En Sıcak Konular

İzlanda’da ‘soykırım’ hazırlığı

18 Nisan 2012 11:00 tsi
İzlanda’da ‘soykırım’ hazırlığı Ermeni diasporası, Türkiye’yi soykırım yapmakla suçlayan ülkeler listesine İzlanda’yı da katmak için harekete geçti.

Ermenistan devletine yakınlığı ile bilinen Panarmenian sitesi, Hareket Partisi Milletvekili Margrit Tryggvadyttir’in, İzlanda Parlamentosu’nun soykırım iddialarını kabul etmesi için yasa teklifi hazırladığını duyurdu. Tryggvadyttir’in, Fransa Parlamentosu’nu örnek alarak teklif hazırladığını savunan Panarmenian, öneriye parlamentodaki bir diğer parti olan Dayanışma ve Gelecek Partisi’nden de destek geldiğini bildirdi. Bu partiye mensup Birgitta Jynsdyttir, Lilja Mysesdyttir Gupmundur Steingrhmsson’un teklifin parlamentonun gündemine alınıp oylanması için yoğun çaba sarfettikleri belirtildi.

Kabul etmiş ülkeler

Uruguay, Kıbrıs Rum Kesimi, Arjantin, Rusya, Kanada, Yunanistan, Lübnan, Belçika, Fransa, İsveç, İtalya, İsviçre, Slovakya, Hollanda, Polonya, Almanya, Venezuela, Litvanya ve Şili, Ermeni soykırımı iddialarını parlamentolarında kabul etmiş ülkeler arasında yer alıyor. Bunlardan Belçika, İsveç, İsviçre, Slovakya, Almanya ve Litvanya, soykırımdan sadece Osmanlı İmparatorluğu’nu sorumlu tutuyor. Avrupa Parlamentosu da 1987’de iddiaları kabul etti ancak günümüz Türkiye’sinin bundan sorumlu tutulamayacağının altını çizdi.

Yeni suç duyurusu

İsviçre’de ise Ermeni kökenliler, AB Bakanı Egemen Bağış hakkında yeniden suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Panarmenian’a göre İsviçre Ermeni Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Andreas Dreisiebner, Bağış’ın geçen Ocak ayında Davos Zirvesi’de “bilinçli ırkçı” açıklamalarda bulunarak soykırımı inkar etiğini savundu. Bağış hakkında yeniden suç duyurusunda bulunup dava açılması için girişimde bulunacaklarını açıklayan Dreisiebner, Türk bakan için daha önce yapılmış suç duyurusunun İsviçre Federal Savcılığı’nca iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler göz önünde bulundurularak geri çevrilmesini, “İsviçre’nin ayıbı” olarak niteledi.

hurriyet

Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,315 µs