En Sıcak Konular

Marmaray Pojesi kapsamında imal edilen tüp tünel elemanı, İstanbul Boğazı'na batırıldı

30 Haziran 2007 14:49 tsi
Marmaray Pojesi Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi inşaatı kapsamında imal edilen 10 No'lu tüp tünel elemanı, İstanbul Boğazı'na batırıldı

Tüp yaklaşık 40 metre battıktan sonra İstanbul Boğazı tabanında kazılmış olan hendeğe yerleştirilecek ve daha önce batırılmış olan 11 numaralı elemanla birleştirilecek.

Üsküdar Salacak açıklarında bulunan proje çalışmalarının yürütüldüğü platform yakınına getirilen tüp tünel elemanı, “Ecem Sultan” adlı katamaran aracılığıyla denizin dibine indirildi.

10 No'lu tüp tünel elemanın batırılma operasyonu, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin ve DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan tarafından yürütüldü.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün Marmaray Projesi'nin ikinci tüpünün batırıldığını belirterek, ilkinin batırılma işleminin yaklaşık iki ay önce gerçekleştirildiğini hatırlattı.

İbrahim Şahin, sözlerine şöyle devam etti:
“Bugün batırdığımız 135 metre uzunluğunda 15 bin ton ağırlığındaki ikinci tüpü birinci tüpün yanına indirecekler ve bir vakum sistemiyle birinci tüpe oturtacaklar. Yaklaşık 30 santimetre kalınlığında çok gelişmiş bir nevi lastik conta izolasyonu sağlayacak. İndirme işlemi yaklaşık 4 aydır sürüyor. Ondan sonra yaklaşık her iki ayda bir sırayla diğerleri indirilecek. Toplam 11 tane tüpümüz var. Bunlar denizin dibine indirildikten sonra birbirine bağlanacak. Bu Marmaray Projesi'nin en önemli ayaklarından.”

Şahin, Gebze'den Halkalı'ya kadar tren yolu için çok uygun bir ortamın hazırlanmakta olduğuna dikkat çekerek, İngiltere'de Londra'dan çıkan bir trenin kanalı geçerek Çin'e kadar uzanabilecek bir projenin en önemli halkası olduğunu dile getirdi.

Projenin İpekyolu Projesi'nin Türkiye'yi önemli hale getirecek bir ayağı da olduğunu dile getiren Şahin, “Eğer bu projeyi başarılı bir şekilde bitiremezsek, özellikle Çin üreten bir ülke, Avrupa'yı tüketen bir bölge olarak dikkate alırsak, bu hattı kendilerine sunmadığımız takdirde kuzeye doğru kayıyor. Bu konuda da çalışma var” diye konuştu.
Şahin, 100 yıllık olan bu projenin İstanbul'un trafiğini ciddi anlamda, yüzde 25 rahatlatması açısından da büyük önem arz ettiğini bildirdi.

Hem Avrupa, hem Anadolu yakasında “köstebek” diye tabir edilen deliciler bulunduğunu anlatan Şahin, delicilerin de karadan bağlantıyı sağlayacağını bildirdi.

Hurriyet



Bu haber 336 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,919 µs