En Sıcak Konular

Türk: 28 Şubat darbe değildir

20 Nisan 2012 12:27 tsi
Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, ''28 Şubat soruşturma süreçlerinin intikama dönüşmemesi gerekir. Biz geçmişi eşeleyip kurcalayarak geleceği inşa edemeyiz'' dedi.

Bir programa katılmak üzere Sinop'a giden Türk, 28 Şubat süreciyle ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Yaşanan süreçte kendisinin de milletvekili olduğunu belirten Türk, aradan geçen 15 yılın ardından o dönem alınan Milli Güvenlik Kurulu kararlarının uygulanmasında görev yapmış olan kişilerin gözaltına alındığını ve bir kısmının da tutuklandığını hatırlattı.

28 Şubat'ın darbe olarak nitelendirilmesini doğru bulmadığını ifade eden Türk, şunları kaydetti:

''Devletin anayasal organının bir darbe yapması söz konusu değildir. Darbe olması için hükümetin cebren çekilmek zorunda bırakılması, devrilmesi, parlamentonun dağıtılması gerekir. Örneğin 27 Mayıs 1960'ta, 12 Eylül 1980'de bu olmuştur. Bunlar darbedir ve tartışmaya gerek yoktur. 28 Şubat 1997'de bir hükümet çekilmemiştir. Bir anayasal organın toplantısı söz konusudur. O tarihten yaklaşık 4 ay sonra 18 Haziran 1997 günü Başbakan Necmettin Erbakan istifasını Cumhurbaşkanı'na sunmuştur. 28 Şubat'ta herhangi bir hükümet devrilmemiştir. İstifaya zorlanmamıştır ama ülkedeki gerginlik hükümeti istifa noktasına getirmiştir. Önemli bir nokta daha var o da, Refah Yol Hükümeti'nin dayandığı temel anlaşmada Başbakanlık görevinin dönüşümlü olarak Refah Partisi ile Doğru Yol Partisi Genel Başkanları arasında değiştirilmesi söz konusuydu.''

Süreçle ilgili gözaltı ve tutuklama kararlarını da değerlendiren Türk, ''Burada eğer, o dönemdeki kişiler suç işlenmişse, Türk Ceza Kanunu'nun tanımladığı suçlardan birini işlemişse ve zaman aşımı geçilmemiş olmak kaydıyla o suçlar hakkında soruşturma yapılabilir'' diye konuştu.

-''MAĞDUR OLAN KİMSELERİN MAĞDURUYETLERİ GİDERİLMELİ''-

Türk, 27 Mayıs'ta, 12 Eylül'de ve 28 Şubat süreçlerinde haksızlıkların yapılmış olabileceğini belirterek, ''Bu haksızlıklardan dolayı mağdur olan kimselerin mağduriyetlerini gidermek gerekir. Uğradıkları zararları telafi etmek gerekir, yapılması gereken budur'' dedi.

Yargının bugüne kadar ''hareketsiz'' kalmasını da "ilginç" olarak değerlendiren Türk, ''Olaylar 1997 yılında olmuş. Yani o süreçte olan diğer olayları da hesaba katacak olursak aradan 15 yıldan fazla bir zaman geçti. Bugüne kadar cumhuriyet savcılarımız neden dava açmadılar. Eğer bir suç varsa bugüne kadar olayı neden yargı önüne götürmediler'' ifadelerini kullandı.

28 Şubat sürecindeki Milli Güvenlik Kurulu'nun görevlerini yaptığına inandığını da vurgulayan Türk, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Milli Güvenlik Kurulu kararlarının suç teşkil etmesi söz konusu değil. Milli Güvenlik Kurulu görevlerini yapmıştır. Eğer irticayı önlemek için bazı tedbirlerin alınmasını tavsiye ediyorsa bu suç mudur? 8 yıllık kesintisiz öğretim uygulanması tavsiyesi suç mudur? 28 Şubat soruşturma süreçlerinin intikama dönüşmemesi gerekir. Biz geçmişi eşeleyip kurcalayarak geleceği inşa edemeyiz. Türkiye'nin her zamankinden daha çok birliğe, birleşmeye ve bütünlüğe ihtiyacı var.''

Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,322 µs