En Sıcak Konular

Rusya'dan Türk nakliyecilere yeni çözüm

18 Nisan 2012 16:59 tsi
Moskova, Türk nakliyecilerine Rusya'da giderleri düşürecek verimli taşımacılık için tasarladığı yeni Glonass + GPS sistemini önerdi.

Rusya-Türkiye Karma Komisyonu'nda yapılan görüşmelerde Türkiye ve Rusya ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine çekmek amacı ile her sektörde işbirliği adımlarını atma kararı almıştı. Bu işbirliği çalışmalarından biri de şu anda ulaştırma sektöründe yaşanıyor. İki ülke arasında gerçekleştirilen ihracat ve ithalatın aslan payına sahip nakliyenin daha sağlıklı şekilde gerçekleşmesi için Rusya nakliye şirketlerine yeni tasarladığı sistemi tanıttı.

Glonass'ın dünyada kullanılan iki uydu takip sistemlerinden biri olduğunu belirten Glonass Genel Müdür Yardımcısı Vladimir Vojjov, "Biz aslında iki sistemi birden teklif ediyoruz. Hem Glonass hem GPS aynı anda. Uzmanlarımızın hazırladığı bu ikili sistem sayesinde araçların takipsiz kalması mümkün değil. Güvenirlilik artmış oluyor. Rusya'da nakliye işlerini yapan Türk şirketlerine tekliflerde bulunduk. Bu şirketlere ayrıca proje çalışmalarından ortaya çıkacak sonuçlara göre uygun fiyat sunmayı amaçlıyoruz" dedi.

Nakliyede Glonass sisteminin kullanılmasının Türkiye ile Rusya arasında koyulan 100 milyar dolarlık hedefe ulaşma adına önemli bir etken olabileceğini kaydeden Rus-Türk İş Konseyi Başkan Yardımcısı Magomed Kostoyev, "Çünkü bu sistem sayesinde çok sayıda gerçekleştirilen yük taşımacılığı belirli bir düzene girecek. Araç takibi, rota belirlemesi, kontrol ve kaza halinde acil yardım gibi meseleler bir tek bu sistem sayesinde takibe alınmış olacak. Bu tabii ki nakliyenin kalitesini, malın ulaşım süresini ve nakliye şirketlerinin harcamalarını ciddi oranda düşürecek" şeklinde konuştu.

Türkiye'den yapılan ihracatta ve Rusya'dan yapılan ithalatta kara nakliyesinin oldukça önemli paya sahip olduğunu kaydeden Türkiye Moskova Büyük Elçiliği Ticaret Baş Müşaviri Atilla Kızılarslan da, "Burada sağlıklı bir şekilde nakliye yapabilmek ve TIR'larımızın, araçlarımızın her an nerede olduğunu bilmek oldukça önemli. Bu imkanı Rusya'da Glonass şirketi sunuyor. Glonass, Rusya'nın resmi makamlarınca da uygun görülen ve tavsiye edilen yarı devlet yarı özerk bir şirket" diye konuştu.

Rusya'nın 2013 yılında tüm nakliye araçlarının bu sistemi zorunlu şekilde kullanmasını talep edeceğini de belirten Kızılarslan, "Rusya'da faaliyet gösteren Türk firmaları ile görüştük. Şu anki tepkileri 'önce bir bakalım neymiş' sürecinde. Yavaş yavaş sistemin koordinasyon konusunda kolaylık sağlanması amacı ile kendilerince uygun gördükleri halde muhakkak pozitif tepkiler vermeye başlayacaklardır" ifadelerini kullandı.

Uzmanlara göre Glanass + GPS sistemlerini kullanan şirketler kazançlı çıkıyor. Yapılan deneme sürüşler sayesinde yakıt kaybının bazı durumlarda neredeyse dört kat azaldığı tespit edilirken, vakit konusunda ise yüzde 20'ye kadar sürenin azaldığı görüldü. 

Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,379 µs