En Sıcak Konular

Davutoğlu, Ömer Muhtar'ın oğlu ile görüştü

17 Nisan 2012 18:58 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libyalı direniş lideri Ömer Muhtar'ın oğlu Muhammed Ömer el Muhtar'ı kabul ederek görüştü.



Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmede Davutoğlu Türkiye-Libya ilişkilerinin geçmişinin uzun bir tarihe dayandığını hatırlatarak, Osmanlı Devleti'nin son döneminde Libya'ya gönderilen Mustafa Kemal, Enver Bey ve diğer subayların Libya halkının yardımına koştuğunu, onların bıraktığı noktadan da Ömer Muhtar'ın devraldığını anlattı. Davutoğlu, ''Bu nedenle Ömer Muhtar ve onun çocukları bize emanettir. Libya, Ömer Muhtar sayesinde ayakta kalmıştır ve Libyalı kardeşlerimiz onun sayesinde bugünlere gelmiştir'' diye konuştu.

Muhammed Ömer el Muhtar da Libya'nın en zorlu dönemlerinde yardımlarına önce Türkiye'nin koştuğunu belirterek, Libya'daki son çatışmalar sırasında ilk aşamada yaralanan 500 yaralı Türkiye'ye getirilip tedavi ettirilmeseydi, o kişilerin şu anda ölmüş olacağına dikkati çekti ve bunun için teşekkür etti. Türkiye'nin bütün resmi ve sivil toplum kuruluşlarının kendilerine yardıma geldiğini aktaran Muhtar, belediyelerin de büyük yardımlarda bulunduğunu, Libya'nın 2 yıl dünyadan kopuk yaşadığını ama artık o günleri aştıklarını kaydetti.

Bakan Davutoğlu ayrıca tahliye operasyonları sırasında Türkiye'nin her türlü yardımı yaptığını anımsatarak, bundan sonraki dönemde de Libya'daki kalkınma çalışmalarına katkıda bulunacaklarını, Türkiye'nin her alanda Libya'ya yardım etmeyi sürdüreceğini belirtti.

Görüşmede Türkiye'de tedavi gören Libyalılara ilişkin konular da gündeme geldi. Bakan Davutoglu Libyalı yaralıların tahliyesi ertesinde İzmir'e getirilen yaralı ve hastalara yaptığı ziyareti hatırlattı.

Davutoğlu, Muhtar'a Osmanlı döneminde Kudüs'te çekilen fotoğrafları içeren bir kitap, bir Kuran-ı Kerim ile birer Türk ve Libya bayrağı hediye etti. Davutoğlu bu hediyeleri verirken ''Türk ve Libya halkları kardeştir, ebediyete kadar da öyle kalacaktır. Osmanlı döneminde de böyleydi, Trablusgarp Savaşı sırasında da böyleydi, bundan sonra da böyle olacaktır'' dedi.

Muhammed Ömer el Muhtar, Ankara'nın ardından yarın da Konya'yı ziyaret edecek.

-Ömer Muhtar-

Ömer Muhtar, Libya'da İtalyanlara karşı yürütülen direniş hareketinin önderliğini yaptı. Muhtar, İtalyanların 1911'de Libya'ya çıkarma yapması üzerine Osmanlı subayları ve Senusi şeyhi Ahmed eş-Şerif es Senusi önderliğinde başlayan direniş hareketine gönüllü olarak katıldı. Osmanlı Devleti'nin Libya üzerindeki hakimiyetinin resmen sona ermesinin ardından da Ömer Muhtar, 1922'de İtalya'da iktidara gelen faşistlerin Libya'yı sömürgeleştirme politikasına karşı yeni bir direniş hareketi başlattı, aşiretlerden topladığı gerilla güçleriyle başarılı baskınlar gerçekleştirerek İtalyan kuvvetlerine ağır kayıplar verdirdi, direnişini 1931'e değin sürdürdü.

Muhtar, 11 Eylül 1931'de bir çarpışmada yaralanarak İtalyanlara esir düştü ve bir savaş mahkemesince ölüme mahkûm edilerek, Saluk'ta aynı yıl idam edildi. 

Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,308 µs