En Sıcak Konular

Keneler, tırtıllar ve İsrail!

30 Haziran 2007 13:19 tsi
Keneler, tırtıllar ve İsrail! Küresel ısınmanın yeni marifeti tırtıl istilaları. ABD’de, İngiltere’de haddinden fazla çoğalıp ormanları istila eden tırtılların tüyleri yüzünden alerji vakalarına rastlıyor. Hürriyet yazarı Ayşe Özek Karasu herkesin merak ettiği o soruyu sor

Ayşe ÖZEK KARASU'nun yazısı:

Keneler, tırtıllar ve İsrail

Küresel ısınmanın yeni marifeti tırtıl istilaları. ABD’de, İngiltere’de haddinden fazla çoğalıp ormanları istila eden tırtılların tüyleri yüzünden alerji vakalarına rastlıyor.

Geçenlerde Tunceli’nin Ovacık ilçesini de tırtıllar bastı ve meyve ağaçlarını talan ettiler. Bu iklim değişikliği felaketi bize biraz farklı yansıdı. Tırtılların Tunceli’ye İsrail uçakları tarafından atıldığı şeklinde komplo teorileri dolaşıyor ortalıkta.

Kaderin ağlarını yavaş yavaş ördüğü o felaket filmlerinden birinin sekanslarını seyredermiş gibi hissediyorum yine kendimi.

Bu seferki sekans tırtıllarla ilgili.

Önce ajanslardan, haddinden fazla çoğalan tırtıllarla ilgili haberler düşüyor. İngiltere ve ABD’de tırtıl istilası yüzünden alerjik reaksiyon vakalarına rastlanıyor, itlaf harekatı için alarm veriliyor.

Bu haberleri zihnimin bir köşesine atıyorum.

Sonra seçim gezisi için Karaman’a gidiyorum. Yine tırtıllar çıkıyor karşıma.
Karaman’ın yerel kanallarından Çağdaş TV’de bir CD veriliyor elime. Tunceli’nin Ovacık ilçesinde çekilmiş. Tam olarak tanıyamadığım, ancak bodur çalılar olarak tarif edebileceğim bitki örtüsü uzanıyor görüntüde. Bitkilerin tamamı silme beyaz nesnelerle kaplı. Yakın çekime geçince bu beyaz nesnelerin üzerinde yüzlerce tırtılın hareket ettiği görülüyor. Tunceli ve tırtıllar daha önce de kulağıma çalınmıştı. Ancak bu seferki farklı. Bu tırtılların İsrail uçakları tarafından bölgeye atıldığını söylüyorlar. Kobra yılanları da atılıyormuş. Sersemletilip torbalara konulmuş kobralar.

Yine mi İsrail? Bu filmi sekiz bacaklı kene vakasında da görmemiş miydik?
Hani şu Kırım-Kongo ateşine yol açan keneler. Milli Gazete’de çıkan haberlere göre Bolu yöresinde hep altı bacaklı kenelere rastlanırdı da, bu seferkiler İsrail tarafından biyolojik silah olarak geliştirilmiş sekiz bacaklı kenelerdi. Muhtemelen de, bölgede kamp kuran İsrailli kadın grupları tarafından getiriliyordu bunlar. Oysa sonra anlaşılmıştı ki, aslında bütün keneler sekiz bacaklıydı.

CD’ye baktıktan sonra 11 Haziran tarihli şu haberi buluyorum:

"Ovacık’ta ormanlar, tarım arazileri, meyve ağaçları, hepsi tırtılların istilası altında. İlçede doğal hayata büyük zarar veriyorlar. Orman içinde dolaşmak mümkün değil. Tırtıllar vücutta alerji yapıyor. Binlerce hektarlık alan tamamen yok olmuş durumda. Tırtıl nedeniyle onlarca kovan arı yok oldu, kalan arılar ise kendi yavrularını yemeye başladı. Belediye, ilçenin afet bölgesi ilan edilmesini istiyor. Karadan ilaçlama ile tırtılların önüne geçilemezse genel müdürlükten istenecek bir uçakla havadan müdahale başlatılacak."

İngiliz basınındaki haberlere bakıyorum. Normalde Akdeniz yöresi ve Avrupa’nın orta kesimlerinde rastlanan güve tırtıllarının geçen yıllarda küresel ısınma ile birlikte kuzeye doğru hareketlendiğini ve sonunda Hollanda’dan ithal edilen ağaçlar üzerinde, İngiltere’ye kadar geldiklerini yazıyorlar. Londra’da da rastlanan ve meşelere dadanan tırtılların zehirli tüyleriyle deride alerji, astım ve konjonktivit vakalarına yol açtığını, bunların ölümcül olabileceğini söylüyorlar. İmha edilseler bile bıraktıkları binlerce tüy insan ve çevre sağlığını tehdit ediyor.

Bazı İngiliz uzmanlar, "Bunlardan kurtulmamız için gerçekten soğuk ve yağışlı bir kış geçirmemiz gerekiyor" diyor. O gerçekten soğuk ve yağışlı kışları bir daha görebileceğimizi zannetmiyorum.

Tırtılları oralara İsrail’in attığını da zannetmiyorum!

Hurriyet



Bu haber 1,227 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,648 µs