En Sıcak Konular

Bağış, yumurta davasına müdahil oldu

18 Nisan 2012 14:35 tsi
Ege Üniversitesi'nde Egemen Bağış'a yumurta atarak ''kasten yaralama'', slogan atarak ''hakaret'' suçunu işlediği iddia edilen iki üniversite öğrencisinin yargılanmasına başlandı.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'a 8 Aralık 2011'de Ege Üniversitesi 4. Uluslararası Egeart Sanat Günleri kapsamında katıldığı heykel açılışı sırasında yumurta atarak ''kasten yaralama'', slogan atarak ''hakaret'' suçunu işlediği iddia edilen iki üniversite öğrencisinin yargılanmasına başlandı.

İzmir 5. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Esin Çalışkan ve Ayberk Demirhan ile avukatları katıldı.

Sanık Ayberk Demirhan, olay tarihinde Bakan Bağış'ın açılış için üniversitelerine geldiğini, kendisinin AK Parti'nin Türkiye genelindeki ve üniversitelerdeki politika ve baskılarını eleştirmek amacıyla ''AKP defol, üniversiteler bizimdir'' diye slogan attığını söyledi.

''Bu sloganı herhangi bir örgüt adına veya yönlendirmeyle atmadım. İçimden geldiği şekilde kişisel tepkimi dile getirdim'' diyen Demirhan, suçlamaları reddetti.

Sanık Esin Çalışkan da yumurtayı AK Parti'nin ülkedeki ve üniversitelerdeki uygulamalarını protesto etmek için attığını belirterek, Bakan Bağış'ın karakter ve kişiliğine saldırı düzenlemediğini, kasten yaralama amacı olmadığını kaydetti.

Hakimin ''Peki sonuçlarını, yaralama veya başka bir suç oluşturabileceğini hiç düşünmediniz mi?'' diye sorması üzerine Çalışkan, ''Eylemde hedef gözetmediğim için attığım yumurtanın isabet etmesi tamamen tesadüftür'' dedi.

Çalışkan, açılışın yapıldığı alanda güvenlik kontrolü yapılmadığını, yumurtanın çiğ olduğunu kaydetti.

Duruşmada dinlenilen tanık Murat Hoş, olay tarihinde koruma şube müdürü olarak görev yaptığını, Bakan Bağış yanındakilerle sohbet ettiği sırada slogan ve yumurta atıldığını söyledi.

Havanın karanlık olmasından dolayı güvenliği sağlamanın zor olduğuna işaret eden Hoş, Bağış'ın etrafında 4'ü yakın koruma olmak üzere yaklaşık 10 polis bulunduğunu belirtti.

Sanık avukatlarından Nergiz Tuba Aslan ise müvekkillerinin demokratik haklarını kullanarak protestoda bulunduklarını savunarak, mağdur olan kişinin bir bakan olmasından dolayı soruşturmanın bu şekilde yapıldığını öne sürdü.

İddianamede yumurtanın silah olarak değerlendirildiğine dikkati çeken Aslan, bir şeyin silah olabilmesi için savunma ve saldırıya elverişli olması gerektiğini söyledi.

Aslan, ''Tüm tutanaklarda mağdur Egemen Bağış 'beyefendi', 'sayın bakan' şeklinde ifade edilirken müvekkillerimiz için 'şahıs' tanımı kullanılmış. Öyleyse burada tarafsızlıktan söz etmek mümkün değil. Ayrıca, adli muayenenin nasıl yapılması gerektiği Sağlık Bakanlığı genelgesinde tarif edilmiştir. Bakan Bağış, Adnan Menderes Havalimanı'nın VIP salonunda, oraya getirilen bir hekim tarafından muayene edilmiştir. Bu da kurallara uygun değildir'' diye konuştu.

Bu arada, duruşmada, müşteki Egemen Bağış'ın avukatı aracılığıyla gönderdiği dilekçeyle davaya katılma talebinde bulunduğu belirtildi. Mahkeme, hazırlık aşamasında toplanan deliller, yargılama aşamasında tarafların verdiği ifadeler göz önüne alındığında müşteki Egemen Bağış'ın davaya katılma talebinin kabulüne karar verdi.

Öğrenci olan sanıkların savunmaları alındığı için duruşmalarda bulunma zorunluluğu olmadığını belirten hakim, sanıkların duruşmalardan vareste tutulma isteklerini de kabul etti.

Duruşma, esas hakkında savunma hazırlanması için ertelendi.

Duruşma öncesinde ve sonrasında arkadaşlarına destek veren bir grup öğrenci slogan attı. Grup üyeleri, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'ya postayla bir torba yumurta gönderdi.

Ege Üniversitesi 4. Uluslararası Egeart Sanat Günleri kapsamında gerçekleştirilen heykel açılışına katılan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'a 8 Aralık 2011'de üniversite öğrencisi Esin Çalışkan tarafından yumurta atılmış, yumurta Bağış'ın gözünün altına isabet etmişti. Üniversite öğrencisi Ayberk Demirhan'ın slogan attığı açılışta her iki öğrenci gözaltına alınmış, Demirhan savcılıkça, Çalışkan ise mahkemece serbest bırakılmıştı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanıklardan Esin Çalışkan'ın ''kasten adam yaralama'' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar, Demirhan'ın  ''hakaret'' suçundan 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor. İddianamede yumurta silah olarak tanımlanıyor.

AA

Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,763 µs