En Sıcak Konular

Çiçek, Mogilov'u kabul etti

17 Nisan 2012 17:22 tsi
Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ukrayna Kırım Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Mogilov'u kabul etti.

Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kırım Tatarları'nın Ukrayna vatandaşlarıyla eşit hak ve özgürlüklere sahip olarak ülkede refah, huzur ve mutluluk içinde yaşamasını arzu ettiklerini söyledi.

Çiçek, Ukrayna Kırım Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Anatoliy Mogilov'u kabulünde yaptığı konuşmada, iki ülke ilişkilerinin her alanda gelişmesinin çok önemli olduğunu belirterek, karşılıklı olarak üst düzey ziyaretler yapıldığını, kendisinin de bir süre önce ertelediği ziyareti gerçekleştireceğini anlattı.

Cemil Çiçek, ''Ukrayna bizim dostumuz, komşumuz. Bulunduğumuz coğrafyada birlikte sorumluluk taşıyoruz. Onun için ilişkilerin gelişmesi önemli. Ama bir sebep daha var; Kırım var orada. Kırım'ın bizdeki yeri ayrıdır. O da ilişkilerimizin gelişmesi için önemli bir köprü görevi görüyor. Geldiğimde hem Ukrayna hem de Kırım'ı ziyaret etme imkanım olacak'' dedi.

İki ülke arasında herhangi bir siyasi sorun bulunmadığına işaret eden Çiçek, ''Son derece iyi ilişkilerimiz var. Hükümetler düzeyinde bu ilişkiler sürdürülüyor. Bize düşen bunu parlamentolar düzeyinde de o seviyeye çıkarmak'' diye konuştu.

Çiçek, sürgünden dönen Kırım Tatarları'na karşı sıcakkanlı davranılması, Kırım toplumunun sorunlarına çözüm noktasında bir kısım çabaları cesaretle sürdürmelerini takdirle izlediklerini belirterek, ''Bu insanlar geçmişte çok ıstırap ve sıkıntı çekti, yerlerinden yurtlarından oldular. Hiç olmazsa bundan sonra orada huzur içinde olmaları, büyük ölçüde sizin gayretlerinize bağlı. Bunu da büyük bir takdirle izliyoruz'' dedi.

Heyet içinde Kırım Tatar Meclisi Başkanı Mustafa Cemil Kırımoğlu'nun da bulunmasının önemli olduğuna işaret eden Çiçek, ''Sayın Kırımoğlu Türkiye'de benden daha iyi bilinir. Entelektüel çevrelerde çok önemli bir yeri var. Onu da tekrar görmekten ayrıca mutlu oldum'' diye konuştu.

-''250 bin insan geri döndü''-

Magilov da yaptığı konuşmada, Türkiye'de verimli görüşmeler yaptıklarını ifade ederek, kendilerini ''dostlar ülkesinde'' hissettiklerini, her türlü desteği gördüklerini söyledi.

Kırım'ın özerk statüde olduğunu hatırlatan Magilov, Meclis içindeki komisyon aracılığıyla Kırım'a yönelik proje ve yasaları gerçekleştirdiklerini anlattı. Ukrayna Meclisi'nin gündeminde birkaç yasa tasarısı olduğunu belirten Magilov, bunlar içinde Kırım'ın yatırımcı için özel statüye sahip olmasının da yer aldığını kaydetti.

Türkiye'deki işadamlarıyla yaptıkları görüşmede stratejik hedefleri konuştuklarını, bunlar arasında 2020 yılına kadar Kırım'da yapılacak işlerin de bulunduğunu anlatan Magilov, Kırım'ın gelişmesi için turizm ve sağlık, modern ve çağdaş hava tesisleri, inovasyon, rüzgar ve güneş enerjisi sektörünün gelişmesine yönelik projelerin olduğunu kaydetti.

Magilov, projelerin bütün bölgeye gelişim ivmesi vereceğine işaret ederek, şöyle konuştu:

''SSCB dağıldıktan sonra Kırım Tatarları, Ukrayna'ya döndü ve Ukrayna bu problemle baş başa kaldı. Yaklaşık 250 bin insan geri döndü. Bunların yerleşmesi, sorunlarının giderilmesi kaynak ve zaman ister. Ukrayna özel kaynak ve projeler geliştirdi kendileri için. Türk tarafından gelen desteği de görüyor ve hissediyoruz. Bu sorunlar Türkiye'nin desteğiyle çok çabuk hallolacak. Coğrafi olarak çok yakın bulunduğumuz için her türlü desteği birbirimize yapmalıyız. Biz Türkiye'de çok fazla arkadaş ve dost edindik. Bundan sora sizin de Ukrayna'da çok fazla dostunuz ve arkadaşınız olacak. Bizim ilişkimiz ve dostluğumuz hem Ukrayna hem Türkiye'nin yararına olacak.''

Çiçek, memleketi Yozgat'ta ''Tatar mahallesi'' olduğunu belirterek, ''Onlar bizim aziz vatandaşlarımızdır. Arzu ettiğimiz şey; Kırım Tatarları'nın Ukrayna vatandaşlarıyla eşit hak ve özgürlüklere sahip olarak Ukrayna içinde, onlarla beraber refah, huzur ve mutluluk içinde olmalarıdır. Türkiye olarak sizlerle işbirliği içinde yapılacak ne varsa bunları yapmaya ve destek vermeye devam edeceğiz'' dedi.

aa



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,076 µs