En Sıcak Konular

Suriye'deki Rus hava savunma sistemi

18 Nisan 2012 17:01 tsi
Suriye'deki Rus hava savunma sistemi 'Suriye'de kurulan Rus hava savunma sistemi dış müdahaleyi zorlaştırıyor'

Rus askeri uzmanlar, son 20 yıl içinde dünya genelinde yaşanan çatışmaları değerlendirdi ve modern savaşların nasıl kazanılabileceği ile ilgili ilginç bir çalışma ortaya koydu.

Rossiiskaya Gazeta'nın yer verdiği Rusya Stratejik ve Teknolojik Analiz Merkezi uzmanlarına göre, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana dünya genelinde 11 önemli savaş meydana geldi ve 1 milyon insan yaşamını yitirdi.

Modern savaşları kazanmanın yolunun kompleks ve gelişmiş savaş makineleri ile mümkün olduğuna değinen bilim adamlarına göre, kara, deniz, hava ve uzay birliklerinin koordinasyonu artık çok önemli. Çok gelişmiş telekomünikasyon araçları zorunlu. En iyi silahlar da olsa iyi eğitilmiş asker yoksa başarı sağlamak zor.

NATO'nun Yugoslavya müdahalesi, NATO öncülüğünde Irak ve Afganistan'da devam eden savaş, Lübnan'da yaşanan iç çatışma, Rusya'nın Gürcistan'a müdahalesi ve son olarak da Libya'da düzenlenen hava operasyonu, öne çıkan savaşlar arasında yer alıyor.

Tüm bu çatışmalardan çıkan sonuca göre modern hava savunma sistemlerinin kullanılması modern savaşların kazanılmasında anahtar rol oynuyor. Rus uzmanlara göre kısmen sınırlı sayıda olsa da Rusya'nın gelişmiş Pantsir-M1 (SA-22) ve Tor-M1 (SA-15) savunma sistemlerini kullanan Suriye yönetimi muhtemel hava saldırısından korunuyor.

Kayıp yaşama riskini değerlendiren batılı ülkeler de Libya benzeri bir senaryonun tekrarında caydırıcı rol üstleniyor.

Rus askeri kaynaklara göre 2007'de Suriye ile imzalanan anlaşma çerçevesinde gelişmiş gemi savar SS-N-26 Yakhont füzelerinin sevkiyatını Aralık ayında gerçekleştirdi. Suriye'nin denizden savunmasına önemli katkı sağlayan P-800'ler, 300 kilometre menzile sahip ve 200 kilogram savaş başlığı taşıyabiliyor. Denizden fırlatılan bu füzeler hızları ve alçak irtifada hedefe yönelebilmelerinden dolayı dünyanın en gelişmiş füzeleri arasında yer alıyor. Şam'ın en az 36 adet Yakhont füzesinin yer aldığı iki adet Bastion sistemi satın aldığı ve toplam 300 milyon dolar ödeme yaptığı belirtiliyor.

(CİHAN)

Bu haber 1,528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,735 µs