En Sıcak Konular

Gül'den silahlanma yarışı uyarısı

18 Nisan 2012 17:42 tsi
Gül'den silahlanma yarışı uyarısı "Türkiye, kendi bölgesinde herhangi bir kitle imha silahı görmek istememektedir. Bu tip silahların geliştirilmesi ya da elde edilmesi konusundaki çabalar, başka ülkelerin de bunları elde etmeleri konusunda bir yarışa sebebiyet verebilir."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ortadoğu'da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı bir yapının kurulması ve bölgenin kitle imha silahlarından arındırılması gerektiğini söyledi.

Hollanda temasları kapsamında Kimyasal Silahların Yasaklanması Teşkilatı'nı ziyaret eden Abdullah Gül, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin jeostratejik konumu sebebiyle Avrupa da dahil olmak üzere bölgesel ve uluslararası güvenlik açısından çok kritik önemi haiz bir olduğunu vurguladı. Gül, Türkiye'nin kitle imha silahlarına karşı desteğinin çok geniş bir coğrafya açısından önemli olduğu belirterek, "Doğu Akdeniz, Ege, Balkanlar, Ortadoğu, Kafkaslar, Orta Asya ve Hazar bölgesine kadar giden çok geniş bir alan söz konusu." dedi.

Bölgede her türlü kitle imha silahlarından kurtulmak ve her türlü terörizm ve etnik bölücülükten korunmak konusuna önem verdiklerini ifade eden Gül, "Türkiye, kendi bölgesinde herhangi bir kitle imha silahı görmek istememektedir. Bu silahlara sahip olunmasına kesinlikle karşıdır. Bu tip silahların geliştirilmesi ya da elde edilmesi konusundaki çabalar, başka ülkelerin de bunları elde etmeleri konusunda bir yarışa sebebiyet verebilir. Böylesi bir bölgesel yarış, uluslararası barış ve güvenliği tehdit edecek bir istikrarsızlığı oluşturabilir. Bu nedenle biz silahların yayılmamsı aleyhindeki bütün rejimlerin etkin şekilde uygulanmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"İran ve Irak'ta 1980'li yıllarda kimyasal silahların yarattığı üzücü olaylar, bize bu silahın nasıl insanlık dışı olduğunu ve hiçbir ayrım gözetmeden herkese zarar verdiğini hatırlatıyor. 1988'de Halepçe katliamındaki sahneleri hiç unutmamalıyız." diyen Gül, bu konuda samimi ve sözde kalmayan adımlar atılmasını istedi. Kimyasal silahlarla mücadelenin, diğer silahsızlanma çalışmalarının başarısı açısından da önemli bir test olacağını dile getiren Gül, "Nükleer ve biyolojik alanda da çabalarımızı odaklamalıyız. Kitle imha silahlarının yayılması dünyanın önündeki en ciddi tehditlerdendir. Bu tehdidin üstesinden gelebilmek için bütün üye ülkelerin kendi politikalarında adil ve tutarlı olmalıdır." dedi.

Bu konuda bölgesel bir yaklaşımla başlamanın başarı için daha önemli bir katkı sağlayacağını ifade eden Gül, "Türkiye, Ortadoğu'da kitle imha silahlarından arınmış bir ülke oluşturmak için aktif olarak çalışmaktadır. Tüm üye ülkelerin de bu konuda çabalarını yoğunlaştırması gerekir." dedi. Abdullah Gül, AGİT'e benzeyen bir güvenlik teşkilatının Ortadoğu'da oluşturulması ve bölgenin kitle imha silahlarından arındırılması gerektiğini kaydetti.

CİHAN

Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,081 µs