En Sıcak Konular

Geçen ay sınırsız telefon dinleme yetkisi istenmiş

30 Haziran 2007 13:01 tsi
Geçen ay sınırsız telefon dinleme yetkisi istenmiş Jandarma Genel Komutanlığı'nın, Türkiye'deki bütün telefonları dinlemek için yetki istediği ortaya çıktı. Yeni Şafak gazetesinde dün yayınlanan habere göre, İçişleri Bakanlığı konuyla ilgili talebi içeren bir kanun tasarısı hazırladı.

İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan kanun tasarısı, Yeni Şafak'ta dün yayınlandı.
 
Terör örgütü PKK'nın cep telefonlarını bomba patlatmak için uzaktan kumanda aracı olarak kullanması, düzenlemeye gerekçe gösterildi. Tasarı, kişi ve numarayla sınırlı olan telefon dinlemelerinin, bütün cep'leri kapsayacak şekilde genişletilebilmesini öngörüyor. Ancak, Telekomünikasyon Kurumu, haberleşme hürriyetini kısıtladığı için tasarıya tepki gösterdi. Konuyla ilgili görüşlerini bakanlığa ileten kurum, düzenlemenin, sınırları belirsiz, muğlak ve geniş kapsamlı olduğuna dikkat çekti. Karşı görüş yazısında özetle şöyle denildi: "Bu durum, mevcut anayasal ve yasal düzenlemelerle çerçevesi ve sınırları belirlenen istihbarî ve önleyici amaçlı olarak telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişime müdahalenin sınırlarını çok genişletebilecektir. Kanun tasarısı taslağında düzenlenen konuda herhangi bir kanunî düzenlemeye gereksinim bulunmadığı değerlendirilmektedir."

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, güvenlik birimlerinin telefon dinleme ve iletişim takibiyle ilgili taleplerinin kısa sürede karşılandığını söyleyerek, "Güvenlik birimlerinin yasalara uygun hakim kararıyla birlikte Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan talep ettikleri dinleme ve iletişim takibine çok kısa sürede izin veriyoruz. Herhangi bir gecikme, bekleme söz konusu değildir. Yapılan başvurulardan geri çevrilenlerin oranı yüzde 1 bile değildir." şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı taslağın gerekçesinde şu ifadelere yer veriliyor: "Terör örgütünün, eylemleri için cep telefonlarını tercih etme nedenlerinin; kolay temin edilmelerinin yanı sıra, bunların izlenmesindeki teknik zorluklar ile izlenebilmelerine imkan sağlayan yasal ve bürokratik prosedürlerin sıkı kurallara tabi olmasından kaynaklandığı değerlendirilmektedir. Bu yüzden telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin tespiti, dinlenebilmesi, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ve kayda alınabilmesine imkan sağlayan mevzuatta değişiklik yapılmasına ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiştir."

Zaman 



Bu haber 321 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,605 µs