez sinir sistemi gibi muhtelif doku ve organlara yerleşip hastalıklar oluşturur. Ayrıca vücutta bazı kanserler gelişebilir. AIDS'in kesin tedavisi henüz bulunamamıştır. AZT, DDI, DDC gibi ilaçların yararlı olduğu bildirilmektedir.

BELİRTİLERİ

HIV bulaştıktan sonra, kişinin yaşam koşullarına ve vücut direncine göre AIDS hastalığı belirtileri 5-10 yıl, belki de daha sonra ortaya çıkar. HIV ile enfekte olan kişi, bu sürede sağlıklı görünüştedir.Gerekli önlemleri almazsa hastalığı başkalarına bulaştırabilir.

HIV, bulaştığı vücutta çeşitli hücrelere, özellikle CD4T kan hücrelerine yerleşerek çoğalır. Zarar gören CD4T hücreleri giderek azalırlar ve bunun sonucu olarak vücudun bağışıklık sistemi yıkıma uğrar. Vücut direnci zayıflayan hastada, normalde zararsız olan, hafif geçen ya da ender rastlanan bazı hastalıklar belirir (uçuk, zona, pamukçuk, tüberküloz, akciğer infeksiyonu). Ayrıca lenf bezlerinde büyümeler, halsizlik, istahsızlık, nedeni bilinmeyen uzun süreli ateş, gece terlemeleri, kilo kaybı, ishal, öksürük, cinsel organlarda uzun süreli yaralar gibi belirtiler ortaya çıkar. Kişide bu belirtilerden ancak birkaç tanesinin bir arada bulunması durumunda AIDS düşünülmelidir. Kaposi sarkomu, bazı lenfomalar, beyin, akciğer ve göz iltihapları da HIV infeksiyonunu düşündüren önemli belirtilerdendir. AIDS hastasının ANTİ HIV testi pozitiftir.

NASIL BULAŞIYOR?

Kan, cinsel ilişki ve anneden bebeğe olmak üzere üç yolla bulaşır. Kan ile Bulaşır AIDS hastasının ve taşıyıcının kanında HIV bulunur. HIV'li kanla, çeşitli şekillerde bulaşma olur. Kontrolsüz kan nakli ile bulaşır. Kullanılmış ve dezenfekte edilmemiş şırınga, iğne, cerrahi aletler, diş hekimliği aletleri, kesici ve delici aletler (jilet, makas), dövme aletleri ve akupunktur iğneleri ile bulaşır.

Damar içi uyuşturucu kullananların paylaştıkları iğne, enjektör ve uyuşturucu madde eritilen kaşıklarla birçok kişiye bulaşma olur. HIV'li erkek ve kadının cinsel organlarındaki kanamaların ve adet kanının penise, vajinaya ve ağza teması ile bulaşma olabilir. HIV'li organ, doku ve sperm nakli ile de bulaşma olur.

Cinsel ilişki ile Bulaşan HIV, kanda bulunduğu gibi erkeğin sperm sıvısında, kadının vagina salgısında da bulunur. Cinsel ilişki sırasında vagina, penis, anüs mukozasından veya ağızdaki zedelenmiş doku veya çatlaklardan vücuda girerek erkekten kadına, kadından erkeğe, erkekten erkeğe, kadından kadına bulaşabilir.

AIDS dışında cinsel ilişki ile bulaşan en önemli hastalıklar; belsoğukluğu, frengi ve viral hepatit (sarılık) dır.Anneden bebeğe bulaşabiliyor. HIV, infekte anneden bebeğine gebelik, doğum, emzirme sırasında bulaşır. HIV pozitif kadının doğuracağı çocuğa HIV'in geçme oranı yüzde 30 kadardır. Sütle geçebilme oranı fazla olmamakla birlikte infekte annelere emzirme önerilmez.

HIV'in bulaşmadığı durumlar ise şöyle sıralanıyor:
* HIV günlük yaşamda, aynı odada bulunma, aynı okulda okuma, aynı havayı soluma ile bulaşmaz.
* HIV sağlam deriden geçemez.
* Tükürük, gözyaşı, ter, aksırık, öksürük, idrar, dışkı, el sıkma, deriye dokunma, okşama, kucaklama, masum öpüşme
* Yiyecekler, içecekler, çatal, kaşık, bardak, tabak, telefon, tuvalet, duş, çeşme musluğu, yüzme havuzu, deniz, sauna, hamam
* Sivrisinek ve diğer böceklerin sokması
* Hayvanlar

KORUNMA

Kan naklinde, AIDS testi yapılmamış kontrolsüz kan asla kullanılmamalı, test sonucu negatif kan kullanılmalıdır. Kullanılmış ve dezenfekte edilmemiş şırınga, iğne, cerrahi aletler, jilet, makas, diş hekimliği aletleri, dövme aletleri, akupunktur iğnelerini kesinlikle kullanmayın ve size kullanılmasına izin vermeyin. Böyle işlemlerde araç-gereç bir kez kullanılıp atılmalı ya da kullanılan aletler kesinlikle dezenfekte veya steril edilmelidir. HIV pozitif kişi, test sonucunu öğrendikten sonra kesinlikle kan vermemelidir.

gazeteport 



Bu haber 467 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,075 µs