En Sıcak Konular

ABD'ye uçan yolcular gözlenecek

20 Nisan 2012 11:15 tsi
Avrupa Parlamentosu, ABD’li yetkililere, AB’den ABD’ye uçan yolcuların verilerine ulaşma hakkı tanıyan anlaşmayı onayladı. Anlaşma, vatandaşların haklarının ihlal edileceği gerekçesiyle eleştiriliyor.

İki yıldan uzun bir süredir tartışılan anlaşma, Strasbourg’daki Avrupa Parlamentosu tarafından 226’ya karşı 409 oyla kabul edildi. Alman Deutsche Welle'de yer alan habere göre, Anlaşma karşıtları son ana kadar meslektaşlarını, anlaşmanın onaylanmasının veri korumada büyük ihlallere yol açacağı konusunda ikna etmeye çalıştı ancak başarılı olamadılar.

The Passenger Name Record (PNR) adı verilen anlaşma kapsamında, ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Avrupalı yolcuların verilerini aktif sistemde maksimum beş yıl saklayabilecek. Altı ay sonra, yolcuların isim ve iletişim bilgilerinin şifrelenmesi gerekecek. Beş yıl sona erdiğinde ise ABD’nin verileri bir beş yıl daha saklama hakkı olacak ancak bu kez daha kısıtlı erişime sahip olan ve aktif olmayan bir veri bankasında saklayacak.

YEDİKLERİ YEMEKLER BİLE KAYDEDİLECEK

Uçuş rezervasyonu ve check-in sırasında kaydedilen yolcunun ismi, adresi, telefon numarası ve kredi kartı bilgilerinin yanı sıra, daha hassas sayılabilecek bazı veriler de ABD’li yetkililere aktarılacak. Örneğin dinî inanca göre yemek tercihi ya da tıbbî bir gerekçeyle yolcu tarafından yapılan yardım talepleri de veri bankasına gönderilecek.

ABD, Avrupa'ya vatandaşlarının verilerini aktarması için 2001 yılındaki saldırılardan sonra baskı yapmaya başlamıştı. ABD, yolcuların verilerinin paylaşımının, terörle mücadele çalışmaları ve suçluların yakalanması sürecini kolaylaştıracağını düşünüyor.

ABD MEMNUN

Anlaşmanın onaylanması ABD tarafından memnuniyetle karşılandı. ABD’nin AB nezdindeki büyükelçisi William E. Kennard, "Anlaşma seyahat edenlerin güvenliği konusunda ABD ve AB’nin paylaştıkları sorumluluğun yeniden teyididir" şeklinde konuştu.

AB içişleri bakanları tarafından geçen aralık ayında onaylanan anlaşma, son beş yıldır yürürlükte olan geçici bir anlaşmanın yerini alacak.

VATANDAŞLIK HAKLARINA GERİLEME

Anlaşmanın büyük bir çoğunlukla onaylanmış olmasına karşın, AB vatandaşlarının haklarına verebileceği olası zararlar konusundaki endişe sürüyor. Avrupa Parlamentosu'nun Yeşiller Partili milletvekili Jan Albrecht, "Bana göre, bu anlaşma hukuk devleti ve vatandaşlık haklarında bir gerileme anlamına geliyor" dedi.

Alman Sosyal Demokrat Partili Birgit Sippel ise anlaşmaya, şu sözlerle karşı çıktı: "Anlaşma tüm vatandaşları genel şüphe altına yerleştiriyor ve kendi değerlerimizi savunmak yerini onları ABD adalet sistemine teslim ediyor."

Bu haber 500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,216 µs