En Sıcak Konular

Türkiye ısrar etti ABD düğmeye bastı

20 Nisan 2012 10:58 tsi
Türkiye ısrar etti ABD düğmeye bastı ABD’nin Türkiye ve Körfez ülkelerinin baskısı sonucunda Esed rejimine karşı diplomatik yolları terk etmeyi düşündüğü ortaya çıktı

Uluslararası ilişkiler alanında etkili yayınlardan Foreign Policy dergisinin Amerikan dış politikası muhabiri Josh Rogin, Washington kulislerine dayanarak ABD’nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirmek için yeni yollar aradığını öne sürdü. Başkan Barack Obama yönetiminden adının gizlenmesini isteyen üst düzey bir yetkili, Suriye konusunda yeni stratejinin gerekliğinini Rogin’e “Başkan’a seçenek sunmak için sağlam bir Suriye politikasının oluşturulması kararı en üst seviyede alındı. Müttefiklerimiz bize gelip ‘Bir sonraki adımınız ne?’ deyince fikrimiz olmadığını kabul etmek zorunda kalıyoruz” ifadeleriyle anlattı.

Türkiye’nin tavrı politikayı değiştirdi

Rogin’in görüştüğü bir kaynağa göre Suriye içerisinde tampon bölgeler kurulması fikri artık ciddi tartışılıyor. Washington’da Obama’nın Esad’a çekilmesi yönünde çağrı yapmasından bu yana geçen 8 ay içinde BM çatısı altında gelişen süreçle ilgili memnuniyetsizliğin büyümesinin sonucu olarak ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Özgür Suriye Ordusu’nun Türkiye’deki komutanlarıyla görüşmeye başladı. Rogin’e göre Amerikan politikasındaki değişimin bir diğer önemli sebebi de Türkiye ve Körfez ülkelerinin muhalefete finansal ve askeri sağlama konusunda istekli davranmaları oldu.

‘Silah yollamak için sizi bekliyoruz’

Fakat Amerikalı üst düzey yetkililer Türkiye’nin Esad’a karşı muhalefeti açıkça desteklese de gelişmeler için ABD’nin ‘yolu açmasını beklediğinin’ altını çiziyorlar. Bir yetkili “Beyaz Saray’da iki adım ötesi düşünülmüyor. O yüzden B planı için bu talep ortaya çıktı” dedi. Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’nin Suriye sınırındaki mülteci kamplarını ziyaret eden senatör Joe Lieberman ve John McCain muhaliflerin yanısıra Türk yetkililerle de görüştü. İki senatör Türk yetkililerin ‘sınırdan silah geçirilmesine izin vermek ve Suriye muhalefetine yardım için daha agresif adımları atmak istediklerini fakat ABD liderlik göstermedikçe bunu yapmayacaklarını’ belirttiler.

İstanbul hesabına 5 günde 1 milyon

Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ardından muhalif Suriye Ulusal Konseyi’nin başkanı Burhan Galyun’un kişisel mailleri sızdırıldı. Lübnan’da yayınlanan El Ekber gazetesinin yayınladığı maillerde Galyun’un Konsey’in Katardaki hesabından İstanbul’da bulunan hesabına düzenli olarak bir milyon dolar transfer edilmesini istediği görünüyor. Maillerde ayrıca Konsey’in Amerikan dışişleri bakanlığıyla sıkı bir koordinasyon içinde çalıştığı da belgeleniyor.

Paris’ten karar çıkmadı

Şam yönetiminin Birleşmiş Milletler’le uluslararası gözlemcilerin işlevi ve Beşar Esad hükümetinin sorumulukları konusuna açıklık getiren ön anlaşmayı ulaştıkları bilgisinin geldiği saatlerde Fransa’nın başkenti Paris’te üçüncü Suriye’nin Dostları Konferansı toplandı. Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe gözlemcilerin sayısını ve görev alanını ‘Esad’ın kabul ettiğinde daha öteye götürmekte’ ısrar etti. BM özel temsilcisi Kofi Annan’ı 400 gözlemci isteğine karşı Şam yönetimi sadece 250 gözlemciyi kabul etmişti Toplantıda büyük bir ilerleme kaydedilemezken Juppe, Esad rejiminin hamisi Rusya’nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un bizzat davet ettiğini fakat bakanın reddettiğini açıkladı.



Bu haber 1,095 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,829 µs