En Sıcak Konular

Postmodern darbenin isim babasına gözaltı

20 Nisan 2012 08:31 tsi
Postmodern darbenin isim babasına gözaltı Çevik Bir'le birlikte 17 askerin tutuklanmasının ardından dönemin Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Erol Özkasnak ile BÇG üyesi oldukları belirtilen 4'ü muvazzaf 11 asker gözaltına alındı.

28 Şubat soruşturmasında ikinci dalga dün geldi. 12 Nisan Perşembe günü dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir'in de aralarında bulunduğu 18 kişinin tutulanarak Sincan Cezaevi'ne gönderilmesinden bir hafta sonra bu defa dönemin Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak'la birlikte 4'ü muvazzaf, 12 asker gözaltına alındı.

ÖZKASNAK BODRUM'DA ALINDI

Ankara Özel Yetkili Başsavcıvekilliği, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nden aldığı izinle toplam 12 emekli ve muvazzaf asker hakkında gözaltı, arama ve inceleme kararı çıkardı. Önceki gece, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Afyon, Eskişehir ve Muğla'da Törerle Mücadele Şube Müdürlüklerine gözaltına alınacak kişilerin isim ve adresleri gönderildi. Sabah 07.30 itibariyle operasyonlar başladı. Özkasnak'ın Bodrum'daki evine polisten önce gazeteciler gitti. Özkasnak, gazetecileri "Rahatsız etmeyin lütfen zaten biraz sonra edecekler" diye uyardı. 40 polisin Yalıkavak'taki evinde 3.5 saat arama yaptığı Özkasnak gözaltına alındı. Önce ilçe emniyet müdürlüğüne götürülen Özkasnak, Bodrum Devlet Hastanesi'ndeki sağlık kontrolünün ardından tarifeli uçakla Ankara'ya götürüldü. Dün gece saat 22.50'de uçağı Ankara'ya inen Özkasnak, diğer şüphelilerle birlikte emniyete götürülerek sorguya alındı. Gözaltına alınan dört muvazzaf asker ise geceyi Ankara Merkez Komutanlığı'nda geçirdi.

7 İLDE OPERASYON
 
ANKARA: Emekli Albay Bahaddin Çelik'in Gölbaşı TOKİ konutlarındaki evinde, Albay Ahmet Dağcı'nın Batıkent'teki evinde ve Piyade Albay Mustafa Hakan Bural'ın kaldığı askeri lojmanda dün sabah arama yapıldı. 3 şüpheli muvazzaf asker, jandarmanın da katıldığı aramaların ardından gözaltına alındı.
 
İSTANBUL: Emekli Kıdemli Albay Yaşar Bülent Aksaray, Mecidiyeköy'deki evinden, Emekli Kıdemli Albay İbrahim Reşit Çağın Şişli'deki dairesinden, emekli Yarbay Güneş Kıral Maltepe Esenkent'teki evinden, emekli Yarbay Bülent Yanaşık da Gayrettepe'deki evinde yapılan aramalardan sonra gözaltına alındı. Sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler Ankara'ya gönderildi.
 
İZMİR: Emekli Hava Albay Osman Bülbül, Karşıyaka'daki evinde gözaltına alındı. Bülbül'ün dizüstü bilgisayarına ve bazı evraka el konuldu.
 
ADANA: Albay Mustafa İhsan Tavazar, Yüreğir'deki lojmanında gözaltına alındı.

ESKİŞEHİR: Emekli Albay Veli Seyit Akarbaşı mahallesindeki evinde gözaltına alındı.

AFYONKARAHİSAR: Afyonkarahisar Hava Meydan Komutanı Kurmay Albay Seyfullah Sönmez evinde yapılan arama sonrasında gözaltına alındı. Öte yandan 2. dalga operasyonun, Çevik Bir'in ifadeleri doğrultusunda gerçekleştiği öğrenildi. Savcı Mustafa Bilgili'nin gösterdiği isim listesine Bir'in, "Bu listedeki komutanlar, o dönem (9a) bendinde belirtilen şekilde kurulan BÇG kriz masasında görev yapıyorlarsa, doğrudur, onlardır" dediği belirtildi.

Ortak özellikleri BÇG merkezine girme izinleri

28 Şubat soruşturmasının ikinci dalgasında gözaltına alınan isimlerin özelliğini, önemli bölümünün Batı Çalışma Grubu'nun faaliyet gösterdiği salona giriş izni ve kartı bulunanlar olması oluşturdu. Soruşturma dosyasındaki bilgilere göre; gözaltına alınan muvazzaf albaylar Mustafa Hakan Bural, Ahmet Dağcı ve Mustafa İhsan Tavazar ile emekli Albay Bahattin Çelik, BÇG'nin çalışma alanı olan yere girilen özel kartları taşıyordu. Bu dört isim; ilk dalgada gözaltına alınan Emekli Tuğgeneral İdris Koralp tarafından, BÇG çalışma alanına giriş yetkisi verilen isimler arasında yer alıyordu. 2 sayfadan oluşan bu yazı, dönemin Genelkurmay İç Güvenlik Harekat Daire Başkanı Tuğgeneral Kenan Deniz'in Mayıs 1997 tarihli üst emri doğrultusunda hazırlanmıştı.

TELEFON AĞINDA İKİ İSİM

Yine dosyadaki bilgilere göre, BÇG'nin gizli çalışması için özel bir telefon ağı oluşturuldu ve dün gözaltına alınan albaylar Hakan Bural ile Ahmet Dağcı bu "özel ağ" içinde yer aldı. 2 Haziran 1997'de son şekli verilen ve "CD5" adını taşıyan 5 numaralı CD'de BÇG'nin özel telefon ağına ilişkin bilgiler yer aldı. "TELREH" olarak kayıtlarda bulunan dosyada bu ağ içinde görev yapacak personelin isimleri bulunuyor. Bural o dönemde Topçu Yüzbaşı, Dağcı da Muhabere Üsteğmen rütbesindeydi. Her iki genç subay da BÇG Plan Şube'nin personeliydi.

E-2'DE KARADAY I'YA ALT KOMŞU

Soruşturmanın ikinci dalgasında gözaltına alınan muvazzaf ve emekli askerlerin çalışma yeri Genelkurmay'da "E-2 katı" olarak biliniyordu. "Komuta Kontrol Katı" olarak da adlandırılan bu kata ilişkin soruşturma dosyasında da detay bilgiler bulunuyor. Genelkurmay Başkanı'nın makamının bulunduğu katın bir alt katında bulunan bu oda için, ilk dalgada tutuklanan Çevik Bir, "Genelkurmay Başkanlığı'nda bulunan harekat merkezinin bulunduğu zemin kat" bilgisini verdi.

sabah


Bu haber 903 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,412 µs