En Sıcak Konular

Baydemir'den kızdıracak sözler

30 Haziran 2007 14:56 tsi
Baydemir'den kızdıracak sözler ABD'de yayınlanan günlük Christian Science Monitor gazetesi, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’in PKK’yı “Kürtlerin 29’uncu isyanı” olarak nitelendirdiğini yazdı

Gazetenin Diyarbakır’daki muhabiri Scott Peterson tarafından kaleme alınan haberde, Kürtler bir taraftan kendilerine daha çok özgürlük tanıyan yasal reformların sınırlarını test ederken diğer taraftan da bu kazanımları tehdit eden ayrılıkçı (PKK) saldırıların arttığı kaydedildi.

Beş yıllık nispeten daha sakin geçen bir sürecin ardından son dönemde PKK saldırılarının ve Türk askeri müdahalelerinin arttığı belirtilen haberde, bu gelişmelerin Kuzey Irak’a sıçrama ve mütevazı kazanımları silme tehdidinde bulunduğu değerlendirmesi yapıldı.

“TÜRKİYE’DE SINIR ÖTESİNE DESTEK YÜKSEK”

PKK’nın Türk askerlerine yönelik saldırılarını arttırdığı ve sivillere yönelik bombalama eylemleri yapmakla suçlandığı kaydedilen haberde, Türkiye’de Kuzey Irak’a yönelik askeri bir müdahaleye yönelik kamuoyu desteğinin son derece yüksek olduğu, ABD ve onun Kürt müttefiklerinin de Türkler tarafından PKK’ya güvenli bir bölge yaratmakla suçlandığı ifade edildi.

ABD ve AB’nin PKK’yı sivilleri de hedef aldığı için bir terör örgütü olarak kabul ettiği vurgulanan haberde, Türkiye’nin Kuzey Irak sınırındaki güçlerini arttırdığı kaydedildi.

“TÜRKİYE’DE PEK ÇOK PKK SEMPATİZANI OLAN BİR SİYASİ PARTİ VAR”

Haberde, Türkiye’deki Kürtlerin artan olaylardan iki tarafın yaratıcılık eksikliğini sorumlu tuttuğu ifade edildi. Haberde, Abdullah Öcalan’ın 1999 yılında yakalanması ardından silahlı mücadeleye son çağrısı yaptığı buna rağmen örgütün silah bırakmadığı belirtildi.

Gazete, isim vermeden DTP’yi kastederek, Türkiye’de üyeleri arasında pek çok PKK sempatizanı olan bir siyasi parti bulunduğu ve bu partinin 22 Temmuz seçimlerinde meclise 30 milletvekili sokmayı hedeflediğini yazdı.

“BAYDEMİR’E GÖRE PKK 29’UNCU İSYAN”

Diyarbakır’da işsizliğin yüzde 60 olduğu belirtilen haberde bunun, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’e göre 29’uncu Kürt isyanını yani PKK tarafından 1984 yılında başlayan eylemleri beslediği ifade edildi.

Baydemir, “2005 yılının sonundan bu yana kültürel haklarda gözle görülür bir azalma var. Şu anda 2000’den 2005’e kadar görülen olumlu atmosferden eser yok” dedi. Haberde Baydemir’in Kürtçe yılbaşı kartı nedeniyle soruşturma altında olduğu da belirtildi. Osman Baydemir, “Türkiye’de yaşanabilecek hemen her şeyi, savaşı, işkenceyi yaşadık” dedi. Christian Science Monitor gazetesi, Baydemir’in odasında Atatürk resmi bulunmasına dikkat çekti.

Gazeteye konuşan insan hakları savunucusu Tahir Elçi de “Kürtler şiddetten mutlu değil. Barış istiyorlar ve bu saldırıları (PKK) desteklemiyorlar. Ama aynı zamanda hükümet politikalarından da mutlu değiller çünkü Kürt sorunu çözülmedi... Türkiye’deki Kürtler bu devletin kendilerini temsil etmediğini ya da onlara ait olmadığını düşünüyor” görüşünü savundu.

Hurriyet



Bu haber 415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,341 µs