En Sıcak Konular

Stubb: AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı var

18 Nisan 2012 17:04 tsi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentlerin çevre üzerindeki etkilerini azaltmaya çalıştıklarını söyledi.

Bakan Bayraktar, Finlandiya AB ve Dış Ticaret Bakanı Alexander Stubb ve beraberindeki Finlandiyalı iş adamlarıyla görüştü.

Görüşmede, Bakanlığın hazırladığı iklim değişikliği eylem planından söz eden Bayraktar, ''Bu eylem planı, yeşil büyüme çerçevesinde hazırlanmış olan Türkiye'nin ilk strateji belgesidir. Bakanlık olarak kentsel çevre stratejisinin oluşturulması kapsamında da sürdürülebilir kentsel gelişme stratejisi ve eylem planını hazırlamış bulunuyoruz. Bu stratejinin hedeflerinden birisi de kentlerin çevre üzerindeki etkilerinin azaltılmasıdır'' dedi.

Bakanlık olarak alternatif enerji kaynaklarının, konuttan sanayiye çeşitli sektörlerde, kullanımına büyük önem verdiklerini vurgulayan Bayraktar, binalarda ve sanayide enerji verimliliğinin artırılması için yasal ve teknik çalışmaların son sürat devam ettiğini dile getirdi.

-Türkiye-Finlandiya ilişkileri-

Türkiye ve Finlandiya'nın Avrupa coğrafyasının farklı uçlarında yer almasına rağmen, aynı dil ailesine mensup dost iki ülke olduğunu kaydeden Bayraktar, Finlandiya'nın Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik sürecinde Türkiye'ye güçlü destek verdiğini hatırlattı.

2010'da Finlandiya'ya ihracatın 296 milyon, Finlandiya'dan ithalatın da 1 milyon 115 bin dolar olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:

''Bu veriler göstermektedir ki, Türkiye ile Finlandiya arasında ilişkiler giderek derinleşmektedir. Halklarımız arasındaki temas ve etkileşimin geliştirilmesi, ticaret hacmimizin ve ortak yatırımlarımızın arttırılması, altyapı, çevre ve enerji alanlarında iş birliğimizin geliştirilmesi, iki ülke yararına olacaktır. Finlandiya'nın özellikle nükleer enerji ve alternatif enerji kaynakları konusunda dünyanın en başarılı ülkelerinden biri olduğu bilinen bir gerçektir.''

-''Fasılların açılmama sebebi teknik değil siyasi''-

Alexander Stubb da Türkiye'nin stratejik konumu, bölgedeki siyasi bağlantıları, doğu ve batı arasında köprü olması, demografik özellikleri, ekonomik potansiyeli ile dünyadaki en önemli beş ülkeden birisi olduğunu söyledi.

AB'ye üyelik konusunda, ilk günden itibaren Türkiye'nin en sadık, en güçlü destekçilerinden olduklarına vurgu yapan Stubb, şunları kaydetti:

''AB içerisinde, Türkiye'nin dostu olan bir grup içerisindeyiz. Bu Türkiye'yi destekleyen ama resmi olmayan bir grup. AB ile 35 fasıldan yalnız 8'i aşıldı. Son iki yıl içerisinde hiçbir fasıl açılmadı. Bunların sebebinin teknik değil, siyasi olduğunu düşünüyoruz. Mümkün olduğu kadar Türkiye'nin katılım müzakerelerini desteklemeye ve ilerlemesini sağlamaya çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı var ama bence AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı var.''

A.A.



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,221 µs